250Yorum
Mehmet Utku Yıldırım
Kitapkurdu
Yeni Hayat
Çok sevdiğim bir hocam, dersinde, "Orhan Pamuk'u romancı olarak çok beğenirim, fakat Yeni Hayat'ı, bitirmeye tahammül edemediğim tek romanıdır. Kötü bir romandır Yeni Hayat," dedi üç hafta önce falan. Orhan Pamuk pek okumamıştım açıkçası, Kar'ı okumuştum bir tek. Mekan kusursuzdu, karakterler de ilgi çekiciydi. Yani hoşuma gitmişti. Güzeldi işte. Sessiz Ev'i almıştım, kütüphanede aylar boyunca o bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. Yeni Hayat da onun yanında duruyordu. O bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. O bana baktı, ben ona baktım. Hocam öyle deyince aldım bunu, okudum. Çok da eleştiriliyordu, ne biçim kitap bu diye. Bitiremeyenler, bitirmeye çalışıp acı çekenler. Allah Allah dedim. Altı üstü kitap. Bunu diyenler Sevim Burak'a, Vüs'at O. Bener'e ne derler, çok merak ediyorum. Yok bitmezmiş bu kitap, yok …. Sen böyle ağlarsan bitmez tabii. Neyse, Allah sizi inandırsın, yolda okuya okuya 24 saat içinde bitirdim kitabı. Yolda okuya okuya diyorum bak. Bir sardı, böyle bir sarma yok. Şimdi bunun nesini beğenmediniz diye sorsam öyle kalırsınız. Kitap gayet içine alıyor insanı. Yol kitabı arkadaşlar bu. Yani kitaptan yol geçiyor. Otobüse binip gitmelik yol. "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti." Kalite kokan giriş. Ondan sonra bir üniversite öğrencisi, aşık olduğu bir kız, onun arkadaşı gibi biri ve ortada bir kitap. Gerisi yolculuk. Anadolu'ya yolculuk. Kasabalara yolculuk. Da şimdi konuyla bitmez, üslup da var. Orhan Pamuk'un ara ara aforizmalı, naif üslubunu pek severim. Eh, bu da süper o zaman. Şey bir de, Kar'ın müjdeleyicisidir bu kitap. Kar'daki karakterlerin bir iki prototipi var burada. O açıdan ilgi çekici, samimice. Hoş kitap.
Turhan Yıldırım
Kitapkurdu
11.03.2024
Orhan Pamuk'un Yeni Hayat romanı, Dante'nin aynı adlı ve Rilke'nin Duino Ağıtları eserleriyle metinlerarası ilişkide olan saplantılı aşkın, şiirle bağlantılı bir dil üzerinden anlatıldığı, macera, arayış, polisiye, cinayet, nesne ilişkisi gibi konuların yer aldığı postmodernist üstkurmaca bir anlatıdır. "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti," cümlesiyle başlayan, anlatıcının üçlü aşk hikayesinin baş kahramanı Osman'ın olduğu, tıpkı Kara Kitap'taki Galip - Rüya - Celal Salik karakter yapılanmasına benzer şekilde burada da Osman - Canan - Mehmet kurgusunu gördüğümüz bir romandır. Celal Salik'in adı yer yer Yeni Hayat'ta da geçmekte, kitap boyunca bir leitmotif olarak geçen OPA marka tıraş sabunu nesnesiyle yazar kendisini metnine dahil etmiştir. Bir başka leitmotif olan melek simgesinin ve karamelaların Heinrich Mann'ın Profesör Unrat romanıyla birlikte bu kitaptan uyarlanan Mavi Melek filmiyle olan bağlantısını da görüyoruz.
deniz mert
Kaşif
02.02.2026
Orhan Pamuk'tan yine Kara Kitap tarzında bir roman. Akıcılık bekleyenler biraz sıkılabilir ama, edebi olarak doyurucu bir eser.
