Toplam yorum: 3.284.714
Bu ayki yorum: 6.220
E-Dergi
kadirozbey Tarafından Yapılan Yorumlar
Oldukça kısa ve akıcı bir kitap neredeyse hiç ayrıntı yok. Bölümler kısa tutulmuş aralarında ise çok kuvvetli bir bağlantı yok. Hacmin bu kadar az ve konunun bu kadar geniş olduğu bir konuda bunu sağlamak oldukça zor. Tamamıyla Avrupa merkezli değil, Asya, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika'ya da yer veriyor. Yazar mümkün olduğunca ortada durmaya çalışmış. Son bölümde iklim değişikliği, çevreye oldukça yer ayırmış ve ilerlemenin bir mit olduğu görüşünü savunuyor. Bir kaç hususta isabetli olmadığını düşünsem de kitabı sıkılmadan okudum.
Yazar, kitabı 21 başlıkta toplamış. Dünya tarihini genel olarak 1500 yılından itibaren incelemeye çalışmış. Giriş kısımda "güç" olgusunun tarihi biçimlendirmedeki etkisi durulmuş. Kitap, Asya, Afrika ve Güney Amerika hakkında da bilgi vermiş. Yazar son bölümde kendi düşünceleriyle birlikte konuyu özetlemiş. Uluslararası işbirliğinin, kanunların ve yaptırımların daha etkin olmasını istiyor gibi görünüyor.
Okul için okudum ama Fahrelnissa'nın hikayesi bana oldukça ilginç geldi. Kitabı da sürükleyici buldum. Fahrelnissa'nın hem hayatı hem de sanatı ilginç, yazar iyi aktarmış, çeviren de güzel çevirmiş.
Sümerler'den İkinci Dünya Şavaşı'nın sonuna kadar olan olaylara yer vermiş. Konular kronolojik olarak bölümlere ayrılmış ve her bölüm içinde farklı coğrafyalarda olan olaylara yer verilmiş. Kitap yüzeysel olarak bilgilendiriyor ve konu bütünlüğü çok kuvvetli değil. Daha çok ders kitaplarına benziyor. Konu hakkında bir özet gibi düşünülebilir.
Yazar İslam toplumları için ilk şokun Kırım'ın kaybedilmesi olduğunu, ikinci şokun ise İsrail'in kurulması olduğunu belirtiyor. Diğer şok ise yazara göre Pakistan'ın bölünmesidir. Kitapta Mısır, Cezayir, Rusya, İran ve Türkiye önemli yer kaplıyor.