banner
Türkiye'de Darbeler ve Azınlıklar

Türkiye'de Darbeler ve Azınlıklar

Türkiye’nin demokrasi mücadelesi krizlerin ve sancılar da tarihidir. Özellikle erken Cumhuriyet’in tek parti iktidarı, muhalefeti ve toplumsal çoğulculuğu ortadan kaldırmak için her kriz anını kendine yeni ötekiler üretmek için kullanmış ve bu ötekilere karşı devlet gücünü kullanmaktan çekinmemiştir. Kuşkusuz bu durumdan Türkiye’de yaşayan azınlıklar da paylarına düşeni alacaklardır.

Türkiye’de çok partili hayata geçilmesi ile toplumsal özgürlükler de önem kazanır. Bu özgürlük söylemi, azınlıklar için de görece rahat bir ortamın oluşmasını sağlar. Demokrat Parti’nin liberal politikaları azınlıkların çözülemeyen problemleri için umut olur. Fakat bilindiği üzere, 6–7 Eylül Olayları ile bu demokratik ortam sekteye uğrayacaktır.

İşte Ahmet Yaşar Akkaya, yakın tarihimizin en karanlık hadiselerinden birisi olarak bilinen 6-7 Eylül 1955 Olayları’nın tamamen yeni bir analiziyle okuyucuyu buluşturuyor. Olayların başlamasına sebep olan kişilerin, yani Selanik’te Atatürk’ün evine bomba attıkları iddia edilen Mehmet Ali Balin, Oktay Engin ve Hasan Uçar’ın, Başbakanlık Cumhuriyet Arşiv Belgeleri’nden bulduğu belgeler ve Yassıada’daki kendi el yazısı savunmaları ışığında, resmi söylemin aksine olayların failleri olmadıklarını ispat ediyor.
Bu kitap aynı zamanda CHP-Cunta-Üniversite ittifakı ile ihtilal havasının estirildiği 1960 İlkbaharı’nda patlayan 28-29 Nisan Üniversite Öğrenci Olayları’nın bizzat CHP örgütlerince provoke edildiğini Başbakanlık Cumhuriyet Arşiv Belgeleri ile ilk kez ispatlıyor. Bilindiği üzere bu olaylar 27 Mayıs Darbesi’ne giden ortamı hazırlayacak ve neticesinde ülkedeki demokrasi askıya alınacaktır. Ve elbette bu darbe, azınlıkları da mağdur edecektir.

Darbeler dönemlerini ve olaylarını bir roman akıcılığında anlatan Akkaya okuyucuyu tarihi bir hesaplaşmayla karşı karşıya getiriyor. Yakın dönem tarihine olan uzaklığımız belgelerin diliyle bu kitapta yeniden yorumlanıyor.

Darbeler döneminde azınlıkların yaşadıkları aslında her birimizin yaşadığı hikayeden çok farklı değil. Bu kitap darbeler döneminde Türkiye’nin yaşadığı travmayı belgeler ve tanıkların dilinden yeniden gündeme taşıyacak olmasıyla da önem arz ediyor.

Liste Fiyatı: 23,15
Yayın Tarihi: 05.03.2014
ISBN: 9786055314644
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 557
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 16.5 x 23.5 cm

Bu üründen 64 adet satın alınmıştır.

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/turkiyede-darbeler-ve-azinliklar/333896.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:169377/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner