خوف الشبيه
قصص قصيرة
Şair, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Mahmut Kaplan’ın, Benzeme Korkusu isimli hikâye kitabı 1989’da ilk baskısı yapıldı. 2006’da Fuat Koco ve Dr. Ahmed Ziyad Muhabbek’in katkılarıyla Arapçaya çevrilerek Halep’te Arapça çevirisi ile basıldı.
Kaplan akademisyen yazarlarda sıkça rastlanan monoton anlatımdan uzak duruyor. Sade bir dille derdini dile getiriyor. On hikâyeden oluşan kitabında zaman içinde bir yolculuğa çıkıyor. Bilhassa çocukluk ve öğretmenlik hatıralarından esinlenerek yazdığı hikâyeler okuru çarpıyor. Yoksulluk, ölüm, manevi boşluk, gençlerdeki tatminsizlik ve arayış, ihtiyarlardaki yorgunluk ve yoksunluk hikâyelere rengini veriyor. Benzeme Korkusu hikâyesinin kahramanı Muhsin Beyin yapayalnız, sessizce hayattan çekilişi karşısında, onun memuriyetteki görevini devralan diğer kahramanın onun yalnızlığına benzer bir yalnızlık yaşama korkusu ve dünyadan vazgeçişi içli bir şekilde anlatılıyor. Yazar her şeye rağmen umudu ve mücadeleyi ön plana çıkarıyor.
Bekleme Korkusu iki bölümden oluşuyor. Hikâyeler birinci bölümde Türkçe, ikinci bölümde Arapça olarak yayımlanıyor. Son yıllarda Türkiye’ye, Suriye ve Irak’tan göçler nedeniyle kitapta böyle bir format izleniyor. Kitap bir hikâye kitabı olmakla beraber Türkçe-Arapça eğitim yapan okullar için de bir yardımcı kitap özelliği taşıyor.
ترجمها عن التركية
فؤاد قوجو