Kahramanın Sonsuz Yolculuğu
Kahramanın Sonsuz Yolculuğu

Kitapyurdu Fiyatı: 270,20TL

Ürüne Git
104Yorum
Mehmet Utku Yıldırım
Kitapkurdu
Kahramanın Sonsuz Yolculuğu
Çok meşhur bir insanmış, ben bilmiyordum. Böyle ciddi ciddi mitoloji kitabı da okumamıştım. Güzel. Biraz anlatayım. Joseph Campbell, Monomit diye bir şey söylüyor. Yani dünyadaki bütün mitlerin falan kökeni bir. Tabii bu birlik, zamanın ve toplumların bakış açısıyla ayrılıyor, farklı özellikler kazanıyor. Böylece işte Kral Arthur oluyor, Buda oluyor. Lakin ki öyle değildir; psikanaliz üstünden geriye döndüğümüzde bir arketip var. İşte kitap bunu anlatıyor. Böyle çoğu kahramanın geçtiği yollar var, kitapta bölümlere ayrılmış bu yollar. Mesela bir örnek: Kahraman ve Tanrı. Böyle bir bölüm var. Eve Dönüş mesela. Plan şu: Dünyanın neresinden olursa olsun kahramanları alalım. Bir kızılderili inanışındaki kahraman, işte Afrika'daki kabilelerden mitolojik insanlar falan. Bunları bu belirlenmiş bölümlerde inceleyelim. Benzerliklerini ortaya koyalım. Bu benzerlikleri ve kahramanların başından geçen olayları falan hepsini psikanalizle inceleyelim ve arketipe dönelim. Süper. Tarihin ve dinlerin incelenmesi de kaçınılmaz. Troya'dan kaçan Aeneas'ın Roma'ya gitmesi tarihi bir olay, evet. Öyle diyelim en azından. E Zeus'un, "Roma'ya git, Kartaca'da oyalanma," demesi ne oluyor? Buyur buradan yak. Dinlerin kahramanları da bir dünya. O zaman onların da ele alınması gerekiyor gayet. Yani kitap süper, okuyalı da bayağı oldu. Okunmalı.
Önder Güngör
Üstat
Campbell, yalnızca kahramanların değil, hepimizin içsel dönüşümlerinin izini sürüyor: Gılgamış’tan Odysseus’a, Buddha’dan Thor’a kadar her kahraman, içsel bir dünya yolculuğundan geçiyor; bu onları bizden farklı kılan değil, evrensel kılan şey Kitabın ilk başlarında, monomit adı verilen o arketipik şablonla tanışıyorsunuz. Bu öyle bir şablon ki—‘günümüzde bile her anlatı onun gölgesinde şekilleniyor’ diye düşündürüyor. Star Wars, Matrix, Yüzüklerin Efendisi gibi modern anlatıların bu kadim şablona olan borcunu fark ediyorsunuz İlerledikçe, metnin akademik ve yoğun diliyle yüzleşiyorsunuz; bazı yorumcular “akademik, dağınık, yorucu” olarak tanımlasa dabu ağırlık haliyle o evrensel tema dokusuna daha güçlü nüfuz etmenize izin veriyor. Kısacası, bu eser kitaplığa çabucak geldiğinde açılan değil, zamanla, sindirerek açılan bir kitap “Her bir sayfa bir kadim efsanenin yankısı gibi,” demeliyim. Mitolojinin o sembolik derinliğiyle buluşuyorsunuz; .
