gabus06
Saldırı, Filistin ve İsrail'in yüzyıllardır yaşadıkları çıkmazı çok güzel anlatan bir kitap. Yahudiler yıllarca gerek Hristiyanların ( Özellikle İspanyolların yakın geçmişte Almanların zulmü altında çok eziyet çekmişler) ve gerekse Müslümanların (Fiziki düşmanlıktan çok dinler arası çekişmelerden kaynaklanan) karşısında sıkıntı yaşamış bir toplum. Bunda Yahudilerin kendilerini dinsel bakımdan üstün görmelerinin etkisi olmakla birlikte, yıllarca yersiz ve yurtsuz yaşamalarından kaynaklanan ticareti çok iyi bilmeleri, gittikleri yerlerde ticari faaliyetlerde söz sahibi olmalarının ve karşı tarafların bunu kaldıramamalarının büyük etkisi bulunmakta.
Bu kadar sıkıntı çeken bu toplum Tanrının vaat ettiği (aslında Amerika’nın vaat ettiği) topraklara kavuşup buralara yerleştikten sonra bu sefer aynı sıkıntıları Filistinlilere çektirmeye başladı ve bitecek gibi görünmemekte.
Sonuç olarak gücü elinde bulunduranın her şeye sahip olma arzusu bu ülkeleri vicdani, ahlaki(dini anlamda diyemeyeceğim, çünkü herkes kendini bu anlamda haklı görüyor) anlamda insanlıktan çıkarmakta, her geçen gün daha kötü durumlara götürmekte.
Saldırı bu çelişkileri yaşayan insanları anlatan, bir solukta okunabilecek kitaplardan.