Candide ya da İyimserlik Hakkındaki Yorumlar

smushroom
21.01.2021
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
iyimserliğe bakş açınızda ufak da olsa bir değişiklik yapacaktır. daha az kötü olmak iyi olmak mıdır gerçekten? okuyup kendi cevaplarınızı verebilirsiniz
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
metuva00
28.01.2018
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Ağır bir his bırakan bir kitap olmasına karşın keyifli ve ne anlattığını bilen bir kitap...Okuyun ve okutun efendim...
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
herostratus_ 02.04.2008
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Kitap sadece iyimserliğe veya boş felsefi laflara bir eleştiri değil, kitap boyunca bir çok olaya dokundurmalarda bulunuyor. Döneminin meselelerine de ince alaylardan geri kalmıyor, Server Tanilli'nin dipnotlarıyla da bu atıfta bulunulan olaylar ve kişiler hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Turhan Selçuk'un çizimleri de kitabı daha ilgi çekici hale getiriyor. Kahramanız Candid ve çevresinin başına kısaca her şey geliyor. Mizahi bir şekilde çok güzel anlatılıyor olaylar. Ve kitabımızın son bölümünde Türk köylüsünün ağzından söylenen laf aslında meseleyi anlatıyor: "Çalışma bizden üç büyük kusuru; can sıkıntısını, kötü alışkanlıkları ve yoksulluğu uzaklaştırır."
Son noktayı da Candide "Bunlar güzel sözler ama bahçemize bakmak gerek!" diyerek koyuyor.
Okunması gereken bir klasik.
Yanıtla
39
0
Destekliyorum 
Bildir
CihansahMirza 27.12.2004
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Bir Fransız olduğu için katı prensipleri bırakıp kötümserliği en yumuşak biçimde anlatmış bence.
Ayrıca şöyle bir sonuca içinizden varabilirsiniz.
En iyi olan en az kötü olandır.
Yanıtla
2
0
Destekliyorum 
Bildir
Prudentibus 22.11.2011
Politik taşlamalar eskiyince çok fazla işe yaramazlar genelde. Ama bazen ufak bir yergi, sanatsal ustalığı ve evrenselliği sayesinde hiçbir zaman eskimez. Candide bunlardan biri. Aydınlanma devrinin Rönesans adamı tarafından kaleme alınan bu ufak taşlama 1750'lerin politik ve felsefi tartışmalarına, anlaşmazlıklarına ışık tutuyor. Alman filozofu Gottfried Wilhelm Leibniz'in metafiziksel iyimserliğine bir yanıt olarak yazılan Candide, sevglisi Matmazel Cunegonde'a kavuşmak için dünyanın dört bir yanına geziler yapan ve karşılaştığı tüm olumsuzluklara karşın (zorla orduya alınıyor, kırbaçlanıyor, dolandırılıyor, soyuluyor, sevgilisinden koparılıyor, Engizisyon tarafınan işkenceye uğratılıyor, vs.vs.) yaşam sevgisini yitirmeyen ve güzel bir yaşam sürebileceğine inanan saf bir delikanlının öyküsünü anlatıyor. Sonunda Candide sevgilisi ve yardımcılarıyla yalnızlığa çekilince, gerçek mutluluğun aşırı idealizm ya da bulanık bir metafizikle değil, kendi ufak bahçesini ekip biçmekte yarattığını fark ediyor.
Yanıtla
2
1
Destekliyorum 
Bildir
HİDİŞKO 06.04.2010
1789 Fransız ihtilalinin öncül fikir adamlarından Voltaire'in en önemli eserlerinden biri.Kahramanı Candide, din adamı tahakkümünün ve asilliğin olmadığı düş ülkesi Eldorado'yu gördükten sonra kendi dünyasındaki olumsuzlukları dikkate çekiyor.Asillerin, cizvitlerin ve papazların baskılarını görüyor,hürriyete ve herkesin eşitliğine inanmak istiyor.Hem de iyimserliğini hiç kaybetmemecesine...
Yanıtla
2
0
Destekliyorum 
Bildir
enes.muhammed 07.05.2008
voltaire in , leibniz in iyimserliğiyle dalga geçtiği, baştan sona ironi dolu, harika üsluba sahip kitap. karınca yayınların dan çıkan baskısında kitabın kapağına voltaire yerine entellektüel hasmı rousseau nun resmi (muhtemelen hatayla) konup yazarın ironisi yayınevininkiyle harman olmuştur :)
Yanıtla
1
0
Destekliyorum 
Bildir
KY-123291 09.06.2006
Körü körüne iyimserlik anlayışına bir eleştiri niteliğinde. Taşıdığı felsefe bakımından önemli ama anlatış tarzı masal gibi. Herhalde uzun zamandır bir tane okumamışsınızdır. işte şimdi tam sırası. Biraz kötümser olma vakti.
Yanıtla
1
0
Destekliyorum 
Bildir
BOZKIRKURDU 04.02.2003
4 Yıldız
Kitaba 4 yıldız vermemin sebebi konusu değil anlatım şeklinden; zira oldukça eski olan bu kitap zamanında, romansal anlatım tarzı henüz yerleşmemiş. Bu da okuyucunun yadırgamasına yol açıyor, tıpkı benim yadırgadığım gibi. Voltaire, Victor Hugo'nun fikir babalarından. Voltaire'in kötümserliğini Victor Hugo kitaplarında insanın içindeki iyiliği bariz bir şekilde ortaya çıkartarak halka sunmuştur. Kitabın arka yüzünde anlatılanlara katacağım tek bir şey var o da şu: Ülkemizdeki çarpıklıklara bakınca hani deriz ya "bu ülke iyilerin yüzüsuyu hürmetine ayakta duruyor" işte gerçekten insanın içindeki iyiliğin nelere muktedir olabileceğini anlatan güzel bir kitap. Özellikle son bölümde Türk ailenin yaşantısı. Bu yaşantı çok basit ve küçük şeylerden mutlu olmayı bilen insanlardan oluşuyor, çevremize baktığımızda onları görebiliriz. Belki de onlardan birisiyizdir; işte bu yaşantıyı Voltaire'in insanlara örnek göstermesi çok anlamlı. Özellikle günümüzde Doğu toplumlarını hakir ve aşağı gören Batı toplumlarını düşünecek olursak. Voltaire fikirleriyle Fransız kültürünün mihenk taşlarından biridir. Tavsiye ederim.

Yanıtla
7
1
Destekliyorum 
Bildir
saitemre 06.12.2001
gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılmış roman . şaheser kabul ediliyor. bir gencin savaşa katılması, hiciv ve kelime oyunlarıyla anlatılıyor. iyimserlik bombardıman ediliyor..
Yanıtla
2
0
Destekliyorum 
Bildir