Bay Mozart Uyanıyor Hakkındaki Yorumlar

Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Onaylı Yorum Bu yorum, Onaylı Yorumcu tarafından yazılmıştır.
Bilgi İçin 
Bay Mozart Uyanıyor
Ölüm soğuk bir kardeştir. (s. 9)

Yarım kalacak işler varsa ölümün zamansız geldiği söylenir. 35 ve civarı yaşlarda yapılacak çok iş var, mesela çocukları büyütmek isteriz ki Didem Madak'ın ölümüne çok, çok üzülürüm. Bestelediğimiz bir Requiem'i bitirmek bunlardan biri değildir, zira klasik müzik bestelemek cahil aklımla sanıyorum ki aşırı zor bir şeydir. Onca yaylı, üflemeli, bilmem ne. Nasıl olacak bu iş? Para kazanmak gerekiyor bir yandan. Düşüncesi bile sıkıntı bastırdı. Mozart bunu nasıl yapacak, kitabın olayı budur.

Mozart ünlü eserini yazarken ölüm döşeğinde. Tamamlamaya ömrünün yetip yetmeyeceği belli değil. Wikipedia'ya göre şöyle demiş: "Korkarım ki bu Requiem'i kendim için yazıyorum." Zehirlendiği söyleniyor, başka rivayetler var. Amadeus'ta Salieri'nin çakallıklarıyla boğuşan bir çocuk-adam vardı, oysa aralarının iyi olduğu söyleniyor. Baba faktörü de mühim; kitabın Mozart'ı için baba sadece kuşak çatışmasıyla iştigal eden bir dayımız. Olaylar yoruma açık, Mozart biçimden biçime sokulabilir. Kitaptakini ben sevdim, aklımdaki adama oldukça yakın. Coşkun, doğanın müziğini kavramış, sevgilisinin sol bemolle esnemesine sevinen, yabancı bir dünyada yaşamaya yeteneksiz, her zaman desteğe ihtiyaç duyan bir adam. Aşk olmadan yaşaması pek mümkün değil. Dünya onun için oldukça lirik, duyguları onu nereye götürürse oraya ilerleyecek. T. S. Eliot'ın şairi tanımı Mozart'a pıt diye vurulan sigaranın oldukça ötedeki mazgaldan deliksiz geçmesi gibi oturuyor: "Duygu ve yaşantı, ikisinin sonucunda bambaşka bir form." Günümüzde bu zor, insanlar küçük çatlaklarda saklanıyor. Belki sıkıcı bulunma korkusundan, haliyle kendilerini sevmediklerinden. Pek sevdiğim Sezgin Kaymaz'ın bir röportajında dediği: "İnsanı kınayan bakışlardan koruyabilecek bir zırh icat edilmedi henüz. Ya da belki vardır, ben bilmiyorumdur. Bana kalırsa kendin çalar kendin oynarsın, bir boya küpünden çıkar bir başkasına girersin, onu kandırırsın, bunu kandırırsın, bazen kendini bile kandırır, aynanın karşısına geçip “Ayna ayna…” falan dersin, “Aa, beni ne de çok beğeniyorlar” filan da dersin. Kendin gibi olmanın, olduğun gibi olmanın o kadar eğlenceli sayılmadığını tembihlemişlerdir sana çünkü, sen de inanmışsındır; eğlenir oyalanır gidersin şu hayatta. Oysa tam tersine, bir kerecik kendin ol da gör; öyle bir eğlenceli ki." Mozart, çoklu kişiliğin bu kadar normalleşmediği bir zamandan geliyor, kendisi de buna yeteneksiz zaten. Son derece doğal bir 18 yy. beyefendisi, günümüzde tutunmaya çalışıyor. Birey-toplum ilişkisi bağlamında incelenebilecek bir değerlendirmeye açık.
Hep geyiği döner hani, şu kült yazarın şu kitabı yayınevine yollanmış da editörler beğenmemiş, basmamışlar falan. Müzik endüstrisinin seyri de mümkün; Mozart durmadan besteliyor, Requiem dışındaki işlerini bir yayınevine bile götürüyor. Yetkili dayının "çok fazla Mozart, iş yapmaz" demesine cevap da veremiyor. Yine de seçkin çevrenin takdirini kazanıyor, dehası zamanların çok ötesinde çünkü. Her çağın müziğini yakalayabilecek dahilerin önde gelenlerinden, helal be.

