Edebiyatta Çalıntı Hakkındaki Yorumlar

Kitapkurdu
Kitapkurdu
Bilgi İçin 
sume53 17.02.2011
Kimi yazarlar çalmakla suçlanır.Türk edebiyatında bunu bir çok örneğini görmüşüzdür.

Kitapta divan edebiyatında şiirlerinde ne tür değişiklikler geçirdiğini alıntı durumunun nasılda bir gelenek olduğunu ortaya koymaktadır.Bir çok Osmanlı şairi Arap ve İran şiirlerinden imge ve benzeetmeleri kendi edebiyatlarına alıntı yani çaldıklarını görmekteyiz.

gerçekten edebiyat araştırması adına güzel bir konu ve güzel bir araştırma.Kitap edebiyat alanında kendılerıne yenı bırıkımler elde etmek isteyenler için tavsiye edilebilecek bir kitap.
Yanıtla
1
0
Destekliyorum 
Bildir
KY-180993 04.04.2007
Bu eserde bugüne kadar çeşitli gazete ve dergilerde yer almış intihal tartışmaları bir bütün olarak okura sunuluyor. Kitap, Esinlenme, Etkilenme, Öykünme, Biçimsel Aktarım ve Çalım Sanatı (Aparma, İntihal, Çalım, Tevarüd) başlıklı beş bölümden oluşuyor. Yazar kitap boyunca ‘Bir eser gerçek bir yaratım mıdır, üretim midir, öykünme/ taklit midir?’ sorularına cevap arıyor. Etkilenme, öykünme, esinlenme ya da intihal sınıfına hangi hallerde girilebileceğini tespite çalışan yazar, yakın dönem şiir ve romandan daha çok Divan edebiyatından karşılaştırmalı çalıntı örnekleri veriyor. Günümüz edebiyatından örneklerde de ihtiyatlı bir dil kullanıyor. Orhan Pamuk, İsmet Özel, Pınar Kür, Ahmet Altan, Leyla Erbil, İlhan Berk gibi şair ve yazarlarla ilgili çalıntı iddialarını hatırlatmakla yetiniyor, yargıyı okura bırakıyor.

Usta şairlerimizden İlhan Berk’in aşırmaları dikkate değer. Böyle şiir yazmaya ne var!

Bir haziran ve bir başka eylül arasında
T.S. Eliot (Çev: Ülkü Tamer)

Bir haziranla bir başka eylül arasında
İlhan Berk
***
Hangi sular pruvaları aşan
T.S. Eliot

Hangi sular böyle pruvaları aşan
İlhan Berk
***
Büyür uykusunda İstanbul
Ülkü Tamer

Büyük uykusunda İstanbul
İlhan Berk

kitap zamanı
Yanıtla
2
0
Destekliyorum 
Bildir