Toplam yorum: 3.284.714
Bu ayki yorum: 6.220
E-Dergi
diogenes.md Tarafından Yapılan Yorumlar
Mükemmel bir destan. Mükemmel bir anlatım. Yaşar Kemal'in üslubuna alışmak biraz zor ama alışınca anlatımı bağımlılık yapıyor.
Çok tanıdık bir öykü. Coğrafyamızda çok sık yaşanan yurtlarından istemeden ayrılan insanların yaşadığı duyguları anlatan ve gerçek geri dönüşün mümkün olup olamayacağı konusunda düşündüren bir hikaye. Amin Maalouf anlatımı da her zamanki gibi. Tavsiye ederim.
"İnsanın yaptığı her şey, bilinmeyen derinliklerde saklı bir iç hayatın tamamlanmamış, adeta gülünesi çaresizlikteki ifadesidir sadece; bu iç hayat yüzeye çıkmaya çabalar ama onun uzağına bile yaklaşamaz"
Bunun gibi birçok düşündürücü cümlelerle karşılaşabilirsiniz özellikle de Amadeu Prado'nun yazılarında. Kitabı okumam uzun süre aldı. Bu kitabın sürükleyici olmamasından değil ama. Ayırabileceğiniz zamanınız varsa çok keyif alarak okuyabilirsiniz.
Mutluluklarla dolu çocukluk anıları, acı çeken insanların öyküleri, eskiye ve yitirilmiş cennetine özlem. Buraya kadar güzel. Kitap okuyanı sıkmıyor, sürüklüyor. Ancak satır aralarındaki günün olaylarına tek taraflı bir bakış var. Bir karekterinin mektubunda geçen "Tabağımda bıraktığım yemekle ailemi bir ay doyurabilir, yere düşen kırıntılarla bir günümü tok geçirebilirdim" sözündeki gibi öncesinde cenneti yaşayan ve evlerindeki köleleri olup ta diğer kişilerin açlığından bihaber olan kişiler devrim sonrasında cennetlerini yitirmiş olabilir. Afrikalı bir kölenin köle olmayan birini sevdiğinde öldürülme riskinin olduğunu kitabında yazıp bunu sorgulamadan devrim olduğundaki lokal haksız uygulamaları ve zulmü komünizme bağlamaya çalışması yazarın belkide yaşadığı ülke ile ilgili olarak biraz yanlı baktığını hissettirdi. okuyup karar vermekte fayda var.
Görmezden geldiğiniz bir zulmün aslında mazlumu olduğunuzun farkında olmayabilirsizniz. Aslında tüm zalimliklere karşı olduğunuz halde atalarınızın yaptığı zulümden haksızca sorumlu tutulabilirsiniz. Etrafınızda nice güzellikler varken veya bunları yaratabilecekken sizinle ilgili olmayan bir geçmişe saplanıp kalmış olabilirsiniz. Bunları basit görünen ailelerin etkileşimleri ile nasılda güzel anlatmış. Kitabı bitirince gerçekten de karekterler insanın zihninden çıkmıyor.