Toplam yorum: 3.284.714
Bu ayki yorum: 6.220

E-Dergi

Transformasyon Tarafından Yapılan Yorumlar

22.08.2019

Yayın evinin kararına saygı duyuyorum fakat ilk çevirinin dili sadeleştirilirken keşke popüler kavramsallaştırmalar ile birlikte terimlerin hepsini sadeleştirseler idi. Yine de okumak isteyen için başka alternatif yok.
22.08.2019

Etika eserinde bazı muğlak tanımların açıklık kazandığı mektupları, iyi bir spinoza okuması yapmak isteyenler okumayı ihmal etmemeli.
22.08.2019

Aziz yardımlı hocanın eleştireni çoktur. Kullandığı terminolojiye aşinalık kazandığınızda anlam bütünlüğü gayet iyi bir akışkanlığa kavuşacaktır. Spinoza felsefe tarihinde ickinlik hamlesini en kuvvetli yapan filozoftur. Diyebilirim ki ondan sonraki felsefeler bu şiddeti absorbe etmeye çalışan filozoflardan oluşur. Kitabın doğrudan tanrı önermeleri ile başlaması sizi yanıltmasın, en çok ateizm suçlaması ile karşı karşıya kalan filozof spinoza'dır. Buradan onun tanrı tasavvurunun egemen inançlar ile ne kadar ters düştüğünü anlayabilirsiniz. Keyifli okumalar.
22.08.2019

Kitabın sartre'nın yazmaya başladığı kısmın ilk girişindeki alıntıyı kavradıktan sonra sartre'nın içkin metafiziği nasıl yorumladığını daha iyi anlayacağınız kanaatindeyim. Ama evvelinde ontoloji alanında okumalar yapmış olmanız önemli.
22.08.2019

Arkadaşlar sadece hobi olarak felsefe okuyor iseniz bu kitap size göre değil. Yok eğer gerçekten ilgili iseniz bu kitap yine doğrudan size göre değil. Evvelâ spinoza ile başlamanızı öneririm. Spinoza ile birlikte descartes, Leibniz ve hobbes okumanızı tavsiye ederim. Bunların ne anlattığını kavradığınızda sırasıyla; Kant, fichte, hegel en son husserl'in bu kitabına baslayin. Yapabilirseniz bu size iyi bir felsefi kavrayış verecektir. Kavram çalışmanızı ise şiddetle tavsiye ederim zira her kavram birbiriyle ve nihayetinde töz ile ilişkili. Tözün her filozof için farklı terimleri var. Başarılar dilerim.