Toplam yorum: 3.284.585
Bu ayki yorum: 6.091
E-Dergi
ŞENOL KOÇAN Tarafından Yapılan Yorumlar
Balkan Savaşı ile ilgili yazılmış en iyi betimsel hatıratlardan biri. Okurken, film izler gibisiniz. Remond'un akıcı, betimsel anlatımı insanı sürüklüyor. Savaşı takip için geldiği Doğu Trakya Cephesi'nde Çatalca Muharebesine kadar cephe hattına ulaşamayıp, yol üstünde bir ileri bir geri giderken Çorlu, Çerkezköy, Seyitler ve çevresinde gördüklerini, göç eden Rumeli halkını, yaralı ve firari askerleri, koleralıların durumlarını acıyı mürekkebine damıtarak yazmış. Matmazel Fifi, Çorlulu Kalyopi, Sazlıbosna'daki ikameti, Süvari subayının anlattıkları, Çatalca hattı izlenimleri ve Hadımköylü Madam'ın hikayesi, Ateşkes ve İstanbul'da yaşananlar, Cemil Münir ve Miralay Cemal ile diyalogları vs. vs. baştan sonra sanki 13 bölümlük bir Balkan Savaşı dizisi.
Balkan Savaşı üzerine bir Türk tarafından yazılmış, en iyi ve en kapsamlı eser. Birincil kaynak. Paşa, eserinde görevli olduğu Batı Ordusu'nun Vardar, Ustruma, Kosova, İşkodra, Tesalya, Epir cephelerini işlemiş. Emirler, resmi yazışmalar, harp cerideleri, haritalar, nüfus cetvelleri, birlik mevcutları, komuta kadro bilgileri, askeri diğer bilgileri vermiş. Bunun yanı sıra yapılan askeri hataların belirtildiği, yapılması gereken askeri taktiklerin dile getirilip cephelerin değerlendirilmelerinin yapıldığı muazzam değere sahip bir eser.
Sadık Ulvi ve Hasan Tahsin Paşa'nın Selanik'in kaybedilişi ile ilgili yazdıklarının günümüz Türkçesi ve transkripsiyon hallerinin bulunduğu tarihsel değeri olan bir eser. Hasan Tahsin Paşa'nın savunması şeklinde de niteleyebileceğimiz kitapta Hasan Tahsin Paşa Selanik'in teslimi ve sonrasında Selanik'te Türklerin maruz kaldığı durumlarla ilgili yapmış olduğu resmi yazışmalarla üzerine atfedilen yaftaya karşı kendini savunmaktadır. Balkan Savaşı araştırmacıları için birincil kaynak niteliği taşıyan önemli bir eserdir.
Necmettin Alkan'ın aslına sadık kalarak çevirdiği, Balkan Savaşı döneminde İstanbul'da meydana gelen olayların bir yabancı gözüyle tasvir edildiği, cephe gerisini anlatan değerli bir eser. Feldmann'ın bazı kişi adlarını ve bazı bilgileri yanlış vermesine rağmen o dönem İstanbul'unu okuyucuya yansıtması açısından kıymetli bir kaynak.
Balkan Savaşı'nda Edirne'yi kuşatan ve işgal eden Bulgar 2. Ordu Komutanı Nikola İvanov'un bizzat kaleme aldığı değerli bir çalışma. Emri altındaki kuvvetlerin ayrıntılı harekâtlarının anlatıldığı, resmi yazışma ve emirlerin bulunduğu ayrıca Edirne için ayrılan kuvvetler dışında Haskovo Müfrezesi'ne dair bilgi, emir ve ayrıntılar adına Balkan Savaşı çalışan araştırmacılar için birincil kaynak ve kıymetli bir eser.