Bakü-Ceyhan Boru Hattı'nın tesisinde insiyatifi Türkiye ve Azerbaycan'a kaptıran Rusya; Afganistan saldırısında ABD'nin kullandığı mantığı kullanarak kendisi için hayati önemi haiz olan KAFKASYA'da bir takım oldu-bittiler yaratarak yeni kazanımlar elde etme çabası içine girmiştir. Rusya-İran Vilademir Putin'in yönetime gelmesinden sonra ilk iş olarak güvenlik doktrinini değiştirirken Rusya saldırgan ve yayılmacı bir yola girdi.
Rusya Federasyonu'nun mevcut problemleri ve ekonomik sıkıntıları yanında, halen koruduğu askeri gücü, kültürel, ekonomik ve idari yapısı ile teşkil ettiği potansiyel tehlike karşısında Kafkasların bir "barış kuşağı" ve "Rusya ile bir tampon bölge teşkil etmesi" Türkiye için çok önemlidir.
Kafkaslar'da bir enerji savaşının başladığı söylenebilir. Bilhassa petrol ve doğalgaz, dünyanın birinci derecede önemli bir stratejik maddesi olmaya devam etmektedir. 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri dış enerji aynaklarına ancak yüzde %8 oranında bağımlıyken, bugün %55 oranında bağımlıdır, yakın bir gelecekte bu oran %70'lere çıkacaktır. Bir taraftan ABD'nin Dünya nüfusunun ortamala %5'ini teşkil etmesine rağmen petrol tüketimi artarken, bir taraftan da kendi petrol üretimi azalmaktadır.