Toplam yorum: 3.285.372
Bu ayki yorum: 6.899
E-Dergi
Ramazan Yılmaz Tarafından Yapılan Yorumlar
kurtulus savasi'nin gerceklerini ogrenmede cok yardimci olan bir eser. romanda milli mucadele'nin ilkokul, lise'de ogrendigimizden cok farkli bir surecten gectigini goruyoruz. bu mucadeleye katilimin ne denli istekle(!) yapildigini ve mucadelenin ideolojik ozelliklerini yakalamak mumkun.
kitabi okurken bir cok yerde kendi kendime "butun ogrendiklerim yanlis miydi peki?" diye sormuslugum vardir. bu sorgulamayi ise turkiye'nin en iyi tarih romancilarindan kemal tahir'in ustaligi sayesinde yapabilmisimdir. anlatim ve kullanilan kaynaklar ve gosterilen kanitlar yeterince inandiricidir. 1980 ihtilalinden sonra askeri yonetim tarafindan cektirilen filmin bazi "gercekleri" gosterdigi icin sonraki yonetimce yaktirilmasi kitabin bir seyler anlattiginin gostergesi.
bu kadar tarihe degindikten sonra kemal tahir'in anlatimina da deginmek gerektir. kitabin bas karakteri "cehennem topcu cemil" olmak istersiniz cogu zaman. yazar'in diyaloglari cokca kullanmasi da uslubundan kaynaklanmakta.
kitabi okuduktan sonra kitabin uyarlanmis filmini (hbb'nin yaptirdigi versiyon var, pek basarisizdi bence) izlemenizi tavsiye ederim. (hbb filmi yayinladiktan sonra bir sekilde trt'de yakilan filmin bir kopyasi bulunmus, o ayri konu)
bize soran insanlara postmodernizm'i anlatamadigimiz zamanlarda artik gosterebilecegimiz bir eserimiz var. postmodern akimda kitap nasil yazilir sorusunun cevabini veriyor bize puslu kitalar atlasi.
acikcasi yorum yazayim mi diye cok dusundum ve kitap hakkinda yorum yapabilecek duzeyde miyim diye sordum kendime cunku yanlis bir sey soylersem kitabin guzelliginden bir seyler kaybedeceginden korktum.
kisacasi yorum okumak yerine alip da okumanizi tavsiye ettigim bir eser...
maalesef boyle onemli bir konuda yeterince hazirlik yapilmamis ve cok amator bir sekilde calisilmis bir kitap. kitapta roportajlardan yararlaniliyor fakat roportajlara gecisi bulmak ve normal anlatimi ayirt etmek cok zor. arada yapilan yorumlarda kullanilan sozcukler ortaokul kompozisyonlarinda kullanilan kaliplardan meydana geliyor.
bu kadar begenmedigim yanindan da ote kitabi gozumde dgersiz kilan yani kitapta hicbir turkce dilbilgisi kuralina dikkat edilmemis. (tamam, egitimli yazar olmayabilir kitabi hazirlayanlar fakat, yayinevinde de mi dilbilgisi kurallarindan haberdar kimse yok?)
maalesef umdugumu bulamadim