İslam dünyasında Sıffın’da Kur’an’ın sayfalarının mızraklara takıldığı günden sonra yaşananlar, Tevhidi inancın ve uygulamanın sapmasına; vahyi değerlerin üzerinin örtülmesine ve imanın toplumsal boyutunun yok edilerek ferdileşmesine yol açmıştır.
Kur’an-ı mızraklara takan ve ‘’Biz hakem olarak Kur’an-ı isteriz’’ diyenlere Hz. Ali’nin şu anlamlı, düşündürücü ve günümüz olaylarına ışık tutan sözü iyi anlaşılmalıdır.
‘’Dikkat edin bu; batıl amaç için kastedilen hak sözdür.’’
Batı emperyalizmi ve sömürgesi İslam dünyasını Tevhid'den uzaklaştırmak için "Modernist" ve "Gelenekçilik" gibi akımları teşvik ederek bütün farklılıkları, zihinsel duruluğu, fikir ve düşünceleri birbiriyle çatışır duruma getirmiştir.
Müslüman kitleler, problemleri çözme yerine çözülmüş; Kur’ani aydınlığa ulaşacakları yerde saptırılmış; kavram kargaşası içinde oyalanır duruma getirilmiştir.
Tarihin kırılma noktasında Ümmetin Tevhidi uyanışı ve dirilişi ile birlikte; ibadetleri ruhundan ayırmadan yaşanması gerektiğini Müslümanlara söylemek, bizim Müslümanlığımızın gereği ve tarihin bize yüklediği sorumluluktur.
Kur’ani mesajın yeniden ihyası ve insanlığın kurtuluşu için Tevhid'in anlaşılması, yaşanması, düşünceden eyleme geçilmesi, iman-amel bütünlüğüne Tevhidi şuurla ulaşılması gerektiğine dikkat çekmeliyiz.