Toplam yorum: 3.253.599
Bu ayki yorum: 5.625

E-Dergi

Berfu Temir Tarafından Yapılan Yorumlar

31.07.2025

Vigdis Hjorth 'Miras' kitabında sorunlu bir baba-kız-aile ilişkisini anlatırken, 'Annem Öldü Mü?' ile sorunlu bir anne-kız-aile ilişkisini anlatmış.Ailenin asi,anlaşılmaz,işe yaramaz resim meraklısı kızı, başarılı bir meslek yaşantısının ortasındayken yıllardır görüşmediği ve takıntı haline getirdiği annesinin yaşadığı kente taşınıp,yıllar sonra bir hesaplaşma,katarsis,özlem giderme isteğiyle karşısına çıkar.Hatırladığı ve anlamlandırdığı hatıralarla gerçeğin farklı olduğunu,yıllarca kendinde aradığı yanlışları çoğunlukla yanlış yer ve kişide aradığını,aslında iletişimsizliğin sebebinin salt kendi seçimleri olmadığını ve insan ne denli mücadele ederse etsin,bir ilişkinin -adının önemi yok-tek taraflı devam ettirilemeyeceğinin yüze tokat gibi vuran gerçekliğiyle sarsılır.Bir yaşantı üzerine farklı bakış açılarının (hepsi aynı kişiden çıktığında bile) ne kadar farklı duygu durumlarına yol açabileceğini çok güzel anlatmış Hjorth.
11.06.2025

2023 Fakir Baykurt Öykü Kitabı ve Haldun Taner Öykü Ödülleri sahibi Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar kitabı genellikle 'kadın' merkezli konulardan, aile sorunlu hayatlardan bahseden bir metin. Yer yer yazarın tekrar düştüğünü ve öyküleri gereğinden fazla uzattığını düşünsem de keyifli bir okuma oldu benim için. Öykü severler şans verebilir. 'Evimizdeki Kız' ve 'Dulkuşu' öyküleri benim en sevdiklerim oldu.
01.06.2025

Geç kaldığım ancak okumuş olduğum için de kendimi şanslı saydığım bir metin oldu. Tarih,yemek,lezzet,esans,hırs,aşk ve iyi örüntülenmiş harikulade bir kitap. Okurken ne güzel filmi yapılır dedim ki tek düşünen ben olmamışım,dizisi yapılacakmış bir platformda hatta Saygın Ersin Şevket Altuğ olsa castta keşke demiş o hususta da tam destekçiyim:)
27.05.2025

Benim 117.sayfaya kadar çok zor okuyup,sonrasında merakla bir çırpıda bitirdiğim bir kitap oldu Postane Günlükleri.Medya ajansı ortaklarından bir kadının hayatta,hayatı anlamlandırmada,insan ilişkilerinde ve yaşama tutunmada neyi nasıl düşündüğünü adeta kafasının içine girerek 116 sayfa okuyoruz.117.sayfada bir hikâye geliyor varoluşçu,sarsıcı...Dikkat kesilmemizi,hayatlarımız üzerine düşünmemizi sağlıyor.Karakterin de tıpkı bizim gibi etkilenip,silkelenmesine ve kafasındaki sesleri susturup,işini harika yapmaya başlayarak,hayata tutunmasına olanak veriyor.Sonrasında da akıp gidiyor kitap.
18.05.2025

Norveçli yazar Jon Fosse'den okuduğum ikinci,kendisinin dilimizde yayımlanan son kitabı 'Beyazlık' yazarın kalemiyle tanışmamış biri için kesinlikle ilk okunmaması gereken bir kitap.Serbest düşünce akışında,anlamı okuyucuya bıraktığı ve her zamanki gibi tekrarlayan cümlelerden oluşan bir metin.Konunun,yazarın 'Sabahtan Akşama' kitabındaki konu ile çok benzer olduğunu düşünüyorum: Araf'ta kalma meselesi.Bu sebeple illâ ki iki kitabı da okumak isteyen varsa önerim;önce 'Sabahtan Akşama' ardından 'Beyazlık' kitabı okunabilir.