tahkiksever
Üstat
Kitap Aristotelesin İslam düşüncesine taban tabana zıt fikirlerinin birinci elden okunması anlamında kıymetli bir eser. Apokrif eserlerden deliller getirmek suretiyle Aristoyu ve Platonu tevil etmeye çalışan Farabi keşke bugünleri görse idi.
SERDAR KULOĞLU
SERDAR KULOĞLU 11 Mayıs 2024
Filozof o günkü bilinenler ve duyuları aracılığıyla elde ettiği gözlemlere göre bir felsefe sistemi kurmuş. İslama zıtlığını anlayamadım. Evet bugünkü bilim açısından kabul edilemez şeyler ama insanlık tarihini yansıtması açısından değerli görüyorum.
tahkiksever
tahkiksever 13 Mayıs 2024
Serdar bey ben her filozofun kendi çağının çocuğu olduğunun bilincindeyim ve Aristotelesin felsefe alanında büyük bir filozof olduğunu ifade ediyorum. Ancak müslüman filozofların özellikle Farabi ve İbni Sina'nın Platon ve Aristotelesin eserlerini İslamın ilkelerine zorlama tevillerle uydurarak aslından uzak bir şekilde dönüştürmeleridir. Ve bu dönüştürmeyi yaparken Aristoyu doğrudan eleştirmeyi göze alamamalarıdır. Felsefenin en temel özelliklerinden birisi eleştirel düşünme iken iş Aristoya gelince taassub içinde davranılması felsefi bir tavır olarak gözükmemektedir. Mesela Aristo gökyüzü üzerine adlı eserinde evrenin ezeli olduğunu söylerken Farabi onu demek istemedi tam aksine evrenin başlangıcının olduğunu yaratıldığını söylüyor demektedir, bu ise hakikatle bağdaşmamaktadır. Platon hakkında tevhid üzerine olduğunu söylemeleri de gerçeklere ters bir durumdur. Platon Timaos diyaloğunda ve Kanunlar adlı eserinde politeizmi açıkça savunmaktadır. Mızrak çuvala sığmamaktadır.