Hadrianus'un Anıları
Hadrianus'un Anıları

Kitapyurdu Fiyatı: 464,75TL

26Yorum
Eylül Görmüş
Kitapkurdu
12.05.2026
Hadrianus'un Anıları
Buna ne demeli şimdi? Uzun, çok uzun zamandır okuduğum en güzel “şey” unvanını kendisine bahşedeyim evvela. Dün gece salonda sabaha karşı 5’te elimde kitapla salonda uyuyakalmışım; içinde Hadrian’ın şehirleri, su kemerleri, heykelleri, izleri olan garip, ele avuca sığmaz, tuhaf rüyalardan uyandım bir süre sonra. Sabah 9’da kendiliğinden, kitabı bitirmek arzusuyla açıldı gözlerim. Büyülendim, çarpıldım. Bundan yaklaşık 15 sene önce bir gece vakti Bizans Tarihi dersim için elime Anna Komnene’nin Alexiad’ını alıp okumaya başladığım o geceyi hatırladım; üzerinde yaşadığımız toprakların olağanüstü çekici ve büyülü tarihini hissedip tüylerimin ürperdiği bir diğer geceydi o da. Bu kitap bir tarih kitabı değil fakat, bir roman, fakat olağanüstü güzel bir roman. Marguerite Yourcenar Hadrian’ı yazmamış, onlarca yıl onunla hemhâl olduktan sonra Hadrian’ın kendisi olmuş. Nasıl örtülü, zarif bir bilgelik var bu kitapta, nasıl ele geçmesi zor bir sihir, ne çok ders, ne çok gerçeklik. Kitabı okurken kendimi bıraktım, tarihsel gerçekliği kovalamaya çalışan zihnimi susturdum, imparatorun el yazmalarını okuduğumu, zihninde, kalbinde gezdiğimi hayal ettim. Batı sanatında büyük iz bırakan ve eşcinsel aşkın sembolü haline gelen Antinous’u Hadrian’ın kendisinden dinledim, Pessoa’nın yüzyıllar sonra bu güzel genç çocuk ve bu aşk için yazacağı şiirleri biliyor olmanın ayrıcalığıyla gülümsedim. Bu kitabın beni bunca etkilemesinde Roma tarihine duyduğum özel ilginin payı vardır muhakkak, ama herkesin, özellikle bu coğrafyada yaşayan herkesin mutlaka okumasını isterim bu kitabı. İçinde hayata, aşka, yöneticiliğe, adalete, hayallere ve yasa dair çok, çok, çok şey var – ama bunun da ötesinde edebî bir mücevher bence. Bana özellikle değen şu cümleyi de bırakıp susuyorum: “İnsanların pek çoğunun bellekleri, sevmekten vazgeçtikleri ölülerinin sessiz sedasız yattıkları terk edilmiş mezarlıklardır. Unutulmayan acı, unutkanlıklarına yönelen bir küfürdür.”
berrakguler
Kaşif
09.03.2026
Dili bana aşırı ağır geldi. ilk defa yarım bıraksam mı diye düşündüğüm bir kitap oldu.
tlpozturk
Üstat
04.01.2025
dili biraz ağır olsa da çok değerli bilgiler içeriyor.
bhirtneybacim
Kitapkurdu
25.12.2024
Helikopter yayınlarının harikaa bır eseri severek okudum herkese tavsıye ederım
keyfi kitap
Kaşif
12.08.2024
Büyük İmparatorlar nasıl insanlardı... Merak edenler için ve Doğu Öyküleri'ni okuyup sevenlerin bu kitabı da merakla okuyacaklardır.
yasemin açıkgöz
08.06.2023
Yazardan Doğu Öykülerini okudum ve çok sevdim. Bunun en iyi kitabı olduğu söyleniyor. Sipariş verdim. Yakın zamanda okuyacağım. Doğu Öyküleirnden sonra çok seveceğime eminim.
Leylîm
Bilge
12.02.2023
Bir kaç kitabını aldım beğeniyorum betimlemeleri çok güzel
kingo
Kitapkurdu
22.01.2023
Meraklıların hoşuna gidecek güzel bir kitaptı, betimlemeleriyle o zamanı gözünüzün önünde canlandırıyor..
amcan61
Kitapkurdu
29.11.2022
yazarın tüm kitapları okunmalı. oldukça özgün
zeynep hicran bayram aslan
Tavsiye üzerine okuduğum bir kitaptı çok da beğendiğimi söyleyemem
ARDA GÜLYAN
13.07.2022
Muhteşem! Edebiyat diye bugüne kadar neler okumuşuz..
Gökhan OFLAZOĞLU
Kitapkurdu
01.02.2022
İyi şiir tadında bir edebiyat şaheseri, Yourcenarın çoğu eseri gibi. Tad alan zihinler için şölen.
mhrtkn
Kitapkurdu
21.01.2022
Beklediğimin Çok Üstünde Bir Roman. Okuduğum En İyi Tarihsel Kurgu Roman Diyebilirim. Antik Dünyanın Melankolisine Göz Atmak İsterseniz, Tereddüt Etmeden Alıp Okuyabilirsiniz..
Levent1436
Kitapkurdu
26.06.2021
Çok büyük emekle ve yıllar süren araştırmalar sonunda yazılmış bir başyapıt. Kaliteli baskısı ve özenli çevirisi de ayrıca övgüyü hak ediyor.
Mücahit Kırcalı
19.01.2020
tavsiye üzerine aldım ama ilgimi çekecek güzel bir esere benziyor
castiello
29.05.2019
dili biraz ağır okumakta zorlandım açıkçası
Pandaliçe
10.10.2018
Okumak için ilgi isteyen bir kitap, ben kesinlikle çok sevdim Yourcenar ın emeği göz ardı edilemez.
hasanburkan
05.07.2018
Yourcenar gerçekten muazzam bir edebiyatçı. Övmekle tükenmez. Çok güzel hikâyeleri, çok güzel novellaları, çok güzel romanları var. Fakat Hadrianus kuşkusuz onun magnum opus'u. Büyüleyici bir metin. Çoğu zaman kadın karakterleri başarılı bir biçimde yazan erkek yazarları takdir ve tebrik ederiz. Fakat bu sefer bir erkeği, hem de imparator olan, hem de asırlar öncesindeki bir erkeği anlatabilen, üstelik yan karakter olarak değil, anakarakter olarak anlatabilen bir büyük kadın yazarla karşı karşıyayız.
BodozlamaOkuyanAdam
25.06.2018
Her satırı akıl ve bilgelik dolu. kesinlikle tavsiye ediyorum
..tsundoku..
27.02.2017
zor bir kitap.... vakit geçirmek için değil gerçek edebiyat severin keyifle okuyabileceği türden..
1 2