Değişim
Değişim

Kitapyurdu Fiyatı: 322,19TL

Ürüne Git
3Yorum
Londra, yıl 1976 ama reformun gerçekleşmediği ve dünyaya papalığın egemen olduğu alternatif bir tarih sözkonusu. 10 yaşındaki bir çocuğun sesinin soprano kalabilmesi için ameliyatla hadım edilmesi gerekmektedir. Kariyeri ile hayatı arasında kalan bu küçük çocuğun ise kilise karşısında itiraz şansı yoktur. Konusuyla çok çarpıcı olan roman, tarihe farklı bakış açısıyla da ilgi çekici..
Önermesi ilk duyduğum anda beni en çok heyecanlandıran şey, tarihin tek bir kırılma noktasından bambaşka bir dünyaya evrilmiş olmasıydı. Kingsley Amis, "ya şöyle olsaydı?" sorusunu merkeze alarak oldukça ilginç bir alternatif tarih kurgusu yaratmış. Reform'un, Protestanlığın ve Sanayi Devrimi'nin hiç yaşanmadığı bir İngiltere fikri gerçekten merak uyandırıcıydı. Kitabın en güçlü yanı kesinlikle yarattığı dünya. Yazar, farklı bir tarihin nasıl bir toplum ortaya çıkaracağını ince ayrıntılarla hissettiriyor. Okurken bildiğimiz dünyanın izlerini arıyor, her küçük farklılığı ilgiyle takip ediyorsunuz. Özellikle dinin ve kilisenin toplum üzerindeki mutlak etkisi başarılı şekilde yansıtılmış. Buna karşılık hikâyenin temposu benim için biraz yavaştı. Olaylardan çok dünyanın işleyişine odaklanıldığı için bazı bölümlerde ilerlemekte zorlandım. Karakterlerle de beklediğim kadar güçlü bir bağ kuramadım. Hubert'in hikâyesi ilgi çekici olsa da zaman zaman arka planda kalmış hissi verdi.
Kitabın konusu çok ilgimi çektiği için alıp okumaya başladım. Başlarda biraz zorluyor, sonrası daha akıcı, merak uyandırıcı, ancak en sonda yine başkahramanın değil de genel durumdan bahsedilen yerler biraz daha ağır geçiyor. Biraz beklentimin altında kaldıysa da okuduğuma pişman değilim. Üstelik başkarakter ile aynı kaderi paylaşmış insanların yaşamış olduğu gerçeği de sizi bu konuda araştırma yapmaya itiyor ve tabi üzülerek düşündürüyor.