8Yorum
kbragulmez
Kitapkurdu
Recâizâde Mahmud Ekrem 'den ilk realist romanımız; çok eskiden okumuştum tam anlamıyla hatırlamıyorum ama güzeldi..
havuç suyu
ilk realist roman olduğu için merak edip almıştıp. güzel bir kitap. ama biraz sıkıcı.
Hikmet Cerrah
Kitapkurdu
Bihruz Bey bir vezirin oğludur. Babası ölünce annesi ile kendisine oldukça büyük bir miras kalır. Bihruz Bey bu paranın bitmeyeceğini sanarak kendisini gezmelere ve eğlence kaptırır. Çalıştığı yere de çok az uğrar. Başlıca merakları arasında alafranga giyinmek, Fransızca konuşmak ve faytonlara binerek mesire yerlerinde (özellikle Çamlıca'da) dolaşmak vardır. Çamlıca'da gezinirken genç ve güzel bir kadın (Periveş'i) görür. Bu bayanı tekrar görebilmek için Çamlıca'ya gider ama bir daha onu göremez. Arkadaşı Keşfî Bey Periveş'in öldüğü haberini verir. Bihruz Bey yolda gördüğü bir bayanı Periveş'in ablasına benzetir ve ondan Periveş'in mezarını göstermesini ister. Bihruz Bey'in ahmaklığını anlayan Periveş aradığı kadının kendisi olduğunu söyler. Hayalindeki sevgilisinin bir sokak yosması olduğunu ise daha sonra anlayacaktır Bihruz Bey.
Felix
Şans eseri "Felatun Bey ile Rakım Efendi" eseriyle ardarda okudum bu eseri ve romanda realizm ile romantizm arasındaki farkı daha net anlayabildim. Okumakta fayda var.
Erman Güney
Zengin bir ailenin oğlu olan Bihruz beyin karşılıksız aşkını anlatıyor
MergenTG
Üstat
Dönemi çok iyi anlatıyor. Ancak dili çok sade değil. Birçok eski kelimeler var. Bu biraz akışı bozuyor. Ancak kitap yine güzel.
ikra16
Kitapkurdu
Türk edebiyatının en önemli klasiklerinden biri kesinlikle okunmalı.
heroman386
Yazıldığı dönemi çok iyi yansıtan bir kitap...