9Yorum
selinanter
Hezarfen
Bazı kitaplar vardır; okumaya ayırdığınız zamandan çok, üzerine düşünmeye ayırdığınız zamanla yer eder zihninizde. Bu kitap da benim için öyleydi. Čapek, klasik polisiyelerdeki "Katil kim?" sorusundan çok insan doğasına, adalet duygusuna ve ahlaki alanlara odaklanıyor. Polisiyeyi bir amaç değil, insanı anlamak için bir araç olarak kullanıyor. Ancak bu felsefi zenginliğe rağmen bazı öyküler bir solukta akıp giderken, bazıları elimde uzadıkça uzadı ve okuma ritmimi yavaşlattı. Bu kopukluğun çeviriden mi, yoksa Čapek ile ilk kez karşılaşmamdan mı kaynaklandığını tam olarak bilemiyorum. En sevdiğim öyküler Ayak İzleri, Uyuyamayan Adam, Hesap Günü, Kesin Kanıt ve Yaşlı Hapishane Kuşunun Hikayesi oldu. Vicdanı görünmez bir cezaya dönüştüren o fikir bana, "Keşke gerçek hayatta da böyle bir hücre olsa..." dedirtti. Okuma ritmimdeki aksaklıklara rağmen, sunduğu o özgün felsefesi ve farklı bakış açısıyla şans verilmesi gereken, kendine has bir derleme. Keyifli okumalar.
dalarl
Hezarfen
Karel Capek değeri az bilinen bir yazar. Her bir kitabı bence ayrı değerli. Semederlerle Savaş yapıtının doruğu. Bu kitaptaki öyküler tümüyle adalet ve toplumda adaleti sağlayan tüm unsurlara yalın ama derinlikli bir bakış sunuyor.
uncortadoporfavor
Kitapkurdu
Çeviri iyi (çok iyi diyemeyeceğim ama en azından Çapek üstadın üslubu korunmuş) 4 yıldız bir Kitap. Çapek'den 5 yıldız kitap okumak isteyenlere tavsiyem 'Kaybolan Bacak' ya da 'Semenderlerle Savaş'.
DERYA KOÇAK
Kaşif
Çeşitli öykülerle farklı ilginç ve etkileyici bir kitap.
yarayankana
Kitapkurdu
Suç olgusu toplumsal yaşama mündemiçtir; toplumları suçlar üzerinden okumak mümkündür. Dolayısıyla çoğu kez münferit denilerek geçilen olaylar aslında içtimai bir gönderme muhteva eder. Bu anlamda suç, toplumsal olduğu oranda sıradandır. Tabii cinayet de...
İgnatius
Kitapkurdu
İsmi Sıradan Bir Cinayet olmasına rağmen sıra dışı bir kitap. İçerisinde polisiye olaylardan oluşan hikayeler var. Ancak hikayelere sadece polisiye demek doğru olmaz. Hikayelerin felsefi bir altyapısı da var. Hikaye okumayı çok fazla tercih etmeyen biri olarak bu hikaye kitabını büyük bir zevkle okuduğumu söyleyebilirim. Çok iyi bir yazar ve edebiyat örneği. Özellikle polisiye, felsefe ve insan psikolojisine ilgi duyanların beğenebileceği bir kitap.
Ijon
ex libris serisi çok iyi.serinin Prag merkezli öyküleriyle Hareket iblisinden sonra en iyisi diyebilirim.o zamanların alacakaranlığına ilgi duyanlara tavsiye olunur.
sevgulumm
Kitapkurdu
cinayet nasıl çözülür neye dikkat edilmeli vb gibi bir kitapla karşı karşıyayız.yazarın anlatım içeriği güzel.ama biraz yavanlık mevcut.karakterler tabıı ki de güzel
Billy Casper
Kitapkurdu
tahminlerin ötesinde ilginç bir kitap..polisiyenin farklı bir üslubu..cinayeti çözmekten ziyade cinayetin kendisiyle ilgili..hele o Çek karakter isimleri apayrı zevk..olağanüstü bir yazar..