Yediçınar Yaylası
Yediçınar Yaylası

Kitapyurdu Fiyatı: 338,20TL

Ürüne Git
14Yorum
yaşar kemal COŞGUN
Kitapkurdu
Alışageldiğimiz Kemal Tahir diliyle bu sefer Çorum livasına tanzimat sonrasi ile 2. Meşrutiyet dönemi arasına yolculuk ediyoruz. Kemal Tahir'in taşra serisi olarak adlandırılan romanlarının ilki Yediçınar Yaylası. Osmanlilikta Payitaht'ta bir takım siyasetler dönerken taşrada süren hayata bakış atıyoruz. Ekonomik ilişkilere, sosyal hayata ve ağalık düzenine. Bu düzenin köklü olmayan geçmişine, ev içi ilişkilere ve ille de Kemal Tahir karakterlerinin kıyıcılığına, realistliğine. İyiler hep iyi kötüler hep kötü romancısı değildir kendisi. Bu romanda da iyi-kötü yoktur. Çıkarlar, tesadüfler, işbirlikleri vardır. Kurtlar ve kuzular vardır. Düzen ister monarsi ister Meşrutiyet olsun belki de isterse Cumhuriyet taşra yavaş değişir. Yeni düzene eski düzenin elemanları hemen adapte oluverir. Kurtlar kurt, kuzular kuzu kalmaya devam eder. Anadolu irfanını bilmek, tanımak için okunması gereken 3 Kemal'den biri kanımca.(Yaşar Kemal ve Orhan Kemal ile birlikte)
cihankarabulut
Kitapkurdu
Kemal Tahir'in Çorum Üçlemesi'nin ilk kitabı olan Yediçınar Yaylası'nda Osmanlı'nın gerileme döneminde, siyasi arka planla, taşradaki çürümüşlüğü okuyoruz. Kitap Tanzimat Fermanının ilan edildiği dönemde Çorum'da Çakır Kahyalardan Halil Efendi ve onun oğlu Ömer'in hikayesiyle başlar. Bu bölümde Kemal Tahir Çorum köylüsünün gözünden Fermanı ve Osmanlı'nın çöküşünü aktarır bize. Ana temada ise çürümüş, yozlaşmış ve çıkarları için mücadele eden derebeylik sistemi vardır. İkinci bölümde ise 1908 yılına, II. Meşrutiyet arifesine geliriz. Burada Avukat Cevdet ve Seyfettin beyin gözünden siyasi arka planı okuyoruz. Ana tema ise Halil'in oğlu Ömer artık ağa olmuş karıları ve oğlu Kenan ile birlikte yaşamaktadır. Ömer, ahırında kalması için Kürt Abuzer'i ve onun karısı Emey'i yanına alır. Oğlu Kenan ise Emey'e göz koyar ve olaylar gelişir. Kemal Tahir yine kendine has üslubu ve Türkçesiyle harika bir roman ortaya çıkarmış, okurken çok keyif aldım; sayfaları merakla çevirdim.
policemen
Bilge
rahmetli kemal tahirin Çorum üçlemesinin ilk kitabıdır konu olarak doğrudan diğer iki katapla bir birbirlerini bağlamazlar sadece coğrafi ve dönemsel olarak aynı zaman diliminde geçer ve kahramanların yüzeysel iletişimine değinir. yediçınar yaylası romanı Osmanlı'nın Tanzimat dönemi ile Abdül Hamit sonrası dönemine kadar olan süreçte Çorum ili eşrafı ve haksız kazancın sahibini nasıl değiştirdiğini ilahi adaletin zaman içerisinde tecelli edişini ve haram üzerine bina edilen hiçbir saadetin ve ilişkinin kalıcı olmadığını Anadolu insanın yaşam mücadelesi içerisinde Çorum ağzı ile güzel bir açıdan bakarak bizlere anlatmıştır edebi olarakta oldukça güzel mutlaka okunmalıdır.
Aydın Olcay
Kitapkurdu
Çok sık roman okumasam da Kemal Tahir'in eserleri beni etkiledi. Zaman zaman sıkılmış olsam da olayların farklı yönlere evrilmesi hikayeyi heyecanlı hale getirdiği gerçeğini de göz ardı edemem. Yazar "Ben romanlarımda çok sert realitelere dokundum." diyerek romanlarının sürükleyiciliğine işaret etmiş olmalı.
meletsiz
Kitapkurdu
Bilge yazar Kemal Tahir.
serdarx57
Üstat
Kemal Tahir'in tüm küllüyatını ediniyorum. Harika bir yazar.
Cengiz Ozkosar
Hezarfen
kemal tahir cok iyibir yazar
Aytekin Bozkurt
Üstat
Sağlığında bastırdığı kitaplardan okuduğum sonuncusu. Döneminin idari yapısını ve Anadolu yaşantısını anlatan bir roman. Çorum çevresini konu edinmiş, ama tüm Anadolu yaşantısını günümüze taşımış.
by_fatih
Hezarfen
Kemal Tahir Anadolu insanını gerçekçi bir şekilde anlatıyor.
aydın ayata
Kitapkurdu
Osmanlı'nın dağılma sürecinde bozulan devlet yapısının nasıl alt üst ettiğini anlatan bir anadolu romanı.
Büşra Günder
Kitapkurdu
Çorum Üçlemesi diye bilinen romanların ilki. Kemal Tahir okumalarına bu kitaptan başlanabilir.
BAŞKAN
Üstat
OSMANLI'NIN DAĞILMA SÜRECİNE DAİR GÜZEL BİR ROMAN.
VYSAKTS
Bilge
Bir diğer üçleme ya da nehir roman. Diline alıştım gibi
Sezai Aclan Ulusçu
Hezarfen
Gençlik yıllarımda okuyup çok etkilendiğim Kemal Tahir'i yıllar sonra tekrar bu kitabıyla okumaya başladım. Geçen bunca yılda hayatıma giren binlerce kitaptan sonra bile etkilemeye devam ediyor ve bana şu soruyu sorduruyor ; Kasaba ve taşra yaşamını daha iyi anlatan bir başka yazar var mı?