Mozart, cananı Constanze'nın yanı başında bilincini yitiriyor ve 200 yıl sonra Viyana'da açıyor gözlerini. Dünya oldukça, oldukça yabancı. Arabalar, telefonlar, elektrik, günlük yaşama dair akla gelebilecek her türlü şeyi keşfetmek gerekiyor ve Mozart için pek zor bir iş bu. Uyandığı evde Sophie, Anju ve birkaç şahıs daha var, sokakta yatan berduşu evlerine getirmişler. Mozart bilmediği bir dünyaya gözlerini açıyor, sonradan aşık olacağı Anju'nun bardağına tuvaletini yapıyor ve eserinin birkaç bölümünü oracıkta yazıyor, kovulmadan önce. Daha sonra önemsiz bulup tekrar yazmak isteyeceği bu bölümler, Requiem'in tamamlanmasını sağlayacak ve Mozart'ın yolculuğunu sona erdirecek.

Kimliksiz, beş parasız bir şekilde sokaklarda gezinirken Polonyalı sokak kemancısı Piotr'a rastlıyor. Adamın müziği oldukça hoşuna gidiyor ve dehasını gösterme şansını bulduğu zaman Piotr dünya dışı bir güzellikle karşı karşıya olduğunu anlayıp Mozart'ı evine alıyor, birlikte müzik yapmaya başlıyorlar. Çeşitlemelere açık, hoş bir müzik. Mozart'ın doğadan aldığı notalar oldukça değişiyor, Gaia'nın sesi 200 yılda bambaşka bir boyuta geçmiş ve büyük bestecinin güncel müziğe ayak uydurması gerekiyor. Başarıyla yapıyor bunu, Blue Notes adlı bir jazz-barda herkesi kendine hayran bırakıyor. Mekanın müdavimi olduğu zaman hoşuna giden bir kadınla birlikte oluyor ve bu bir gecelik ilişkinin etkisinde kalıp dağıtıyor biraz, modern ilişkilerden pek haberi olmadığı için nasıl hissetmesi gerektiğini bilemiyor, belki terk edilmişlik duygusunun böylesi kolay karşılaşılabilecek bir şey olması dehşete düşürmüştür. Sosyal yaşam bir diğer uğraş, Mozart gibi ince ruhlu bir adamı duman ediyor. Komik durumlar ortaya çıkıyor, pek başarılı olmasa da kararında. Düz bir çizgide ilerleyen anlatı, bir yere çıkmayan dallara ayrılınca geri dönmek her seferinde daha çok yadırgatıcı.

Aşk olayı da biraz zorlama, bardağına işeyen evsiz bir adamdan nefret eden Anju, yeterince derin işlenememiş bir karakter. Sonradan Mozart'a aşık olup ondan hamile olduğunu anlıyor, nihayet akıl hastanesine düşen aşkının yanında olmaya çalışıyor ama kararsızlığı o kadar yavan kalıyor ki lüzumsuz denecek bir karakter konumuna yaklaşıyor. Kız hakkında bildiğimiz tek şey yakında işsiz kalacak bir biyolog olması. Bu kadar. Belki Mozart'ın dengesiz ilişkileriyle, Constanze'la bir bağ vardır, bilmiyorum.

