18Yorum
Eylül Görmüş
Kitapkurdu
14.05.2026
Merak
Şöyle başlamak istiyorum: Alberto Manguel’in bir dönem Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nin müdürlüğünü yapmış olmasına bayılıyorum çünkü bu pozisyonda daha önce Jorge Luis Borges oturmuştu ve bu müşterek unvanları sanki Manguel’e kafamda atfettiğim “Borges’in mirasçısı” pozisyonunu tescilliyor gibi. Bana ne oluyor bilmem ama, bu beni pek mutlu ediyor nedense. “Borges’in mirasçısı” büyük bir laf farkındayım, Borges kurmaca ve şiir açısından müstesna bir yerde duruyor şüphesiz ama Manguel’in denemelerini, dünyaya duyduğu sonsuz merakı, tüm beynini kitapların işgal etmesine izin vermiş oluşunu ve uçsuz bucaksız bilgi birikimini Borges’e çok benzetiyorum ben, her okuduğum kitabıyla iyice kuvvetleniyor bu duygum. Bu kitabı okumaya, Pandora’nın Merakı’nın adını koyduktan sonra başladım ve nitekim kitabın hemen başlarında beni Pandora’nın öyküsüyle karşıladı kitap. Adı Merak olan bir kitapta Pandora’yla karşılaşmasam şaşırırdım, ama bir yanıyla da Manguel sanki bana “doğru isim seçtin” diyor gibi hissettim, hoşuma gitti. Sırf bu nedenle bile bende yeri ayrı olacak bu kitabın, fakat elbette sadece bu nedenle değil. Her şeye, ama sahiden her şeye dair bir kitap bu. Nasıl ki Dante İlahi Komedya’da Vergilius’un rehberliğinde geziyorsa, Manguel de bizzat Dante’nin rehberliğinde geziyor. İlahi Komedya’yı eline alıp, onun işaret ettiği büyük konulara dair akıl yürütüyor Manguel. Bu kitabı okumak için İlahi Komedya’yı okumak şart mı, bence değil, çünkü onu hep çıkış noktası olarak kullanıp oradaki temanın üzerine bambaşka şeyler inşa ediyor yazar ama Komedya’yı okumuş olmanın kitaptan alınacak hazzı katlayacağı muhakkak. Sorular çok büyük: biz kimiz, neyi bilmek isteriz, hakikat nedir, şeyleri nasıl düzene koyabiliriz, nasıl akıl yürütürüz? Her bir soruyu Manguel’e sorduran; Dante’nin ölümsüz ve zamansız dizeleri. Yanıtlarken ise hem kendi hatıralarına, hem bambaşka yazarların yazdıklarına başvuruyor yazar, sonunda ortaya içinde binlerce kitap barındıran bir başka kitap çıkıyor. Çok sevdim Merak’ı, çok. Bana kendimi acayip cahil hissettirmeni çok seviyorum Alberto Manguel - ki bu da Borges’le benzeştiğiniz bir diğer mesele muhakkak. Her zamanki gibi; çok teşekkürler!
akar79
Üstat
20.04.2026
üstad bu kez de insan ruhunun derinliklerine, ilgilerine, meraklarına dair muazzam bir kitap yazmış. harikulade.
Elbirce
Kitapkurdu
21.12.2025
Bir yolculuk ama baş döndürücü türünden...
walden
Kitapkurdu
03.11.2025
Olga Sedakova, Dante'nin sanatı için "sanat doğuran sanat" demiş. Manguel 60 yaşında okuyor İlahi Komedya'yı ve hakkında 400 sayfalık bu kitabı yazıyor. Mandelştam "galeyan ve çığlık dolu bir yapıt" diyordu İlahi Komedya için. Boccaccio rengarenk bir tavuskuşuna, Borges de ayrıntılı bir gravüre benzetiyordu. Mazzotta bir ansiklopedi olduğunu düşünüyordu. Manguel ise yazdığı bu 400 sayfalık kitabın girişinde "sınırsız bir kitap" diyor. Merakla yola koyulan yazarın sayısız sorusu var. Kitap 17 bölüm. Her bölümün başlığı soru işaretiyle sonlanıyor: Merak Nedir? Neyi Bilmek İsteriz? Nasıl Akıl Yürütürüz? Düşündüğümüzü Nasıl Görürüz? Nasıl sorgularız? Dil Nedir? Ben Kimim? Burada Ne Yapıyoruz? Yerimiz neresi? Ne Açıdan farklıyız? Hayvan Nedir? Eylemlerimizin Sonuçları Nelerdir? Neye Sahip Olabiliriz? Şeyleri Nasıl Düzene Koyabiliriz? Daha Sonra Ne Geliyor? Olaylar Niçin Meydana Gelir? Hakikat Nedir? İlahi Komedya "bahane", Manguel sorular sorarak, cevapları kazarak yoluna devam ediyor.
