A.C.Susan

Mesaj Gönder

Kazandığı Rozetler

Kitapkurdu
Kitapkurdu

Yorumları

29Yorum
İntihar Dükkanı
SEL YAYINCILIK
Jean Teule
Ürünü İncele
İntihar malzemeleri satan bir dükkanın izini sürmek gibi olduka ilginç bir temanın peşine düşüyor kitap. Yazarın bir karikatürist ve mizah yazarı olması eserin mizahi gücünü artırıyor. Diyalogların daha ön planda olduğu bir anlatım tarzı var kitabın. Küçük oğulun hikayeyi sürüklediği nokta gerçekten hoş olmuş. Bence güzel bir eser.
Demir Çağı
SİA KİTAP
J. M. Coetzee
Ürünü İncele
Övgülere dayanarak aldığım bir kitaptı ama açıkçası anlatım dili ve belki de konuya olan yabancılığım, okurken odaklanmamı epey zorlaştırdı. Kitap, 80’lerin Güney Afrika’sında, siyahilere yönelik ırkçılığın resmileştiği Apartheid rejimi döneminde geçiyor. Yazar, fikren özgürlükçü ve ırkçılık karşıtı olsa da adeta bir fanusta büyüdüğü için ırkçılığın gerçek şiddetinin tam olarak farkında olamayan, kanser hastası emekli bir Latince profesörünün ağzından anlatıyor hikâyeyi. Kitap, baş karakter olan kadının uzakta yaşayan kızına yazdığı uzun bir mektuptan oluşuyor. Bol bol yakınmaları, annelik üzerine düşünceleri ve çevresindeki insanlar aracılığıyla yeni yeni tanıklık etmeye başladığı ırkçılığın dehşeti üzerinden ilerliyor. Belki anlatım biçimi ve konuya olan mesafemden kaynaklanıyor ama benim için övgülerin yarattığı beklentiyi tam olarak karşılayamadı. Yine de bu tür anlatımları seven ve dönemin Güney Afrika’sına ilgi duyanlar için çok daha keyifli bir okuma olabilir.
Tatar Çölü
İLETİŞİM YAYINLARI
Dino Buzzati
Ürünü İncele
İnsanın yalnızlık ve boşluk hissi içinde debelenirken en ufak umuda bile tutunması, devamlı avuntu araması, içinde bulunduğu ve alıştığı rutini -her ne kadar aşırı sıkıcı olsa da- terk etmekten ürkmesi, bir yere ait olamama, büyük kararları sürekli ertelemenin sonunda seni yaşlı, hasta, umutsuz birine dönüştürmesi, içinde bulunduğun o rahatsız durumu değiştirmenin riskini almak yerine rutine saplanmak ve o rutinin içinde minimal avuntular aramak... Bunlar ilgi çekici ve özdeşlik kurulabilecek temalar. Başyapıt olarak nitelendirilmesinin kesinlikle haklı sebepleri var.
Sultan Abdülhamid ve İmparator Mikado
AKIL FİKİR YAYINLARI
Ziya Şakir
Ürünü İncele
Sultan Abdülhamid ve İmparator Mikado kitabı 2. Abdülhamid'in emperyalist Batı devletleri karşısında teknolojik, siyasi ve askeri atılımlarını yaparak büyük bir güç olarak beliren Japonya İmparatorluğu ile yakınlaşma, bir dostluk mesajı olarak gönderilen Ertuğrul Gemisi ve onun hazin hikayesi, karşılıklı heyetlerin sıcak ziyaretleri ekseninde ilerliyor. Sultan Hamid'in başka hiçbir yabancı devlet temsilcisine göstermediği ihtimamı Japon heyetine göstermesi oldukça ilgi çekici. Heyet en güzel şartlarda, saraylarda ağırlanıyor, haftalarca çarşı pazar geziyor, tüm masrafları Sultan tarafından karşılanıyor, nişanlar hediye ediliyor. Öte yandan Abdülhamid Batılı güçleri korkutmamak için bu yakınlığı askeri bir ittifaka dönüştürmekten özellikle kaçınıyor. Dostluk düzeyinde kalmasının ana sebebi belki de bu.
Küçük Fıkralar (Hikayeler)
AKIL FİKİR YAYINLARI
Ziya Şakir
Ürünü İncele
Yazarın gençlik yıllarında yazdığı hikayelerinden oluşuyor. İbret verici ve iyiliği özendirici temalar işlenmiş genelde. Ziya Şakir'in akıcı üslubunu acemilik dönemi eserlerinde bile hissedebiliyorsun.