Dersim- Amerikan ve İngiliz Raporları Işığında
Dersim- Amerikan ve İngiliz Raporları Işığında
6Yorum
Historian007
Kitapkurdu
20.04.2021
Az bilinen ve epeyce tartışmalı bir konuda, belgelere dayalı iyi bir araştırma.
Kitap_dostu kral
Üstat
08.10.2020
1937 Dersim isyanı üzerine yazılmış bir kitap Dr Emekli Albay hocamız Suat Akgül elinde çıkan o dönem hakında doyurucu bilgiler veren güzel bir kitap herkese tavsiye ediyorum.
Book-insect
09.02.2016
Dersim tarihinin anlaşılmasında önemli bir kitap. Misyoner ve yabancı gözlemcilerin Dersimlinin dini ve kültürel özelliklerini anlama çabasını kitapta bulabilirsiniz. Bazı bilgilere inanılması gerçekten güç, misyoner kafasıyla yazıldığı belli. Amerikan konsolosunun 1907 de tuttuğu notta şu bilgiler var "Kızılbaşların çoğunluğunun Hristiyan kökenli olduğu kuşkusuz." (s.33).Zat-ı muhterem bu ifadeyi neden Balkanlardan Basraya kadar yaşayan Kızılbaşlar çin kullanmıyor da sadece Dersim için kullanıyor. Çünkü idareyle arası olmayan Dersim de daha kolay Misyonerlik yapacaktır.
bıktım takma isimden
dersimin gizemli tarihine bir nebze ışık tutan bir kitap, üstelik yabancıların bölge üzerinde çalışmaları ve elde ettikleri sonuçlar okuyucuya aktarılmış. muhakkak okunması gereken bir kitap.
Mehmet Özenç
04.02.2010
1937 Dersim isyanı üzerine yazılmış bir kitap. Ancak çok iyi işlenmesi ve derinlemesine incelenmesi gereken bir mevzu olmasına rağmen çalışma biraz yavan kalıyor. Bu da herhalde bu mevzuda yazılmış eser azlığı ve döküman eksikliğinden olsa gerektir. Gene de yazarına teşekkürler. Kitap sığ da olsa Dersim ve isyan hakkında çok şey öğretiyor.
cemsungu91
Kitapkurdu
21.02.2009
tarih boyunca doğu halkı hep avrupa tarafından kullanıldı bunu çok iyi belgeleriyle ortaya koyan eseri tavsiye ederim.