Toplam yorum: 3.284.714
Bu ayki yorum: 6.220

E-Dergi

umut100 Tarafından Yapılan Yorumlar

09.05.2019

Bu roman çok etkiledi beni; nedenini bilmiyorum ama iki gün önce bitirdiğim halde hâlâ etkisi altındayım, gözlerimi kapatınca gözümün önüne hemen kristal orman, kristalleşen insanlar geliyor, çok farklı bir roman. Daha önce hiç böyle bir şey okumamıştım; Ballard'ın diğer romanlarını da alıp okuyacağım.
29.07.2018

Hürriyet kitap ekinde başyapıt olarak selamlanınca okuma sırama almıştım. Abartılmamış, gerçekten bir başyapıt. Tarih niyetine "şanlı padişahın/imparatorun kahramanlıkları" şeklinde masal, ya da "şurda şu oldu, burda bu oldu" şeklinde "tarih gazetesi" okuyanlara şiddetle öneririm. Bu kitap tarihin arkasındaki temel ve gerçek dinamikleri ortaya koyuyor. İnsanın serüvenini, neyin neden olduğunu, neden öyle değil de böyle olduğunu anlamak isteyenler, ve ayrıca eşit, adil ve özgür bir dünya düşünü gömmemiş olanlar (kitap onlar için de çok yeni ufuklar açıyor) bir dakika bile vakit kaybetmeden okumalılar.
16.01.2018

İlk defa bir kitaba yorum yazıyorum. Kitap bittikten sonra, Karabük’ü gerçekten tanımıyormuşum, ne olup bittiğini hiç bilmiyormuşum diye düşündüm. Neler olmuş Karabükte öyle. Kitap bir solcunun kaleminden çıkmış, belli, adam zaten bunu hiç gizlememiş, fakat solcuları da eleştirmekten çekinmemiş, örneğin Ecevit yer yer ciddi olarak eleştirilmiş. CHPnin tek parti iktidarındaki uygulamalar da yer yer eleştirilmiş. Tabi en çok sağa vurmuş. Karabük’e tamamen işçi merkezli olarak bakmış. Neden Karabük işçileri bu kadar sağcı diye çok merak ederdim, adam bu soruya tam 10 tane yanıt vermiş. Bir de kitabın dilini sevdim, bazı esprileri gerçekten komikti (Yenice yerine Zorlandık, aklıma geldikçe gülüyorum). Fakat hoşuma gitmeyen yerleri de oldu. Mesela 12 Eylül öncesini anlatışı, burada o kadar adil olamamış, solcuları kayırmış gibi, bütün suçu MHP’lilere yüklemiş. Yine de bütün Karabüklüler ve Türkiye’de işçilerin neden çoğunlukla sağcı olduğunu anlamak isteyenler bu kitabı okumalı bence.