İkiye Bölünen Vikont (Karton Kapak)
İkiye Bölünen Vikont (Karton Kapak)

Kitapyurdu Fiyatı: 132,00TL

Ürüne Git
21Yorum
Eylül Görmüş
Kitapkurdu
08.05.2026
İkiye Bölünen Vikont
"Öykücüyle savaşçıyı aynı kişi yaptım - aklıma son anda gelen bir sürpriz bu, sanırım size söylediğimin dışında hiçbir özel anlam taşımıyor. Ama siz ille de, ne bileyim, içselleştirici zekayla dışa dönük canlılığın bir bütün olması gerektiği anlamına falan geldiğini düşünmeyi yeğliyorsanız, o sizin bileceğiniz iş." Kitabına dair bunu diyen bir yazarın eseri nasıl yorumlanabilir? En korktuğum şeydir bir esere özünden fazla anlam yüklemek, yazarın hiç niyet etmediği şeyleri tuhaf yapısökümlerle esere atfetmek, edebiyatı teknik bir meseleye indirgemek. Ancak Calvino'nun biraz fazla tevazu gösterdiğini söylemek lazım, zira bu 3 acayip "masal", "öyle aklıma geldiği gibi yazdım"la açıklanamayacak denli müthiş. Biraz değiştirilmiş halleriyle ve onlara eşlik eden çizimlerle hem ayrı ayrı birer kitap olarak, hem de Calvino'nun tercihiyle "Atalarımız" başlığı altında beraberce de basılan üç novella; İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron ve Varolmayan Şövalye'yi yazarken Calvino'nun bir derdi varmış elbette. Soğuk savaş döneminde, politik olarak gergin bir dönemde, kendini ifade etmekte güçlük çekerken; "direniş edebiyatı"nın unsurlarını geçmiş bir zamanda, olmayan diyarlarda geçen öykülerde kullanmayı denemiş, kendini bu biçimde daha özgür hissetmiş. İlk bakışta uçuk kaçık masallar gibi gözüken bu öyküler, aslında ilk bakışta göründüklerinden çok daha politik metinler. Ama zaten göründükleri yalın halleriyle de ziyadesiyle güzeller. Uzak bir gelecekte uzayda geçen Kozmokomik Öyküler'in tam karşıtı bir evrende vuku buluyorlar ve fakat aynı hissi ve lezzeti sunuyorlar okura. Her Calvino bitirdiğimde aklımda yeşeren soru yine beliriverdi yani: "bu nasıl bir deha ya?" Calvino'nun dünyalarında gezinmeye bayılıyorum. Birbirine çok benzeyen ve hiç benzemeyen evrenlerindeki o tuhaf, absürt, uçuk hikâyelerini dinlemenin lezzeti sahiden eşsiz.
mainsail
Kitapkurdu
08.09.2025
Çocuk, genç edebiyatı içinde okuması keyifli ve okuma alışkanlığını destekleyecek bir kitap
tasomaniax
Bilge
04.04.2025
Mahfi Egilmez'in tavsiyesiyle okudugum ama beklentimi karslayamayan bir kitap oldu. Cocuk romani sayilabilir belki.
Etanercept
Bilge
31.10.2023
Çocuk kitabı gibi görünen ama yetişkinlere hitap eden bir kitap.
ipek karatosun
Üstat
21.05.2023
Ilginc masalsi bir anlatimi vardi. Yer yer bana ilginc gelen cizimler de vardi kitapta. Biraz fantastik ve masalsi geldi bana hikaye. Atalarimiz uclemesinin ilk kitabiymis. Diger kitaplari da okumaya calisacagim.
gummyy
Kaşif
25.08.2022
Çizimleri ile çok keyifliydi
Pelin Yılar
Kitapkurdu
28.11.2020
"İkiye bölünmüş olmanın iyi tarafı şu ki yeryüzündeki her erkeğin, her kadının , her şeyin kendi eksikliği konusunda duyduğu acıyı anlıyorsun." Yukarıdaki alıntının da bulunduğu güzel bir eserdi.
belorika
06.03.2020
Italo Calvino’nun basarili kitaplarindan. Iyilik ve kotuluk olgularini siradisi bir kurguyla anlatiyor. Agaca Tuneyen Baron’dan sonra yazarin diger kitaplarina devam etme karari almistim. Suan daha da buyuk bir heyecanla devam edecegim sonrakilere.
ideology
21.01.2019
Italo Calvino sevenler için güzel bir kitap.
madampetunya
09.09.2018
Çevirini sevemedimm..
barist
10.03.2018
Kitap kapağı, kitabın çocuklar için hazırlanmış olduğu hissini veriyor. İyilik ve kötülük kavramlarının işlendiği eğlenceli bir hikaye.
ateşçemberi
08.01.2018
Bu kadar sıkıcı itici konudan kopuk bir kitap daha okumadım..yorumlara göre çok okunanlara göre aldığıma pişman oldum..
İkiyeBölünenVikont
Kitapkurdu
insanın içindeki iyiliği ve kötülüğü iki farklı bedende tasvir etmesi anlamlı olmuş. yetişkinlere de hitap eden bir kitap kesinlikle.
Esra Ergün
Kitapkurdu
27.04.2017
Çok kitap okuyan çocuklarıma, içeriğini bilmeden, çocuk kitabı yazısına kanarak aldım. Kesinlikle çocuk kitabı değil.
ilkel_adam
25.04.2017
İlk bakışta çocuk kitabı gibi görünen ama büyüklere hitap eden bir eser. İnsanı insan yapan unsurun, onun hem artı hem de eksi yönleri olduğunu anlatan kitabın içerisindeki çizimler monotonluğu kırıyor. Keyifle okudum.
arturobandiniyimben
23.04.2017
icerik hosuma gitmesine ragmen keske normal kitap formatinda okusaydim diyorum. hikayede fazla erdemli olmaninda gundelik hayat uzerinde olumsuz etkileri olabilecegine deginiliyor. sevgili vikontumuzun sag tarafiysa ortaligi yakip kavuruyor. az sayidaki cizimlerse cok hosuma gitti.
okbilgin
26.03.2017
yazarın diğer kitapları gibi bu kitabı da güzeldi.
Melâhat
03.01.2017
bence eğlenceli bir kitap bakmasını bilene...
_b_
05.09.2016
Calvino'nun baķış açısı tam anlamıyla çarpıcı..
bahaarr
Kitapkurdu
24.05.2016
İkiye bölünmüşlük... İnsanın içindeki iyilik ve kötülük üzerine düşündüren bir kitap
1 2