mervistannn
Kitapkurdu
09.08.2024
biraz ağır bir kitap,kapaktaki kedi yanıltmasın.yazarı sevdiğim için almıştım.ilk başlayacaklara önermem.
ardababaontheway
14.05.2022
Mükemmel bir kitap, felsefeyle ilgilenenler için sohbet tadında oldukça keyifli bir okuma.
Aysun Turkoglu
27.05.2021
Manguel'in kitaplığımdaki yeri en iyiler arasındadır. Denemeleri benim için çok kıymetlidir.
Aynur Karakaş
Kaşif
01.05.2021
Manguel on yedi başlık altında topladığı bu eserinde bize okumanın tarihi ve büyüsü üzerine önemli bir ders veriyor.
Aksakal()
16.12.2020
Bir insani yeti ancak bu kadar kendisini çağrıştırabilirdi satırlarda. Manguel okuma kültürünün modern dünyadaki Prometheus'udur. Bizlere nerelerden ışıklar getirdi içimizi aydınlatacak her kitabında merakla bekliyorum. Merak tek kelime ile pahabiçilemez bir "başyapıt" . İlahi Komedya rehberliğinde biz de Manguel'in okuma birikiminde kayboluyoruz.
Özgür Aslan
21.05.2020
Öncelikle bu kitabı okumadan önce İlahi Komedya'yı okumanızı öneririm.Çünkü yazarın hayatında merak konusunun evrelerini okurken bu seyahat İlahi Komedya ekseninde ilerliyor. . On yedi bölüm bir nevi merak kavramının edebiyat,din,kültür,siyaset konularında işlendiği on yedi denemeden olusuyor.
sinyıl
05.04.2020
Okuması, dönüp dönüp tekrar bakılası, dost sohbeti tekrarı, okuma arkadaşı kıvamında.
BR2K2015
Bilge
09.12.2019
"Her kitap -doğru okur için- bir kahin olabilir, kimi zaman sorulmamış sorulara bile cevap verebilir."
seddû
12.04.2019
Artık dünyamızda türü tükenmekte olan entelüektellerden biri olan Manguel'in kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.
kitapvebenimdunyam
Kitapkurdu
13.03.2019
DERİN BİR GENEL KÜLTÜR İSTİYOR . AMA GÜZELDİ
VolkanY
Kitapkurdu
08.05.2018
Tam bir kültür yolculuğu. Manguel engin bilgisini konuşturmuş.
zeyn16
14.02.2018
İlahi Komedya'yı rehber alarak merak kavramını açıklıyor.
SALVAMEA
Kaşif
07.01.2018
Dante`nin Ilahi Komedya`si okunmadan once okunmasi faydali olabilecek bir eser olarak degerlendiriyorum. Yazar adalet nedir? gibi bazi sorulari Dante Ilahi Komedya`nin isiginda dusunmus ve degerlendirmis. Araya kendi hayatindan da bazi anilarini serpistirmis. Bu kitabi okuduktan sonra bu sorularin cevaplarini veya cevaplara ulasan dusunme seklini degil, (zaten bizde pek de okumadigimiz Kuran varken bu sorulara ve cevaplarina ihtiyacimiz bulunmamaktadir) bir kisinin bir kitaptan nasil lezzet aldigini (hatta yazara gore Ilahi Komedya`yi kesmetmekte gec kalmistir) ve bu kitaptan aldigi lezzetle pekcok konuya 50-60 yaslarinda nasil yaklastigini ve sonunda da bu yaklasimlarini bir kitapta topladigini gordum. Sizi en fazla etkileyen, okudugunuz zaman kendinize, ailenize, dunyadaki hayata, kainattaki muhtesem duzene bakisinizi degistiren kitap hangisidir?
curumeninkitabi
Kitapkurdu
11.11.2017
biraz genel kültür gerektiriyor ancak edebiyatseverler okumalı. çok değerli bir kitap.