Muhteşem bir işletme ve pazarlama KLASİĞİ.
İngilizce bilenler için, Jack Trout ve Al Ries'in beraber hazırladıkları, tüm dünyada bestseller olan, ancak Türkçe'ye henüz çevrilmemiş 'Positioning' adlı kitabı da tavsiye ederim.
Bu kitap da, 'Positioning' kadar önemli bir eser. Türkiye'de satılan en iyi pazarlama kitabı olduğunu düşünüyorum. O kadar basit anlatıp, pazarlama ve konumlandırma felsefesini bu kadar sonuç odaklı bir eseri sadece Türkçe eserlerde değil, İngilizce eserler arasında da göremediğime inanıyorum.
Yeni bir örnek olarak, MediaMarkt'ın İstanbul mağazası açılışında kullandığı pazarlama stratejisini, bu eseri okuduğunuzda açılıştan sonra değil, önce tahmin edebilirsiniz. Açılıştan sonra, tv kanallarında 'şu şekilde bir konumlandırma uyguladılar' diyen profesörlere, keşke bir dahaki sefer, henüz ortada rakip yokken ne gibi aktiviteler yapılması lazım diye konuşsalardı diye bağırmak istedim. Ancak bunu bilselerdi, danışmanlık yaptıkları firmalara çoktan iletirlerdi diye düşündüm. Bizim Türkiye'de senelerdir yüksek fiyattan ürürün satmaya çalışan teknoloji marketleri ise, MediaMarkt'tan sonra indirim üzerine indirim yapar oldular. Bu kitapta da yazdığı gibi, atı alan Üsküdar'ı geçtikten sonra, eşek bulabilirsen binip gittiği yere kadar gideceksin.
Başka bir örnek, senelerdir günde kişibaşı ortalama 5-6 saat tv seyreden Türk bayanlarına reklam yapmayan, Türk hazır giyimcileri, Zara, Mango, Marks&Spencer'a karşı o kadar boş bulundularki, Türkiye'ye girdikleri ilk dakikayla beraber reklam yapmadan marka konumlarını üst sevyeye güle oynaya taşıdılar.
Yüzlerce, binlerce örnek sayılabilir. Bu kitap bir Klasik, bütün üniversite öğrencilerine, herhangi bir organizasyonda çalışanlara, üst düzey yöneticilere, ve şirket patronlarına tavsiye ederim. Ezberlenilmesi gereken bir kitap.