Toplam yorum: 3.285.373
Bu ayki yorum: 6.900
E-Dergi
nedulk Tarafından Yapılan Yorumlar
alevilik bektaşilik konusu üzerine yıllarını vermiş bir bilim kadınının, bu konu üzerine yazılmış makalelerinde derlediği bir kitap. alaviliğe dair bilimsel bakış açısına sahip, konu hakkında taraflı tarafsız ön yargılarla konuya eğilen kişiler arasında adının daha çok anılması gereken yazar melikoff.
ayrıca çevireni de taktir etmek gerekiyor. akıcı okunabilir bir çeviri yaptığı için.
Devinim21'in görüşlerine katılıyorum. Anadolu'da ve Balkanlar'da o dönemlerde bulunan bazı gnostik hristiyan tarikatlarının alevi ve bektaşi tarikatlarına intisab etmesi doğaldır ve böylece sentezci bir yaklaşımı benimseyen bektaşiliğe bu görüşler sızmıştır. hatta gnostik hristiyan görüşlerinden bazılarının sünni olarak adlandırılabilecek tarikatlarda yansımaları bulunabilir. Anadolu'nun ve Balkanlar'da yaşayan yerli halkın müslümanlaşarak kendi geleneksel anlayışlarının yerli olmayan Türklerin anlayışlarıyla kaynaştırması çok doğaldır. yazar olguya farklı bir pencereden bakmış fakat daraltmış olduğunu gözledim. Ahmet Yeseviyi alevilikle bağlantısını çok zorlama koparabilmiş. alevi ve bekteaşiliğin içindeki ilk olarak Yesevilikde gördüğümüz anlayışıların olması bu bağın kopartılmasının zorlama olduğun gösteriyor.
ayrıca alevi olarak kabul edilen pavlikanların teolojilerinde alevilikle uyuşmayan öğeler vardır. uyuşan öğeler de vardır. yani alevilik pavlikanları kapsamamakta fakat kesişen noktalarda
bir ortaklık vardır.
çok değişkenli bir olayı diğer değişkenlerden ayırarak tek bir değişkene bağlaması kitabın güvenirliliğine zarar vermiştir kanaatimce.