15Yorum
....EsiLa ...
Cahit Sıtkı Tarancı benim gözümde hayatı çok seven bir yazar. Hayatı o kadar çok seviyor ki ölümden korkuyor ve bunun için de mısralarında da ilk göze çarpan şey bu oluyor... <br /><br />Hayata sevgisini bazen saf tertemiz bir çocuğun gözünden anlatıyor dizelerinde, bazan de "Yaş otuzbeş yolun yarısı eder" deyip, kendini ne kadar yaşlı ve ölüme yaklaşmış biri olarak, dahası bundan korktuğunu vurguluyor.<br /> <br />Bütün şiirlerinin aynı kitapta toplanması bu çelişkiyi gözler önüne sermiş. Kısacası okunası bir kitap olmuş.<br />
komiserim
cahit sıtkı kendini kanıtlamış bi yazar zzaten fazla söze gerek yok...
KY-804138
bir yandan yaşamaya olan bitmez sevgi bir yandan ölümden ölesiye korkmak bu kadar güzel anlatılır. herkesin okumasını tavsiye ederim
vysbrs
öncelikle bu kitabı alıp, bu şiirleri okuduğum için çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. cahit sıtkıyı yakından tanımak güzel oldu. 46 yaşında hayata veda eden yarım asır bile yaşayamamış şairin edebiyatımıza bu kadar çok şiir kazandırması şaşırtıcı.
şiirlerine gelince, ilk dikkatimi çeken şiirlerin büyük bölümünde gördüğüm ölüm korkusu oldu. bu o kadar dikkat çekici ki cahit sıtkıda, anlamamak mümkün değil. bunun yanında yalnızlık duygusu da ağır basıyor. aşkı da çok güzel anlatıyor şair.
biçim olarak güçlü şiirler; zaten şairin şiir hakkında ki düşüncelerini de bulacaksınız bu kitapta ve orada biçim hakkındaki görüşlerini okuyacaksınız. ama bu biçim anlayışı dogmatik değil. şairin şiir hakkındaki düşüncelerini okuyunca daha da çok yakın hissetim kendimi şaire; sadece dilin sadeleştirilmesi konusunda hemfikir değilim onunla.
ayrıca şiirlerin tarih sıralamasına göre yazılması cahit sıtkıyı gözlemlemek açısından müthiş bir fırsat.cahit sıtkının şiiri nasıl bir değişim ve gelişim göstermiş çok net farkedilebiliyor. yazımdaki tek gözüme batan bir sayfada birden çok şiire yer verilmiş olması oldu.onu da sayfa sayısını azaltmak, tüm şiirleri tek kitaba toplamak için yaptılar muhtemelen ama bu durum bile cahit sıtkıya olan saygımdan dolayı olmamalıydı gibi geldi bana.
bu şiirleri, bu kitabı mutlaka okumalısınız, şiddetle tavsiye ederim.
faltun14
Özellikle Memleket İsterim ve Yanlış bilmesinler beni şiirleriyle bende hayranlık uyandırmış olan içinde harika şiirler bulunan bir yapıt. şiirseverlere tavsiye edilir.
KY-374354
Otuz Beş yaş şiiriyle tanıdığımız Cahit Sıtkı'nın bütün şiir kitaplarını hatta kitaplarına geçmemiş diğer şiirlerini de içeren kitabı şiirseverlerin edinmesi tavsiye ederim.
yusufgok
En sevdiğim şairin TARANCI olması nedeniyle, okuduğum ilk şiir kitabı olmuştur. Öyle etkileyici şiirler var ki tekrar tekrar ve tekrar okutabiliyor kendini. Henüz 17'imde olmama rağmen beni en etkileyen şiiri OTUZ BEŞ YAŞ şiiri olmuştur. İnsana hayatın değerini anlatması nedeniyle her yaştan her insanın okuması gerekir diye düşünüyorum.

Kitaba genel olarak ölüm teması ve karamsarlık hakim ancak bu insanı hayattan soğutmuyor nasıl bir şekilde başardıysa TARANCI tam tersine hayata daha çok bağlıyor ve hayattan keyif almayı öğretiyor.

Efendim okuyunuz, mutlaka okuyunuz. Tavsiyeden de öte. Okuyunuz.
Kadir Emiroğlu
Can Yayınları’ndan çıkan kitap, Cahit Sıtkı Tarancı’nın bütün şiirlerini içeriyor. Şairin hem en bilindik şiiri, hem de bu şiirin yer aldığı eserinin adı olan 35 Yaş (şiirin adı “35 Yaş Şiiri”dir ama yaygın olarak “35 Yaş” olarak bilinir), kitaba isim olarak verilmiş. Kitap daha önce yine Can Yayınları’ndan, antoloji ve seçkileriyle Türk edebiyatına büyük katkılar yapmış merhum Asım Bezirci’nin titiz çalışmasının ürünü olarak çıkarılmıştı. Sanırım bu basım da öyle. Kitap, şiir meraklıları ve Cahit Sıtkı hayranları için önemli bir kaynak.
limon.mavis
Ben bir edebiyat öğretmeni olarak bu harika eseri öğrencilerimizin okuması için kütüphanemiz adına temin ettim.Böyle baş yapıtları öğrencilerimize tanıtmak lazım geldiğini düşünüyorum.Her okulun kitaplığında bulunmalı.
nilbeste
Kitapkurdu
Cahit Sitki'nin bu kitabinda yaklasik 100 siir vardir. Oldukca hacimli bir eserdir. Siirlerinde karamsarlik agir bicimdedir. Siirlerinin temasi olum ve yasama sevinci uzerinedir. Kutuphanemizde bulunmasi gerek...
bbahtiyar2
arkadaşlar cahit sıtkının şiirleri bir harika mutlaka okuyun
mavi siyah _
bu kitabı aldığınıza pişman olmayacaksınız..<br />desemki adlı şiiri çok seveceğinizi umuyorum
sugülüm
gene çok gzl şiirler ..<br /><br />ama en çok ayna ve ölüm kelimesi kullanılmış galiba <br /><br />biraz karamsar davranmış şair<br />ya ölümden korktuğu için,<br />ya da yaşamı çok sevdiği için...
gozutok
Kitapkurdu
Edebiyatımızın en karamsar şairlerinden birisidir Cahit Sıtkı.Bu özelliğini Otuz Beş Yaş adlı bu kitapta bulabiliriz.Nedense şair ölüm temasını ve yanında karamsarlık temasını sıkça işlemiştir.Ölümden korkar bir hali vardır.İnsanların hayatlarında çocukluk dönemlerinin etkisinin büyük olduğunu düşünenlere göre Cahit Sıtkı çocukluk döneminde yaşadığı olumsuzluklar yüzünden bu kadar karamsardır.<br />Ne doğan güne hükmüm geçer<br />Ne halden anlayan bulunur<br />Ah aklımdan ölümüm geçer<br />Sonra bu kuş,bu bahçe,bu nur<br />....<br />(gün eksilmesin penceremden şiirinden)
AbidinDinoo
Kitapkurdu
Yaş otuz beş yolun yarısı eder<br />Dante gibi ortasındayız ömrün<br />Delikanlı çağımızdaki cevher,<br />Yalvarmak yakarmak nafile bugün<br />Gözünün yaşına bakmadan gider<br /><br />...<br /><br />Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın en bilindik şiiri ve bir o kadar da güzel... Koca kitaba ismini vermiş. Cahit Sıtkı'nın diğer şiirlerinden de oluşan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim... Şiir okurken Cahit Sıtkı'ya uğramamak olmaz!