Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat

Kitapyurdu Fiyatı: 29,85TL

Ürüne Git
77Yorum
hakan_8817
Kitapkurdu
21.11.2022
Edebiyatımızın ilk yerli romanı olması vesilesiyle okudum ve öğrencilerime de aldım. Birlikte değerlendirmesini yapacağız. İlk roman olması sebebiyle teknik bakımdan kusurlar çok bariz göze batıyor. Yazar sürekli araya giriyor, olayları bir meddah tarzıyla anlatıyor. Kitabın birçok bölümünde "Ben olsaydım şurayı şöyle yazardım." dediğim çok oldu. Okurken içim acıdı. "Gaddarca" bir son olarak değerlendirdim. Romantizmin etkilerini eserde çok bariz şekilde görebiliyoruz. Böyle bir eseri edebiyatımıza kazandırdığı için yazara teşekkürü borç bilirim. Büyük küçük herkese tavsiye ediyorum.
harputelazig
Üstat
20.02.2026
1872 yayınlanmış ve edebiyat tarihimizin ilk yerli romanıyla Yorumum:Talat’ın Fitnat’a duyduğu aşk onu görmek için kadın kılığına girmeyi göze alması. Hapis hayatı yaşar gibi kapıdan çıkamayan Fitnat uzaktan bir anlık birbirini gören iki aşık. Yani duygusal ve toplumsal yönü güçlü bir roman. Dili ağır ve öğretici bir tonda yazılmış, yazar okura mesaj verme kaygısını açıkça hissettiriyor ama bu romanın samimiyetini azaltmıyor. Talat’ın Fitnat’a duyduğu aşk başlangıçta romantik bir hikâye gibi görünse de, ilerledikçe eserin asıl derdinin görücü usulü evlilik, kadınların söz hakkının olmaması ve aile baskısı olduğunu fark ediyoruz.Fitnat karakteri özellikle trajik yönüyle etkileyici. Onun çaresizliği insanı düşündürüyor ve dönemin toplumsal yapısına karşı bir eleştiri niteliği taşıyor.Romanın en çarpıcı yanı ise sonundaki dramatik kırılma. Bence o dönem için oldukça cesur bir kurgu tercih etmiş yazar.Türk romanının başlangıç adımlarını görmek açısından önemli ve anlamlı eser tavsiyemdir.
Hacer  Bölükbaşı
Kitapkurdu
05.05.2026
Edebiyatımızın ilk yerli romanı olması sebebiyle Tanzimat dönemi romanlarını analiz etmek açısından öğrencilerime okutmak üzere aldım
dilarali
Kitapkurdu
14.04.2026
Dili ve hikayesi etkileyici, dönemi anlatan çok güzel bir kitap
türkçes
Kaşif
13.04.2026
Türk edebiyatı açısından önemli bir eser
yusuf kocaer
Kaşif
02.04.2026
bir solukta okudum. tavsiyedir. sonunda hüzünlendim..
NAZMİYE DUDARIK
Üstat
02.03.2026
kitabın sonu çok şaşırttı beni, üzüldüm açıkçası böyle bir son beklemiyordum en azından sevenler kavuşmalıydı :)
metinbilgin
Üstat
11.02.2026
Türk edebiyatının ilk romanı... Çok güçlü bir roman olmasa da ilkler önemlidir. Çok da kısa bir roman. Mutlaka okunmalı.
ahsen durgut
Kitapkurdu
28.01.2026
Bu kitap, ilk aşkların masumiyetini ve imkânsızlığını sessiz bir hüzünle anlatıyor. Okurken insan hem gülümsüyor hem de içten içe üzülüyor. Sevmenin bu kadar saf, kaderin bu kadar sert olduğu zamanları hatırlatıyor.
BradPittt
Hezarfen
20.01.2026
Klasiklerimizden. Herkes okumalı
Soner Çınar
Kitapkurdu
12.01.2026
Siyah beyaz türk filmi gibi
kbrdln
Üstat
29.12.2025
Anlatımı oldukça akıcı bir aşk romanı. Bir solukta bitiyor. Sonunun mutlu bitmesini isterdim tabi.
by_fatih
Hezarfen
17.12.2025
Dönemin sosyal hayatını anlatan bir eser.
Tarihçi_83
Üstat
11.12.2025
Dönem kitapları ilk klasikler hep güzel
Yasemin Doğan
Kaşif
05.12.2025
Fazla bir beklentiye girmeden sadece edebiyatımızı tanımak, bilmek adına okudum...Yeşilçam klasiği diyelim...
Sema  Şhn
Kitapkurdu
27.11.2025
severek , okudum... sevdiğim güzel bir insan vesilesiyle alıp okudum aslında her kitap biraz biz gibi bizden gibi . sanırım yaşadığım şeylerden olsa gerek. bana hitap etti. tavsiye ediyorum okumak isteyenlere . ilk romanımız olması sebebiyle de her kitaplıkta olması gerektiğini düşünüyorum. anlaşılır bir şekilde kaleme alınmış . yıkık dökük bir kalbe sahipsen sanırım çokça ağlayacağınız bir kitap efendim.
Ali Gök
Üstat
13.11.2025
İlk yerli romanımız ve çok duygulu. Okunması gerekir.
Mustierz
05.11.2025
Şuan yeni bitirdim. Kanım dondu desem az kalır. bu kadar iyi güzel düşünen, içlerinde kötülük olmayan karakterlerle dolu bir kitap nasıl olurda bu kadar ağlatabilir ki bir insanı.... *ilk 20 sayfada günümüz Türkçesi kullanılmadığı için epey duraksamalı okumak durumunda kaldım. Kelime haznezini geliştirmek isteyenler içinde tam yerinde bir bir eser.
dlgr
Üstat
11.10.2025
Kısacık bir çırpıda biten üzüldüğümüz bir aşk romanı
lütfiye olgun konukseven
Kitapkurdu
türk edebiyatının ilk romanı ünvanıyla hayata geçen bu eser benim için oldukça akıcı bir dille yazılmış geldi. olay örgüsü hızla akmakta. türk toplumunun o dönemki şartları müthiş yansıtılmış. bakıldığında belki hala aynı şartlara sahiplerde var. olay örgüsünde beni çok rahatsız eden bölümlerin olmasıyla beraber evet bir kez de olsa okunması gereken kitap.