iddiası sakinliğinden müteşekkil bu heyecan verici projeleri tanımak
"Ben iyi yapılmış bir ekmekte, sadece konuşmuş olmak için ağzını açanların söylediği sözcüklerden daha fazla bilgelik buluyorum."
2020'de Covid nedeniyle kaybettiğimiz Şilili aktivist ve yazar Luis Sepulveda böyle diyor "Mutluluğa Dair Bir Düşünce" kitabında. Slow Food hareketinin kurucusu Carlo Petrini ile Sepulveda'nın bir söyleşisini ve bu iki ismin kısa denemelerini içeren küçük ama dopdolu bir kitap bu. Sepulveda artık yavaşlamamız gerektiğini, hızı övmeyi bırakma vaktimizin geldiğini, salyangozlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu anlatıyor, Carlo Petrini Slow Food hareketini ve Terra Madre projesinin öyküsünü ele alıp durmaya yiyecek meselesinden ve üretiminden başlayabileceğimizi, bunun nasıl mümkün olabileceğini tarif ediyor.
Özellikle yeme-içme sektöründe olduğum 2013-2019 yılları arasında merakla takip ettiğim Slow Food hareketi ve Terra Madre ile tanışmamışsanız eğer bu kitap, iddiası sakinliğinden müteşekkil bu heyecan verici projeleri tanımak için çok doğru bir başlangıç noktası olabilir. Sepulveda'nın her zamanki dünya tatlısı dilinden çocukluğunu dinlemek, dünyaya baktığı o naif ve özgün lensi somut şekilde görmek de çok iyi geldi, özlemişim.
Sepulveda'nın Vladimir Mayakovski'nin "Bilgelik İçin Dua" şiirinden yaptığı alıntı ve ona dair yazdıklarıyla bitireyim: "Mayakovski şöyle der: 'Dur, tıpkı uçurumu hisseden bir at gibi.' Eğer durursan, en azından düşünme fırsatın olur, uçuruma doğru koşmanın iyi bir seçim olup olmadığını, başka bir yol izlemenin ya da geri dönmenin daha iyi olup olmayacağını sorabilirsin kendine. Günümüzde, basit gibi duran ama hiç de öyle olmayan bir yeteneğe, yani koşumuzu durdurup düşünme yeteneğine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum: Dur ve bu baş döndürücü yaşam ritmi seni gerçekten bir yerlere götürüyor mu diye düşünmeye başla; gerçekten mutlu bir insan yazgısına götürebilir mi diye düşün."