Toplam yorum: 3.087.948
Bu ayki yorum: 7.635

E-Dergi

AZRA SARIMEŞE Tarafından Yapılan Yorumlar

07.05.2024

Kadın sünneti kulaktan dolma bilgilerle bazı yerlerde var olduğunu bildiğimiz bir uygulama. Ama maruz kalan çocukların nasıl canlı canlı kesilip acı çektiğini, sünnet sonrası, hayatlarında en temel tuvalet ihtiyaçlarını giderirken bile ömür boyu nasıl acılar çektiklerini, onların sünnetle kadın olduklarını, acıdan ve korkudan şok geçirdiklerini, bazılarının kanamadan ya da enfeksiyondan öldüklerini bilmiyordum. Kıyafetimize uygun ayakkabı için biz sehir sehir dolaşırken bilmem kaç yaşında giydi ilk ayakkabısını çölde yılanların akreplerin dikenlerin arasında çıplak ayakla dolaşan Waris ve Waris gibi çocuklar. Oysa biz eltimizin nişanında giydik diye görümcemizin düğününde giymiyoruz aynı elbiseyi. O pantolonla o kazak olmuşmu diyoruz. insanlık adına gerçekten bazı şeyler hiç olmadı, olmamaya da devam ediyor.
07.05.2024

Açıkçası televizyon izlemedigim için oyuncu kimliği ile tanımıyorum Ercan Kesal'i ama yazar kimliğini çok beğendim. Kitapta kendi anılarını bazı gerçeklere değinerek anlatıyor. Çocukluğuna gençliğine üniversite yıllarına Anadolunun çeşitli yerlerinde doktorluk yaptığı zamanlara, edebiyatçılara, ayrıca yakın tarihteki idamlara, işkence yapılarak yitirilen gencecik hayatlara, 12 Eylül olayları, Maraş katliamı, Sivas yangını, Robinski, Dersim gibi bazı hüzünlü olaylara yer vermiş kitabında. Tarihleri ve isimleri aklımda hiç tutamam ama yaşanan olayları ve bana hissettirdikleri yoğun hüznü ve mutsuzluğu unutmayacağım. Bu arada kitabı çok beğendim. Yazarın kalemine sağlık.
07.05.2024

Enteresan bir kitaptı. Adı ilgimi çekti. Evet aynen adı gibi, mutsuz bir ailenin işlettiği intihar malzemeleri satan bir dükkan. Hayatta hiç bir şeyi başaramadınız mı? Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız! diyerek intihar etmek isteyenlere en kaliteli ve güvenli hizmeti sunuyorlar. Aile çocuklarını intihar edenlerin hikayelerini anlatarak büyütüyor. Gülmek yasak ailede, müşteriye görüşmek üzere demek yasak çünkü bir daha görüşmeyecekler, ancak elveda derler. Kötü günler hanımefendi, ya da kapkaranlık bir gece diliyorum size beyefendi gibi iç karartıcı cümleleri kullanabilirler. Sonu beni çok şaşırttı. Zaman zaman çok güldürdü beni kitap. Trajikomikti. Günümüz insanı o kadar depresif halde ki elini sallasan hastalıklı bir kişiye çarpıyorsun, insanlar cinnet halinde birbirine sataşacak bahaneler aramakta, mutsuzluk ve memnuniyetsizlik hızla artıyor, kitabın aslında günümüz insanının ruh halini yansıttığını ve gerçekten böyle bir dükkan olsa satış rekorları kıracağını düşünüyorum.
07.05.2024

Perdeleri kapatma anne, teyzemin saçları nerede? Saçların ömrüme dolanıp kalsalar... Ne boşanması, hayatında kim var senin? Ne diyim, kadınlık ağır kadınlık ağrılı. Gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılmış Perdeleri Kapatma Anne. Kesinlikle okunmalı. Bir kadın öldürülünce kaç kadın ölür? Geride kalanlar, yıllar geçtikçe parça parça öldük. Bu bizim hikayemiz. Bu sadece Gülay Tülay Ayşegül ve Güz'ün hikayesi değil. Bu Pınar'ın Emine'nin Özgecan'ın Münevver'in Dilek'in Mutlu'nun Bergen'in hikayesi, bu düzenim bozulmasın diye evden gidemeyen, çocuklarım var diye boşanamayan, elalem ne der kaygısıyla yaşayan, bu evden ancak ölün çıkar yazgısına boyun eğen, sahip çıkılmayan, arkasında durulmayan, kadınlığa reva görülene kader deyip geçilen tüm toplumlardaki tüm kadınların hikayesi. Bu kanayan yaramız.
07.05.2024

Kitap maddi ihtiyaçları karşılandığı halde hiç aile sevgisi görmeyen, hep dışlanan, yatılı yurtlarda büyüyen her şeye rağmen ailesi tarafından sevilmek için çok iyi bir çocuk olmaya çalışan karakterin hikayesini anlatıyor. Ve çevresindekiler de benzer olaylar yaşayan insanlardan oluşuyor. Olaylar çok hayatın içinden aslında, o kadar çok karşılaşıyoruz ki gündelik hayatta ya da bizzat yaşıyoruz ki. Kitap terapi kitabı gibi de kısmen, kendini tanımaya, anlamaya içimizdeki boşluğun kaynağını bulmaya ve onu iyileştirmeye, kapatmaya ya da sarmaya dair güzel bölümleri var. Kendini anlama,boşluğunu bulmaya çalışma süreçlerinde sorunların kökenine indigimizde evlat edinilmiş çocuk, başarı odaklı bir aile, sevgisini maddiyatla gösteren ilgisini eksik eden aile, çocuğunu sadece hasta iken seven aile, karısını aldatan evde huzursuzluk çıkaran baba gibi ailesel sorunların ortaya çıktığını görüyoruz. Bu kısır döngü hiç bitmiyor aslında. Yazarın kalemine ve yüreğine sağlık.