Türk devletinin doğuşunda dilin rolü üzerine yapılan değerlendirmeler, bugüne kadar süregelen tartışmaların temelini oluşturmuş bulunmaktadır. Bugüne kadar özellikle 'dil devrimi'nin tarihsel, sosyolengüistik ve sözbilimsel açıdan tahliliyle, yorumlanması değişik boyutlarda ele alınmış ve bu alanda değerli çalışmalar yapılmıştı.
Astrid Menz ile Christoph Schroeder'in derledikleri bu esere temel oluşturan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye'de Dil Tartışmalarında Yeni Yönelimler" adı altında düzenlenen sempozyumun çıkış noktası ise değişik bir olgunun; Türkçe üzerine tartışmaların 'yeni bir evreye girdiği' yolundaki varsayımın özellikle vurgulanması olarak kendini gösteriyor.
Kitap, bu varsayıma 'içeriden' ve 'dışarıdan' yaklaşan iki ana bölümden oluşuyor: 'Dil Tartışmalarının Çoksesliliği' bölümünde Türkçenin kullanımı ve bu kullanıma ilişkin tartışmalar tasvir ve tahlil edilirken, 'Değişen Dünyada ve Değişen Dilsel İlişkilerde Türkçenin Konumu' başlıklı bölümde ise dil politikası ve sosyolengüistik gibi çeşitli alanlardaki güncel oluşumlar konu ediliyor.
Çeşitli disiplinlerden yazarların biraraya geldiği Türkiye'de Dil Tartışmaları, değişen bir toplumda dilin konumunu tekrar değerlendirirken, dil tartışmalarına da eleştirel bir yaklaşım getirmektedir.