KY-40655
Yazar Girit'in Hanya yakınlarında bir köyde doğmuş,babası öğretmen annesi ise bir hayalperestmiş.Çocukluk yılları zorlu geçmiş, bu yüzdende kaçış yolları aramış.Hanya'daki okulu bitirdikten sonra Atina'ya gitmiş.Dünyayı değiştirmek ,başkaldırılarını ve devrimlerini yapmak istiyormuş.Sonuçta hiç birini yapamamış.Bu mücadelede çok şey kazanmış ve kaybetmiş.
Yazar kitabı kurgularken bence tamamen kendi hayat hikayesinin etkisi altında kalmış.
Kitabın baş kahramanları;genç yaşında eşini kaybetmiş bir hanım,dört küçük çocuğu, eşinin annesi ve yıldızlar ile sohbet eden kiraz ağacı.Çocukların annesi tütün ekip biçerek ailesini geçindirmeye çalışır.Ailenin başına gelen bazı felaketler tarlaları satmalarına sebep olur.Çocuklardan bir tanesi;iyi bir öğrencidir,akıllıdır,ailesine
her türlü konuda destektir,annesinin sağ koludur.Bir gün gelir Atina'ya gitmek ve artık orada yaşamak istediğini söyler (yazar gibi dünyayı değiştirmek istemektedir).Aradan seneler geçer diğer kardeşlerde Atina'ya giderler fakat yazarın hayatındaki gibi bir sürü kayıplar verirler.(Yazar kendi yaşantısını bu dört kardeş arasında paylaştırmış,sayfaları çevirdikçe bunu çok net bir şekilde algılıyorsunuz).Sonunda Atina'ya ilk giden, yaptığı birikimler sayesinde seneler önce elden çıkartmak zorunda kaldıkları toprakları geri alır.
Aslında oldukça kısa bir kitap fakat oldukça uzun bir zaman dilimini içine alıyor.
Yankahramanların sayısının çok fazla olması kitabın akıcılığını olumsuz yönde etkilemiş (134 sayfa olmasına rağmen).Bununla birlikte kiraz ağacının yıldızla yaptığı sohbetlerden bazıları oldukça etkileyici.Ve bu sohbetleri okumak için sayfaları bir an önce çevirmek istiyorsunuz.
Çok sürükleyici bir kitap değil.Okumadıysanız çok büyük bir kayıp sayılmaz.