"Önümde duran bu kitap yalnızca okumanın tarihi değil. Sıradan okurların da tarihi. Çağlar boyu kimi kitapları ötekilere yeğlemiş olan; kimi zaman daha eskilerin kararlarını benimseyen, kimi zaman geçmişten unutulmuş isimler bulup çıkaran ya da kitaplıklarının rafına çağdaşları arasından seçilmişleri yerleştirenlerdir onlar. Bu onların küçük zaferleri, gizli acıları ve bunların nasıl geliştiğinin öyküsü."
Okumanın tarihi yahut okurların tarihi. Arjantinli Alberto Manguel, hepimizin şerefine bir kitap yazmış; okumayı ve okuru onurlandırmak üzere kaleme almış Okumanın Tarihi'ni. Sanki bana ithaf edilmiş bir kitabı elimde tutarmışcasına mutlulukla okudum. Ki bir yerde de öyle zaten - hayatta en büyük dertlerimin başında iyi bir okur olmak geliyor, dolayısıyla bu kitap bana, bize, derdi bu olan herkese.
Manguel, yazının icadından başlayıp okumakla ilgili akla gelebilecek her şeyin tarihçesini önümüze döküyor. Okumakla ilgili her şey derken - sahiden her şey; gözlüklerin tarihi bile var bu kitapta! Hâl böyle olunca insan çok acayip şeyler öğreniyor: örneğin George Eliot'un pek çok kadın yazarı "budala" bulduğunu (terbiyesiz), Pinochet'nin Don Kişot'u yasakladığını, "fildişi kulesi" tabirini meğerse Proust'un belalısı Saint Beuve'ün icat ettiğini, İlyada'nın o dönemde kullanılan parşömenlerin boyutu nedeniyle ancak 24 tomara sığabilmesinden ötürü 24 bölümde oluştuğunu, "söz uçar, yazı kalır" cümlesinin aslında yazıyı değil sözü övmek, kağıttaki sessiz kelimelerin aksine sesin kanatlanıp uçuşma becerisini vurgulamak üzere söylenmiş olduğunu... Bir sürü bilgi!
Kitaba dair bir eleştirim belki bu aşırı bilgi bombardımanı hâli olabilir. Okumanın tarihine dair aklınıza gelen ve gelmeyen her şey var bu kitapta, bu açıdan muazzam bir iş yapmış Manguel ama bazı bilgileri atıp biraz daha kendi yorumlarını katsa, okuma keyfi daha yüksek bir eser olurmuş bence bu, zira kendisinin kafasının çalışma biçimini çok seviyorum, onun sesini daha çok duymak isterdim.
Böyle. Ama her durumda Manguel'in uçsuz bucaksız bilgi birikiminden bir şeyler kapmak çok güzel.
Alberto Manguel’in Okumanın Tarihi kitabını 2009 yılında okumuştum sanırım. Umberto Eco’nun Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti kitabında anlatı kavramını öğrenmem gibi, bu kitapta da "okuma" kavramının ne kadar geniş bir anlam taşıdığını fark etmiştim. Kitap, okuma pratiklerinin tarih boyunca nasıl değişip dönüştüğünü anlatıyordu ve okumanın sadece bir kitabın başına oturup sayfaları çevirmekten ibaret olmadığını gösterdi. Eski çağlardan bugüne, okumanın sosyal, kültürel ve hatta politik bir eylem olarak nasıl şekillendiğini görmek gerçekten ilginçti. Kitap, okuma alışkanlıklarıma yeni bir bakış açısı kazandırdı; sadece kelimelerle değil, farklı yollarla da "okumanın" mümkün olduğunu anlamıştım.
Manguel'in Okumanın Tarihi kitabını okurken, bu tarihin içinde yer alıyor olmak insanı büyülüyor gerçekten. Neredeyse her sayfada, her paragrafta altı çizilecek, not alınacak, kaydedilecek bir cümle var bu şahane kitap içinde.
Antik dönemlerden günümüze ve hatta gelecekte de kitaplar her zaman biz kitapseverlerin yanı başında olacak. İster kil tabletler, papirüsler, parşömenler olarak, ister bez veya kağıt olarak, ister dijital ve e-kitap olarak ister de günümüzden yıllar sonra şu an bilemediğimiz formatlarda olsun kitap her zaman en yakın dostumuz olacaktır.
Okumayı seven biriyseniz mutlaka ama mutlaka bu kitabı okuyup, okutmalısınız.
Satın Alma OnaylıBu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Manguel çok iyi bir kalem. Bütün İnsanlar Yalancıdır isimli kitabı ile tanışmıştım. Bu kitap çok daha derin okuma barındıran detaylı bir çalışmanın ürünü. ilk 40-50 sayfa yormadan ilerliyor. İlginç ve dehşet verici bilgiler içeriyor.
Satın Alma OnaylıBu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Entelektüel bir yazardan okumanın tarihini okumak keyifliydi. Satır aralarında ilginç bilgiler var. Ama biraz göz yorucu, yazılar çok sıkışık, satırlar çok yakın.
Kitaba cismen yaklaşıp geçirdiği evreleri anlatan eserlerin bir değip kaçtığı okura ve okumaya odaklanmayı esas alan bir eser. Entelektüel olarak modern dünyanın seviyesini yükselten Manguel bu eserde sayısız eser ve yazarın anekdotları ile okuma fiiline yeni bir anlam ve tarihçe çiziyor.
Satın Alma OnaylıBu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Hayatının merkezinde kitaplar olan, okuma eylemini nefes almak gibi yerine getiren kişiler için okumalarını anlamlandırmak, nitelikli hale getirmek adına ilk adım sayılabilecek dolu dolu bir eser.
Satın Alma OnaylıBu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
O kadar sürükleyiciydi ki elimden bırakamadım notlar aldım adeta yüzlerce eser ve yazardan bahsedilmiş.. çeviri güzel yky baskısı gözü yormuyor kitapkurtlarına şiddetle tavsiye :)