Son, müzik profesörünün akıl hastanesine gelip Mozart'la konuşmasıyla geliyor. Bestecimiz 200 yıl sonraya uyanmasını bir iki bölümde sorguluyor ve Tanrı'nın Requiem'i bitirmesi için kendisine ikinci bir şans verdiği fikrine ulaşıyor. Yaşadığı bazı olayları bunun bir kehaneti olarak görüp eseri üzerinde ara ara çalışıyor. Tımarhaneye girdiğinde görevini yerine getirdiğini düşünüyor, profesörün soyadı Michaelis olunca Baş Melek Michael'ın kendisi için geldiğine emin oluyor. Gerçekçi olmayan çıkarımlardan gerçek bir son: Mozart bilincini kaybettiği odasına geri dönüyor.

Aralarda birkaç yorum vardı, hoşuma gitti. AC/DC tişörtünden kutsal bir mana çıkarıyor ve la, do, re, do notalarıyla küçük bir tema oluşturuyor eseri için. Tabii ki kendinden sonra gelen besteciler için söyledikleri önemli, Eva Baronsky'nin Mozart'ı epey incelediğini düşünüyorum, umarım müzikal dünyası da oldukça geniştir ve bu konuda Mozart'la bir paralellik kurabilmiştir. Ben amatör dinleyiciyim, öylesi bir bilgim olmadığı için ne dense yiyoruz ister istemez. Mesela Schubert'i beğeniyor Mozart, Chopin için "o kadar yorucu olmasa belki kendisine yaklaşabileceğini" belirtiyor ve orkestra için yaptığı bestenin felaket olduğunu söylüyor. Beethoven için: "Van Beethoven isimli bir beyin bestesini de yavan ve sert buldu. Bu ismi daha önce duymuş muydu acaba? Müziğine bakılırsa bu da benmerkezci bir adamdı, gerçeklere gözünü kapatmış, dinleyicisine değer vermemişti." (s. 77) Öğrencisi Süssmayr, Mozart ölünce Requiem'i tamamlıyor ama Mozart hiç beğenmiyor tamamlanmış eserini.
Eksikleri var, yine de çok hoş bir kitap.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
papatya_figen
12.05.2025
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Mozart'ı seven kişilerin okuması gereken bir roman diyebilirim. Çünkü kitapta eski zamanda yaşamış birinin günümüzde gözlerini açması, oldukça ilgi çekici. Ödüllü bir kitap ve bu ödülü gerçekten hak ediyor.

Aslında kitap hakkında diyebileceğim bir diğer ifade ise "tam filmi çekilecek" kitaplardan biri olduğudur. Her ne kadar kitabın dili ağdalı da olsa kurgusu iyi, bir yandan meraklandıran bir kitap. Birçok kişinin rahatlıkla okuyabileceği kitaplardan. o yüzden kesinlikle okuyun diyebileceğim kitaplardandır bu kitap.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Hezarfen
Hezarfen
Bilgi İçin 
AYŞİN AĞRITMIŞ
28.01.2024
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Mükemmel bir kurgu , kesinlikle okunmalı ..
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
TOLGA KIVILCIM
10.09.2020
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Kitap size zaman tünelinde gerçek bir karakterin hikayesini yaşatıyor, keyif alarak okudum...
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
karasimurg
10.04.2020
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Almanya'da popüler olsa gerek eski simaları bugüne taşımak. Hitlere yapıldı, Kafkaya yapıldı. Mozarta neden yapılmasın sonuçta hayal dünyası. Ortaya çıkan trajikomik hikaye ise güzel kotarılmış eh çeviride fena değil ben sevdim..
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
denizadaözgür
03.02.2020
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Kurgusu güzel ve dili de oldukça akıcıydı. Hoş okuma yapmak isteyenler için ideal olduğunu düşünüyorum. Derin düşünceler yerine daha yüzeysel ancak kurguyu diri tutan bir anlatımı var. Ben de Mozart'la berabar yürüdüm, bekledim, coştum, aktım.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Gsakalolu
24.10.2018
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Bu denli surukleyici olacagini hic ummuyordum. Sıkılmadan okunacak bir roman. Hele ki mozart’in viyanasina merakliydaniz kacirmayin.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
İsya34
23.09.2018
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
mozart günümüzün dünyasına uyansa neler yaşardı gibisinden sürükleyici bir hikaye
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
xzt
15.08.2018
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Güzel bir roman yazarın yeni kitaplarını bekliyorum.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Hezarfen
Hezarfen
Bilgi İçin 
kayıp sufi
29.06.2018
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Mozart yeniden doğarsa.Roman bunun üzerinden şekil alıyor...
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
namzet-i müverrih
20.10.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Tayyi zaman eden Mozart'ın maceraları.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Burçin Sinem
14.04.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Böyle bir kurgu tahmin etmemiştim.Konusu çok ilgi çekiciydi.Kitap aktı gitti.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
shriyne21
05.04.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
genel hatlarıyla güzeldi. yeteneklerin değişmediği üzerine kurulmuş güzel okunabılır bır eser
Yanıtla
0
1
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
nihan33
18.02.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
değişik bir kitaptı. sevdim aslında ama arada atladığım sayfalar oldu.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
afiş
11.01.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Çok güzel bir kitaptı. Yetenek çağ değişse de değişmediğini ve Mozart'ın kendini yeni dünyaya nasıl kabul ettirdiğini heyecanla okuyacaksınız.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Son Kitap Kurdu
11.10.2016
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Mozart gibi muhtesem bir dahi bu kadar guzel anlatilabilirdi. Zamanda yolculuk yapmak isteyenler icin kesinlikle okusun derim.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
LİBRAS
20.07.2016
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Bir kaç yüzyıl önce yaşayıp öldüğünü bile bile sonuna kadar içimde bir umut beslememi sağladı, güzel bir kurguydu.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
x_74
24.05.2016
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Orta karar bir kitap, okunabilir.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Eda Sarsılmaz
06.01.2016
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Başladım ve ara verdim, akıcı gelmedi ama tekrar deneyeceğim.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
KY-1633676
30.12.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Bir Dâhinin Zamanda Yolculuğu!
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
bsrsygl
19.12.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
akmadı kitap ya.bıraktım okumadım ama şu elimdeki kitaplarım bitsin tekrar deneyeceğim okumayı belki akar:)
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
mstfigde
14.12.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
klasik-mozart hayranlarına-meraklısına bir kitap.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
sebisa
29.10.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Gayet akıcı ve merak uyandırıcı bir kitaptı,bir solukta okudum. Bazı yerlerde kahkahalara boğuldum.Mozart ın Günümüze ve teknolojiye uyum saglamaya çalıştığı yerler çok hoştu,yazarın hayalgücüne hayran kaldım.
Yanıtla
