Sergüzeşt (Gençler İçin) Hakkındaki Yorumlar

Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
İhtiyar
02.11.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
inkılap kitabevi iyi bir şekilde ortaya koymuş bu eseri
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
symfdn
18.09.2019
Günümüz Türkçesine sadeleştirilmiş, okudukça o dönemi zihninizde canlandırdığınız bir eser.
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
mavilim88
01.04.2016
oldukça sade bir dille okuyucuya aktarmış hemen hemn iki saatte bile bitebilecek incelik ve akıcılıkta bunda günümüz türkçesine sadeleştirilmesinin de etkisi büyük
Yanıtla
0
0
Destekliyorum 
Bildir
ismail_atan 29.01.2006
Eser Türk Edebiyatının ilkleri arasında olması bakımından önemli. Romanda birçok yeniliğin Batı'nın etkisiyle edebiyatımıza girdiği gözlenebiliyor. Mekan tasvirlerinin kişinin ruh haline göre yapılmış olması belki de dikkati çeken ilk özellik. Yalnız, dilin sadeleştirilmesi hususuna katılmıyorum. Eğer yazarın ve dönemin üslup özelliklerini iyi bir şekilde anlamak istiyorsak dilde oynama yapılmamalı ve aslına sadık kalınmalı. Okuyucu için önemli olan sadece vakaysa tabiki bir şey diyemem.

Eser küçük bir kız iken oradan oraya satılan bir insanın başına gelenleri, esareti ve özgürlük çırpınışlarını, bu çırpınışların içinde yaşanan aşkı anlatıyor. Dönemin realitelerine uygun olarak kaleme alınmış etkileyici bir roman.
Yanıtla
4
1
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Ali Uygur 03.12.2003
Kitabı bir kaç gün önce sipariş verip bir çırpıda okudum, son günlerde kendimde Türkçemizin özüne inme ve öz Türkçemizi hakkıyla öğrenme arzusu içindeyim ve bu nedenlede eserin son derece değerli olduğu kanısındayım. Yeni yazılan kitaplardan üzülerek söylemeliyim ki bu denli haz almıyorum.
Yanıtla
5
1
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
Bu kadar kötü olay bir insanın başına gelir mi denecek kadar acıklı olaylarla dolu bir hayat hikayesi üzerine kurulu bir roman. O zaman için insan olarak kabul edilmeyen bir esirin ( halayığın )hikayesi. Bu halayığın özellikle çocukluk yıllarında başına gelenleri kalbim burkularak okudum. Konusu ile olduğu kadar kullanılan dili ile de mükemmel bir kitap.
Yanıtla
1
2
Destekliyorum 
Bildir
Necmi Çoban 31.03.2003
Samipaşazade Sezai ve Sergüzeşt Türk edebiyat tarihinin mihenk taşlarından biridir. Lise edebiyat derslerinden de hatırlanacağı gibi edebiyatımızın ilk gerçekçi (realist) romanı olan Sergüzeşt bu bakımdan da okunması gerekli kitaplardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Yazarın ilk roman denemesi olmasına rağmen eser oldukça başarılı. Yazar devrinde hala sosyal bir yara olan insan ticaretini ve esirlik hayatını, derin olmamakla birlikte, hazin bir tablo olarak sunuyor. Tanzimat Edebiyatı'nda sıkça geçen Çerkez esir kızları burada da görmek beni şaşırtmadı doğrusu. Ahmet Mithad Efendi'nin Felatun Bey ve Rakım Efendi'si de aynı konu üzerine yazılmış bir kitap olarak hoşuma gitmişti. Bu kez Çerkez kızımız, yine her zamanki gibi güzel, Dilber adı ile karşımıza çıkıyor. Çerkez Dilber'e gönlünü kaptıran talihsiz adam ise Celal Bey'dir. Klasik zengin adam-fakir kız edebiyaı yapılmış kitapta. Sonuçta ayrılıkla biten bu derin aşkın öyküsünü okumak için ilk gerçekçi romanımıza, gerçekler acıdır, uzanmanız yeterli olacaktır.
Yanıtla
1
4
Destekliyorum 
Bildir
Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
BuBaSTiS 14.08.2001
Tanzimat dönemi eserlerinden olan Sergüzeşt'in en önemli özelliği,edebiyatımızda ilk realist roman olmasıdır.Dram türünde yazılmış olan eser bir aşk romanı olmasının yanında;esirliğin,insan ticaretinin ne kadar kötü olduğunu ve hürriyetin önemini acıklı bir şekilde anlatıyor.Sami Paşazade Sezai,Namık Kemal'in üslubundan da etkilenerek unutulmaz bir eser ortaya koymuş.
Yanıtla
5
1
Destekliyorum 
Bildir