Aşkta ve Yaratıcılıkta Yeniden Doğuş Mevlana Celaleddin Rumi'nin Kişilik Çözümlemesi Hakkındaki Yorumlar

ebusben
27.11.2017
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
bu ne muhteşem bir kitaptı okudum özetledim işledim beynime inşallah gönlüme de işlenir tabi o zaman gerektiri.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (0)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
_nokta_ 26.02.2009
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Mevlananın kimliğinden çok kimden öteliğini sorgulayan bir kitap. Psikoanaliz sevenlerin beğeniyle okuyacağı bir kitaptır.

Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (2)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
ÖZNUR SOYSELÇUK 28.02.2005
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Mevlana'nın asırlar sonra hala geçerliliğini koruyan görüşlerini başka bir perspektiften almak, algılamak isterseniz okumanızı tavsiye ederim bu kitabı. Arasteh'in açısından Mevla'nın felsefesi şöyle özetlenebilir ki bana göre karmaşıklığının içindeki basitliği anlamak için sevgiyi ve sevmeyi bilmeyi gerekir. Bilinçli varoluş düzeyine erişebilmek için ferdin "ben"den uzaklaşarak geleneksel varlık düzeyini aşıp, evrensel varlık düzeyine geçebilmesi gerekmektedir.Bu da bilinçaltının kavranması ile gerçekleşir. Aslında kişi uyanıkken uyku halindedir. Uyurken ise bilinçaltına en yakın noktada olduğunda daha ayıktır esasen. Tasavvuf yolunu seçen kimse, bu aniden farkına varışla zihni bir sıçrama gerçekleştirir. Kendini aşağıya çekmeye çalışan dürtüler, bencil güdüler ve nefse yenilmemeyi başarırsa çelişkilerini alteder, geçici tatminler uğruna açık-seçikliği feda etmez. Hakikatin kalbinde olduğunu, "bir" (union) olup, parçalanamayacağını kavrar.Birlik kavramının anlamını sindiren kimse, kendini Allah'ın bir parçası olarak görür ve aşık olduğu şey aşkın ta kendisidir aslında. Bu aşk öylesine yücedir ki, kendi varlığını hiçliğinde bulur ve gerçeği kalbinde keşfeder. Aşk onu ileriye götüren araç olur. Tüm ilaçların ilacı, endişe giderici, ruhun acı hallerden geçişte cesaretlendiricidir. Sufi'nin amacı benlik putunu kurmaktır. Ben'ini ortadan kaldıran kimse, bilincinin de yokluğunun farkına varır. Bu manada hiç bir şey iken, hem de herşey olur. Birlik kavramı budur. Geleneksel varlık düzeyinde akıl elbette kişiye yardımcı, hataları düzeltme konusunda da destektir. Ancak iç çelişkiler ve varoluşsal sorunlarla karşılaştığında o da çaresiz kalır. Gerçek benliği kavrayışta çözüm, ruh ve kalptedir. Bu farkında oluş; eleştirel zeka seviyesine ulaşanlarda, zihni karışmışlarda, buna rağmen hayatı cesurca göğüsleyenlerde ortaya çıkar. Son söz Mevlana'ya ait: "Aşk dünyada ay gibi, güneş gibi aşikardır.. Bu açıklığına rağmen kanıtlamak için arayış neden?"
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (6)
Hayır (2)
Bu Yorumu Yanıtla
nirvana_08 03.04.2008
A. Reza Arasteh'in yazdığı 'Aşkta Ve Yaratıcılıkta Yeniden Doğuş' Mevlana Celâleddin Rûmi'nin kişilik çözümlemesini yapıyor. Yazar, insan tabiatının ve aynı zamanda insanın ruhi rahatsızlıklarını tedavi etmeye çalışıp, insanın bağımsızlık ile özgünlüğe ulaşması için ona yardım etmeye çalışan bir araştırmacı olarak ele aldığı Mevlana'nın düşünce sistemini bir bütün halinde ortaya koymayı amaçlıyor. Kitap, Mevlana'nın düşüncesi ile psikanalizin
ilgelendiği konular arasında bir bağ kurarak, onun fikirlerine ve kişiliğine farklı disiplinlerden bir yaklaşım getiriyor. 'İran Kültürünün Tahlili', 'Aşkta ve Yaratıcılıkta Yeniden Doğuş: Mevlana'nın Analizi', 'İnsanın Durumu ve Kendini Gerçekleştirme', 'Mevlana'nın Çağdaş İnsanın Durumuna Katkısı' başlıklı dört bölümden oluşan kitap çağdaş düşünceyle Mevlana arasında karşılaştırmalara girişiyor.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (1)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla