Toplam yorum: 3.284.714
Bu ayki yorum: 6.220
E-Dergi
fetabazade Tarafından Yapılan Yorumlar
Orhan Pamuk'un siyasi düşünceleri sebebiyle hiç bir kitabını okumamaya ahdetmiştim. Ancak Nobel alınca bu "yazar" ın yazarlığı hakkında kendi fikrimi edinebilmek için en meşhur kitaplarından birisi olan Kara Kitap'ı aldım va şu anda yarıya kadar okudum. Elbette sabrederek sonuna kadar okumayı ve bir iki kitabını daha okumayı düşünüyorum. Orhan Pamuk'un yazarlığı ve düşünceleri üzerine şu an için söyleyebileceğim şudur. Yazarlık kabiliyeti iyi bir düzeyde bana göre. Ancak Nobellik bir yazar değil. Benim kitabını okumadan önce de tahmin ettiğim üzere, yazar kendi milletini, milliyetini, eski güreşçilerimizi, padişahlarımızı, Türk ırkını (dikkat Türkiye'li olmayı değil) satır aralarında sinsice ama bazen ısrar nedeniyle tekrarlardan dolayı kendini acemice ele veren tarzda aşağılamalardan dolayı Nobel'e layık görülmüştür. Buna benzer bir örnek olarak Mısırlı ünlü yazar Necip Mahfuz'un Midak Sokağı isimli romanı ile Nobel almasını verebiliriz. Bir diğer husus da Orhan Pamuk'un bazı yerlerde dilinin aşırı derecede rahatsız edici şekilde argoya kaçmasıdır. Ve bu kelimeleri özellikle milletimizin değer verdiği kavramlarla ilişkilendirmesi tiksinti vermektedir. Ben şahsen milletimiz adına utanç verici kitaplar olarak görüyorum bu kitapları.
Edebi açıdan çok güzel yazılmış. Hikayelerin kurgusu ve anlatımı gayet anlaşılır ve sürükleyici. Tarihi bakımdan ise Osmanlı'ya karşı gereğinden fazla haksız genellemeler yapılmış. Hayali bir kitap peşinden iyi bir mesajın elde edilememesi ise biraz hayal kırıklığı yaşatıyor olsa da güzel bir kitap.
Bu kitabı neden daha önce okumadım, bizlere neden tanıtılmadı diye çok hayıflanıyorum. Mükemmele yakın bir gerçeklikle anlatılmış bir roman. Milletimizin vakti zamanında, milli mücadele döneminde nasıl fakru zarurete düştüğü, insanların nasıl çaresizlik içinde kıvrandığı, en iyi arkadaşların bile birbirine yardım edemediği bir sefalet dönemini, insanların ruhlarında kopan fırtınaları, bazı insanların ne derece insafsız, hain, madrabaz ve sömürücü olabileceğini gösteren sürükleyici bir roman. Herkese tavsiye ederim.
Küçük Ağa romanı, Kurtuluş Savaşının hangi imkansızlıklarla, hangi olumsuz siyasi durumlarla ve dramlarla kazanıldığını ve daha o dönemde kişisel nüfuz sahibi olmak için vatansever ve kahraman insanların nasıl tuzağa düşürülerek hainlik yaftası ile yaftalandıklarının güzel bir anlatımı. Roman ve edebiyat bakımından olayların birbirleri ile irtibatlı olması ve konu bütünlüğünün ustaca sağlanması okuma ve anlama kolaylığı sağlıyor.
İnsanın ve hayatın yaratılış gayesini anlamaya yönelik çarpıcı örneklerle anlatımlı çok güzel bir kitap. Özellikle tevhidi anlayışın, saf, düşünceleri modern öğretilerle çarpıtılmamış gerçek insanlar tarafından ifade edilişi İslami düşüncenin Avustralya'nın yamyam denilen yerlileri tarafından dile getirilmesi çok önemli.