Toplam yorum: 3.284.917
Bu ayki yorum: 6.423
E-Dergi
H-Belge Tarafından Yapılan Yorumlar
Kitap hakkında çok fazla yorum yapılabilir. Suç ve Ceza ile aynı dönemde yazılmış olması birbirine anlatım teknikleri bakımından benzemesine yol açmıştır. Bu iki kitabın yazarını bilmeyen bir kişiye kitapları okutsanız aynı kişinin yazdığını anlayabilecektir. Ancak ben kitap hakkında uzun uzadıya yorum yapmak istemiyorum, zira değerli kitapdostları gerekli bilgileri vermişler. Benim değinmek istediğim nokta klasik dünya edebiyatının İLETİŞİM yayınlarından okunması gerekliliğidir. Ergin Altay'ın müthiş çevirileri insana okurken büyük bir haz veriyor. Adını vermek istemediğim birkaç yayınevi kitabı ne hale sokmuş görmenizi isterdim. Kitabı okumanızı tavsiye ediyorum, tabi ki Ergin Altay'ın çevirisi ile. Saygılar.
"Suç ve ceza"ya yaptığım yorumda "bu kitap insanlarda farklı etkiler bırakır" demiştim. "Suç ve Ceza" için geçerli ve kitabın değerini gösteren bir yorumdu. Fakat "İnsan Ne İle Yaşar" insanın manevi inanışı ne olursa olsun evrensel ve tek bir doğrunun varlığından bahsediyor. İster ateist olun, ister müslüman, ister budist; bu kitabı okuduktan sonra doğruların herkes için aynı olduğunu anlayacaksınız. Tabi ki yanlışlarında ortak yanlışlar olduğunu. "Bu kitabı okuduktan sonra Tolstoy'un müslüman olduğuna iyice inandım" yorumu tarafsız bakış açısını saptıran ve kitabın vizyonunu daraltan bir yorumdur. Gerçekçilik her dinde, her inanışta, her bireyde vardır. Sadece elimizi uzatıp dokunmayı başaralım yeter. Saygılarımlar.
Bir şiir, bir destan insaların üzerinde nasıl farklı etkiler bırakırsa suç ve ceza'yı okuyanlarda bu eserden farklı anlamlar çıkarırlar. Bunu benden önce yapılmış yorumlarda da görebiliyorum. Kitap aslında 100 sayfada bitirilebilecek bir konuya sahip. Ama üstad insanları akıl almaz biçimde çözümleyerek, olayların ruhunu bizlere orada olsak bile o kadar anlayabilemiyeceğimiz şekilde anlatıyor. İzninizle bu esere "edebiyatın ciğerindeki baş yapıt" demek istiyorum. Okumadıysanız kaçırmayın.