Bu kitapta 1938'de Dersim'de yaşananlarla ilgili bir dizi röportaj yer alıyor. Konuyla ilgili birkaç söz söylemek istiyorum.
Gülümse Ey Dersim, özünde röportajların iskeletini oluşturduğu bir çalışmadır. Bir bölümde, dersim ile ilgili gözleme dayalı bilgilerin yeraldığı Hotay serra Usivê Qurzkizi (Qurzeli Yusuf'un 70 Yılı) ile kısa hikayelerden oluşan Ormanın Dili isimli kita şeklinde çıkarttığım bu yüzden de fazla halk türküsünün yeraldığı Tayê Kilamê kitaplarım da esas itibariyle bu çevrede ortaya çıkmış çalışmalardır.
Akif Beki, Alper Görmüş, Altemur Kılıç, Ayşe Hür, Baskın Oran, Berzan Boti, Can Dündar, Cengiz Çandar, Cüneyt Arcayürek, Doğan Heper, Doğan Durgun, Eren Keskin, Ergin Doğru, Ertuğrul Özkök, Evrim Alataş, Fadime Özkan, Ferda Keskin, Gülay Göktürk, Gündüz Vassaf, Güngör Mengi, Hasan Celal Güzel, Hasan Cemal, Hilal Kaplan, İclal Aydın, İhsan Dağı, İsmail Beşikçi, Joost Lagendijk, Karin Karakaşlı, M.Latif Salihoğlu, Mehmet Ali Kışlalı, Mehmet Bayrak, Mete Tuncay, Mine Kırıkkanat, Mithat Sancar, Mustafa Yelkenli, Muzaffer Oruçoğlu, Mümtaz’er Türköne, N.Fazıl Kısakürek, Oktay Ekşi, Oral Çalışlar, Ömer Albayrak, Özdemir İnce, Rahmi Turan, Recep Maraşlı, Şeyhmus Diken, Taha Akyol, Taner Akçam, Ümit Kardaş, Ümit Kıvanç, Vedat Çetin, Yalçın Bayer, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, Yıldırım Türker