Eda”
Kaşif
23.01.2026
birçok olaylar silsilesi ile devam eden eser
mithatcanby
Kitapkurdu
02.11.2025
Yüzyıllardır, biraz parası olan birimizin ilk satın aldığı şey saattir der ve Batıdan alıp da ruhumuza kabul ettirebildiğimiz tek şeyin saatler olduğunu söyler Pamuk. Kayıp zamanların arandığı bu roman gerçekten muhteşem.
tmcelif
Kitapkurdu
29.09.2025
Benim için Yeni Hayat, sadece bir roman değil; “bir kitabın insanın hayatını nasıl değiştirebileceği” sorusunu sürekli hatırlatan bir deneyimdi. Bitirdiğimde, içimde hem bir boşluk hem de yeni ufuklara açılma isteği kaldı.
Ayşe Gül
Üstat
25.07.2025
Eğer Orhan Pamuk'un Kara Kitap romanını sevdiyseniz bu kitabı kaçırmayın, derim. Edebî değeri yüksek bir eser.
savaş48
Kitapkurdu
24.03.2025
Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti. Giriş cümlesi sebebiyle aldım. Karşılığını bulurum inşallah
LomengSingollo
Kitapkurdu
22.03.2025
Nefis bir eser. Orhan Pamuk kalemi yine muazzam.
solskjaer
Kitapkurdu
03.03.2025
“Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” Pamuk’un Yeni Hayat’ı bu cümleyle başlıyor ve gerçekten de hayatınız değişiyor. Bir kitabın etkisiyle hayata farklı bir gözle bakmaya başlayan genç bir adamın hikayesi, İstanbul’dan taşra yollarına kadar uzanıyor. Hem aşkı hem de kafa karıştıran bir yolculuğu keşfederken, okuduğu kitabın peşinden sürüklenen bir kahramanın psikolojik dönüşümüne tanık oluyoruz. Pamuk, çağdaş Türk romanının labirentli yollarına usulca girecek bir atmosfer yaratıyor; siyah-beyaz televizyonlardan, trafik kazalarına, kaybolan eski eşyalara kadar her detayda derin bir anlam arıyor. Hem romantik hem de felsefi, hem karmaşık hem de şiirsel bir yolculuk.
OKTAY76
Kitapkurdu
07.02.2025
Sırf giriş cümlesi için bile okunur. "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti."
NAZIM HİKMET EKMEKÇİ
Kaşif
Çok daha iyi eserleri var.Yazarın bütün eserlerine okudum.Genel ortalamanın benim için altında kalan bir eseri oldu.
jrk
Üstat
20.11.2024
iyi kitaplarindan biri, bu romaninda da ayrinti konusunda iyi calismistigini gostermistir. gerek otobus firmalari, gerek ajanlara isim olarak verdigi saat markalari, gerek bayi toplantisi kitapta yazili olmayan bilgilere gonderme yapmaktadir.
tosun_tosun
13.11.2024
Bir kitap bir insanı ne kadar etkilerse o kadar etkilendim. Soluksuz okuduğum nadir eserlerden.
gun.dogmadan
Üstat
12.10.2024
kitabin ilk cümlesinin hakkını veren bir kitap degil. orhan pamuk un çok daha iyi kitaplarini okumustum.
Cey48
Üstat
09.09.2024
Orhan Pamuk yine beklentinin üzerinde yazmış. Tavsiye ederim.
Berkhan Çelik
Kitapkurdu
20.08.2024
Klasikleşmiş Orhan Pamuk tadını alabileceğiniz bir kitap.
Nevin Adalı
02.01.2024
Kitabı sevdim diyemem. Çok farklı bir kurgusu var anlamak da güç oldu. Birçok insan yarım bırakmış sanırım ama ben bitirdim.
ONINAY
30.11.2023
Ara verdiğiniz zaman dönemediğiniz, karmaşık, sıkıcı, inat edip bitirdiğim bir kitap... Orhan Pamuk okumak istiyorsanız bununla başlamayın.
Mujdezgi
Kitapkurdu
03.11.2023
Kara kitabı andırıyor. Yer yer Celal Salik in adının geçmesi de Kara Kitaba bir atıf olsa gerek. Açıkçası okunan bir kitabın insan hayatında yaratabileceği değişime farklı bir pencereden bakmış yazar ve okunmaya değer bir kitap.