Gerçek Yaşam Gençliği Yoldan Çıkarmaya Yönelik Bir Çağrı
Gerçek Yaşam Gençliği Yoldan Çıkarmaya Yönelik Bir Çağrı
7Yorum
Şarih
Üstat
26.10.2024
Badiou günümüzde kapitalist dünyanın gençlere iki yol sunduğunu söylüyor: Hedonizm ve Kariyerizm. Kendisi ise bunların haricinde sahici bir yaşamın mümkün olduğunu savunuyor. Kitabın alt başlığı Sokrates'in idam sebebi olan "gençleri yoldan çıkarmaya" gönderme yapıyor. Bilhassa lise ve üniversite çağlarındaki gençlerin ufkunu açacak bir eser. "Çağdaş kapitalizm gençlere, kimi zaman iç içe geçen iki seçenek sunar: Gününü gün et ve/veya düzenin basamaklarında hızla yükselmeye çalış!" "'Gençleri bozmak' felsefi eylemi adlandırmak için çok uygun bir addır... Burada "bozmak", yerleşik kanılara körü körüne boyun eğmeyi reddetme olanağını öğretmek anlamına gelir" "Bozmak; toplumsal ölçüler konusunda gençlerin fikirlerini değiştirmek, öykünme ve onamanın yerine tartışmayı ve akli eleştiriyi koymak ve hatta, eğer sorun ilke sorunuysa, itaatin yerine başkaldırmayı koymak için bazı araçlar vermektir."
ration
Kitapkurdu
05.07.2022
Bu tarz eleştirel kitaplar okunmalı diye düşünüyorum, dili çok ağır gelmedi bana, tavsiye ediyorum.
FUNdaima
Kitapkurdu
26.07.2021
Kitaptaki bölümler: Sunuş, Günümüzde Genç Olmak: Anlam ve Anlamsızlık, Oğlan Çocuklarının Çağdaş Yazgısına Dair, Kızların Çağdaş Yazgısı Hakkında. Yazar kitapta sıklıkla filozofun görevinin gençliği yoldan çıkarmak olduğunu vurguluyor. Bahsedilen gençlik ve gençliği yoldan çıkarmaya yönelik çağrısı sadece biyolojik yaşı genç olanlara değil, kendini her daim genç hissedenlere. Yazar insanlık tarihi boyunca adı hep silinmeye çalışılan kızları sahneye çağırır. Yetişkinlere karşı gençlerin ve yaşlıların ittifakını oluşturacak geniş bir gösteri örgütlemesini salık verir. Yazar, çağdaş toplumun kız ve oğlanları kalıplar altında yaşamaya zorladığını söyler: Ya günü kurtarmak için, anlık yaşayacak ya da düzene boyun eğip hızla yer edinmeye çalışacak. Kadınların çocukluğunu yaşayamadığını ve erkeklerin büyüyemediğini; bu sebeple ideasız yaşayıp, yoldan çıkıp, rotayı terk edip, geleneklere baş kaldırmak gerektiğini söyler.
KY-1350405
08.12.2020
üç kere sıkılmadan okudum, düşündürücü bir içeriği var.
kitapsayfalarında
Kitapkurdu
13.03.2020
Okuduğum üçüncü kitabı ve kesinlikle Alain Badiou'yu çok seviyorum ama çoğu insana okunabilir gelmiyor malesef. Kitapta üç yazıdan oluşuyor. İlk yazı da gençlere sesleniyor ikinci yazı da erkekler için yazzılmış ve son yazısı kadınlar için yazılmış. İlginiz ve merakınız varsa okuyabilirsiniz
İnceMemed01
Kitapkurdu
12.03.2019
Özgür düşünce sisteminin gençlikte ne çağrışıma geldiğini farklı açılardan anlatan bir eser.
ursulanın çekici
27.06.2018
okuması o kadar kolay değil.