Toplam yorum: 3.088.512
Bu ayki yorum: 8.200

E-Dergi

busraozer Tarafından Yapılan Yorumlar

15.04.2016

Gercek adi Jean-Baptiste Poquelin olan Moliere'in yazdigi tiyatro oyunlarini okudugunuz zaman cevirisinin yapilmasina neden taa Tanzimat doneminde onem verildigini cok daha iyi anlarsiniz.
Tanzimat aydinlarimizdan -Ahmet Mithat gibi- bircogu nasil icinde bulundugu toplumu, sosyo-kulturel ve sinifsal degisimleri acimasizca elestirmisse, Moliere de benzerini iki yuzyil once, 17. asirda kendi toplumu icin yapmis. Elestiri oklarina bu kitaptalı piyeslerinde olduğu gibi kimi zaman aristokratik yasam tarzina ozenen tasrali burjuvaziler hedef olmus, kimi zaman da sahsi cikarlarindan baska hicbir seyi gozleri gormeyen doktorlar..
Zaten bu sebeple kazandigi dusmanlari olumunden sonra kemiklerini dahi rahat birakmamislar.
15.04.2016

Edebiyatta mübalaga nedir, nasil yapilir pek guzel ogretir Gargantua'da Rabelais size☺
Modern romanlar gibi olmasa da 16. yuzyilda kaleme alinmis, bu edebi tarzin ilk amatorce urunlerindendir Gargantua.
Tatli mi tatli ama obur mu obur bir devin hikayesidir konusu ama bununla sinirlamak dogru degil tabii eserin icerigini. Zira Rabelais Katolik Kilisesi'nin yasaklilar listesine giris kapisini acacak olan kitabinda donemini elestirmeyi ihmal etmez.
Din adamlarini, toplumsal tabulari, egitim sistemini, egitimcileri, Sorbonne'u dalgaya alarak tenkit eder de eder.
Yuzlerce yil oncesine sahit kilar okurken sizi.
Ozetle, bence bu dev taninmayi kesinlikle hak ediyor, ozellikle de filozof olduktan sonra.
15.04.2016

elinizde not kağıtlarıyla, adını zikrettikleri isimleri ve kitapları yazarak okuyacağınız bilgi deposu bir kitap, ağır ağır sindirerek okunmalı.
08.03.2016

birbirinin tezatı duygulara sürükleyecek Gonçarov sizi. Olga ile batılaşan Rus toplumuna uygun çizdigi kadın portresini gözlemleyecek, Ştoltz ile modernleşen Rusya'nın yeni insan tipini tanıyacaksınız. oblomov mu? ondan Gonçarov bile ayrılmak istememişken siz bu sonu öyle zor kabul edeceksiniz ki..
08.03.2016

aklınıza geldikçe açıp her biri bambaşka dünyalara sahip isimleri yine bambaşka bir alem olan Ortaylı'nın gözünden okumalık.