34 yildir Rutgers Üniversitesi'nin ögretim üyesi olan Prof. Dr. Peter B. Golden, sadece Amerikan Türkolojisinin zirve isimlerinden biri olmayip, bu alanda dünyanin da önde gelen otoritesidir. Kendisi ayni zamanda dünyada en çok dil bilen ve kullanan tarihçidir. 1960'larda, aralarinda Gyula Németh, T. Halasi-Kun, Hasan Eren gibi Ankara-Budapeste hattinin ünlü dilci-tarihçi neslinin ögrencisi olduktan sonra, doktorasini Columbia Üniversitesi'nde tamamlamis ve ardindan bilim dünyasina sayisiz eserler kazandirdigi verimli bir akademik hayata baslamistir. Çalismalarini Bati Avrasya'da, özellikle Hazar ve Kipçaklar üzerine yogunlastiran Golden, Oguzlarin Anadolu'ya göçü,
Türklerin Müslüman olusu, Gürcüce'deki Türkçe unsurlar, Fin-Ugor halklari gibi birbirinen farkli konularda dahi uzman yazilari yazmistir. Hepsi de bilimsel birer klasik haline gelen çok sayidaki makalesinin yaninda baslica kitaplari sunlardir: Khazar Studies, 2 cilt (1980), The Byzantine Grek Elements in the Rasûlid Hexaglot (1985), An Introduction to the History of the Turkic Peoples (1992), Nomads and Sedentary Societies in Medieval Eurasia (1998), ve editörü ve ortak yazari oldugu The King's Dictionary. The Rasûlid Hexaglot: Fourteenth Centuries Vocabularies in Arabic, Persian, Turkic, Greek, Armenian and Mongol (2000).
'Türk Halklari Tarihine Giris' genel Türk tarihi alaninda bir saheserdir ve Ingilizce'de yayinlandigi 1992 yilindan beri Türk ve Avrasya tarihi çalisanlarin temel basvuru kaynagi haline gelmistir. Prof. Golden bu degerli eserin tercümesi ve yayinlanmasi için yayinevimize izin vermekle kalmamis, kendisi açisindan çok mesgul geçen 2002 yaz aylarinda tercüme edilen kisimlari okuyup düzeltme lütfunda da bulunmustur. Bu degerli eserin Türkçe'ye kazandirilmasinda da süphesiz en büyük pay kendisine aittir.