oğuzhan çağlar
Üstat
kitabı okuduktan sonra film ve de hikayelere bakış açınızda bir değişiklik olacağı kesin
averno
Kitapkurdu
Farklı kültürlerden ortak noktalarda buluşan mitler çıkması şaşırtıcı. Kahramanların aynı aşamalardan geçmesi insanlığın bilinçdışında ortak bilinen ve mitler yoluyla bilince getirilmeye çalışılan bir şey olduğu fikrini uyandırıyor. Dikkat çeken noktalardan biri de evrenin yaratımıyla ilgili olan mitlerde erkeğe doğurganlık atanması.Erkeğin dünyayı yarattığı inancı.Bu günümüzde erkeklerin bebeği kendi doğurduğu inancıyla paralel,oysa iki cinsiyetten gelen kromozomlar ve bir rahim elzemken ve de erkeklere bu inançtan gelen kadın doğurganlığında söz sahibi olma hakkı görülürken.Erkeğin doğurgan atfedilmesinin mitteki karşılığının ne olduğuna değinilmemesi garip.Tanrılar androjenken hem eski çağlarda hem de günümüzde kadınların aşağılanması ve transların gördüğü muamele, androjenliğe rağmen tanrıların erkek olması. Mitli toplumlarda mite uymayan bir yaşam var, hem de mitlerde yer yer cinsiyet eşitliği ve bir birlik vurgusu varken. Düşünen okur için birçok düşünce kapısı da açılıyor.
55unal
Hezarfen
Rüya kişiselleştirilmiş mittir, mit kişisellikten çıkarılmış rüyadır; hem rüya hem de mit ruhun dinamiğinin genel işleyişi içinde simgeseldir. Fakat rüyada biçimler rüya görenin kendine özgü sorunlarıyla tuhaflaşmıştır, mitte ise belirtilen sorunlar ve çözümler bütün insanlık için dolaysızca geçerlidir. (s:25)
secdegülü
Üstat
biraz ağır bir kitap hocamızın önerisi ile aldım.
sakin kalem
Bilge
bir hocamın önerisi ile aldım güzel bir kitap
gummyy
Kaşif
Mitoloji, destan, efsane metinlerine ilgi duyanların keyif alacağı bir kitap.
Somuncubaba90
Kaşif
Mitolojinin mantığı ve diğerleri ile benzerlikleri üzerine.
Viliyovski
Kaşif
Her şeyi ne güzel anlatmış. Mitolojiye ilginiz varsa tavsiye ediyorum.
Tacettin Keskin
Üstat
Mitoloji, antik inançlar meraklılarına tavsiye edilir.
Targutay Alaz
Bilge
Kitabın dili ağır ama yazın alanına girmek isteyenler için önce bu kitap sonra Yazarın Yolculuğu Sonra da Robert Mckee nin “Hikaye” kitabını öneririm.
Özgür Ruh
Kaşif
“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”, sadece mitoloji meraklıları için değil, insan deneyimini derinlemesine kavramak isteyen herkes için vazgeçilmez bir eserdir. Joseph Campbell’ın ortaya koyduğu “monomit” kavramı, kültürler arası anlatıların ortak bir yapıda birleştiğini gösterirken, bireyin içsel yolculuğuna da ayna tutar. Bu kitap, modern edebiyattan sinemaya, psikolojiden felsefeye uzanan etkileriyle çağdaş düşünceyi şekillendiren bir kaynak niteliğindedir. Masalları, mitleri ve hatta kendi yaşam hikâyemizi anlamlandırmak isteyen herkes için güçlü bir okuma deneyimi sunar.
keyfi kitap
Kaşif
Mitoloji okumayı sevenlerin sonsuz yolculuğa çıkacağı kitaplardan.
MouseTi17
Kaşif
çok büyük beklenti ile başlayıp, istediğini alamamışlık durumu oluşturdu bende.
Hanife Dilek Batislam
Kaşif
Beklentime yeterince cevap verdi diyemem.
ehlif
Bilge
Mitolojik bir roman çok kişiden tavsiye aldım mitolojilerin kökenini anlatıyor beğenerek okudum
busracelik
Kitapkurdu
kurgu okurları için bir kütüphanenin vazgeçilmezi olmalı
znery
Manipülasyon üzerine kafa yoruyorsanız eğer ilginizi çekecektir.
İmperium Literary
Kitapkurdu
İlkçağdan bu yana insanların mitlerini, destanlarını ve masallarını konu alan bir kitap. Yazarın Yolculuğu adlı kitapta bolca atıfta bulunulması sebebiyle aldım ve okudum. Yazı ve eleştiriyle ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bir eser.