1
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
VcTRyEla
28.10.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Çok değişik bir konu ve çok farklı bir üslup... Gerçekten keyifle okudum.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
hamana
16.10.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Çok güzeldi... Hiç bitmesin istedim...
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
gauntarih
11.09.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
kolay anlaşılır bir üslupta yazılmış popüler bir roman olarak değerlendirilebilir. Yolculukta ya da kafa dağıtmak için alınıp okunabilir. Çok beklentileriniz olmasın ama güzel bir kitap
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Bang Bang
26.08.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Okumak çok keyifliydi, akıcı, merak uyandırıcı. Film izler gibi okuyup bitiriveriyorsunuz.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
confuest
16.08.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Keyifli ve güzel bir kitap. Çevirisi de çok güzel. Kütüphanenizde bulunmalı
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
redrage
27.07.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Oldukça eğlenceli bir kitap.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
sesese21
01.07.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Böyle ödüllü kitaplar benim kitaba olan ilgimi arttırıyor. Bu kitabı da ödül aldığı için satın almıştım ve hiç pişman olmadım. Oldukça eğlenceli ve sürükleyici bir kitaptı.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
zisniko
23.06.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Komik ve heyecanlı bir roman. Mozart'ın günümüze geldiğinde verdiği tepkiler çok komik ve eğlenceli.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Medine Kamış
12.05.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Kampanyadan aldığım kitaplar arasında iyi ki alıp okumuşum dediğim kitaplardan oldu.konusu itibariyle mozartın yaşamını okurum diye düşünürken ölüm döşeğindeki mozart ile başlayan hikaye 200 yıl sonra tekrar hayata gelip yarım kalan bestesi regueiemi tamamlama aşamasını ile devam ediyor.aşk,duygular ve müzik üzerine okunmaya değer bir kitap.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
fenomenkaya
23.04.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Kampanydan aldığın bir kitaptı,ilginç bir konuya sahip kısım kısım oldukça akıcı ilerliyor ama sonu daha iyi bitirilebilirdi,çeviridede bazı problemler olduğunuda söylemek lazım..
Yanıtla
0
1
Destekliyorum 
Bildir
vuralk
08.04.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Alırken acaba demiştim ama gerek hikayesi gerek akıcı anlatımıyla kesinlikle okumaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum.Zaten ödüllü bir kitap olması da bunun götergesi.
Yanıtla
0
1
Destekliyorum 
Bildir
Trouder5
25.03.2015
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
"Sizi besteci liztemize alıyorum Herr Mustermann, daha sonra da sözleşmenizi gömdereceğim. Eğer bana ayın sonuna kadar işe yarar birkaç beste getirirseniz, belki sizw avans verebilirim" :)
Yanıtla
1
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Baya gülerek büyük bir zevkle okumuştum. Mozart'a olan sevgimden ötürü karşıma çıkınca satın alıp iştahla okuduğum kitaplardan. Okurken kah katıla katıla gülmüş kah acaba bende bir sabah uyandığımda zamanda ileriye gidip bir 2050 yılında falan uyansam ne yapardım diye düşünerek kendimi bay Mozart'ın yerine koymaya çalışarak bir solukta okuduğum bir kitap. Tabi hangi yüzyılda olursa olsun müzik dehası ile göz önüne çıkmakta üstüne yok...
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Mozart 2010 yılına uyanıyor... Müziğin esprisi ve zaman yolcularının duyguları hakkında bir roman okumak ister misiniz? Yabancı olma duygusuna dair bir dahinin muzip ve mahcup beyninden gollük paslar almak ister misiniz? Hem komik hem de ağlamaklı, gerçekle kurmacanın oturup virüs korkusu olmadan sarılıp sarmaştığı lezzetli bir roman okumak ister misiniz? Eski keman kokusunu almak, beyaz peruk dalgalarını hissetmek ve piyano taburesinin yüzyıllık parkeye sürterken çıkardığı sesi duymak için okumak ister misiniz? Eva Baronsky kapınıza kadar geldi. Edebiyat lokumu da getirmiş. Açın o kapıyı.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Muzosist
25.12.2017
Oldukça farklı bir kurguya sahip bir kitap. Sonu da oldukça şaşırtıcı. Soğuk kış günlerinde okunabilecek, içeriğinde bol bol klasik müzik olan bir eser. Trajikomik gerçekten. Okuyunuz efendim...
Yanıtla
1
0
Destekliyorum 
Bildir
borneos
03.08.2017
cnr kitap fuarından satın almıştım. öyle aman aman bir üslubu ve dili olan bir eser değil. zaman geçirmek amacıyla okunabilecek, farklı ve hoş zaman geçirten bir kitap. yaz tatilinde okumak için birebir.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
historytime
30.04.2015
Çok keyifli bir kitaptı sayfalar su gibi aktı sanki ancak daha görkemli bir final hayal etmiştim kesinlikle tavsiye ederim yayınevi olarakda kırmızı kediyi takip etmenizi öneririm çünkü son yayınlanan kiyapların hepsi harika
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir