Türkistan Lejyonu & İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Saflarında Savaşan Türkler
Türkistan Lejyonu & İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Saflarında Savaşan Türkler

Kitapyurdu Fiyatı: 257,13TL

Ürüne Git
6Yorum
Çepni55
Kitapkurdu
31.10.2024
Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’na katılmadığı bilinen bir gerçek ancak Türkler İkinci Dünya Savaşı’na katılmıştır. Üstelik çok büyük acılar çekip, kayıplar verme pahasına olmuştur bu. Coşkun Kumru, bu değerli eserinde savaşın başlarında Sovyet ordusundan esir aldıkları Türkistan, Kazan, Kırım, Kafkas Türk kökenli esirlerin Almanlar tarafından, savaşın ilerleyen safhalarında bir Turan ordusuna dönüştürülüp, Türkistan lejyonu kurulması sürecini anlatıyor. Bunu yaparken çok ciddi bir arşiv taraması yaptığını ve bir İkinci Dünya Savaşı kitabı yazmak yerine doğrudan doğruya, Almanya ve Sovyetlerdeki durumundan, Türkiye'nin tutumuna kadar dönemin önemli hallerine de baktığını söylemeliyiz. Mustafa Çokayoğlu, Veli Kayyum Han, Filistin Müftüsü gibi isimlerin ön plana çıktığı eser, konuyla ilgili neredeyse hiç bir boşluk bırakmamış. Tabii Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'dan söz ediyor olması da benim için önemliydi.
Batuhan Karakaya
Üstat
21.10.2024
Yazarın doktora tezinden uyarlanan bir kitaptır. Alman-Rus savaşına ışık tutan bir çalışma olmuş. Meraklısına tavsiye ederim.
Gizem Dogan
04.10.2024
Coşkun Kumru’nun Türkistan Lejyonu adlı eseri, İkinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde kalan bir konuyu ele alarak bizlere Orta Asya Türk halklarının yaşadığı trajedileri ve zorlukları etkileyici bir şekilde anlatıyor. Geniş kaynak taraması ve dönemin arka planını detaylı bir şekilde incelemesi, kitabı akademik çevreler için değerli bir referans haline getiriyor. Bunun yanı sıra, yazarın akıcı dili ve anlatımı sayesinde eser, sadece tarihçiler için değil, İkinci Dünya Savaşı ve Orta Asya tarihi ile ilgilenen herkes için okunabilir ve sürükleyici bir kitap olarak öne çıkıyor. Özellikle kitabın, savaşın gölgesinde kalmış Türkistanlı askerlerin hem fiziki hem de manevi mücadelesini etkili bir biçimde ortaya koyması, bu halkların yaşadığı zorlukları daha iyi anlamamızı sağlıyor. Genel olarak, Türkistan Lejyonu, tarihimizin az bilinen bir sayfasına dikkat çekmesi açısından çok değerli bir eser. Coşkun Kumru’nun bu kıymetli çalışması, Türk ve dünya tarihine ilgi duyan herkese tavsiye edilir.
Mehmet Hüseyin Arslan
İkinci Dünya Savaşı'na meraklı olanlar için müthiş bir kaynak eser. Doktora eğitimi de yine bu konular üzerine olan değerli hocamızın daha pek çok eserler kaleme aldığını görmek dileği ile iyi okumalar.
Filiz  Soydaş
28.08.2024
Çok güzel bir kitap. Bu konudaki boşluğu tamamen doldurmuş. Emek ürünü bir çalışma. Tavsiye ediyorum.
Ferit Bakır
05.08.2024
Eser, İkinci Dünya Savaşı’nın çok bahsi geçmeyen bir noktasını ele alıyor. Arşiv belgeleri ve sunduğu kaynaklar oldukça doyurucu.