89Yorum
Eylül Görmüş
Kitapkurdu
11.05.2026
Kumarbaz
“Yaptıklarımı ve düşüncelerimi herhangi bir ahlakî ölçünün ışığında değerlendirmeye karşıyım. Bana başka bir şey hükmediyor.” Dostoyevski külliyatını kronolojik olarak baştan sona okumaktayım, Kumarbaz’a kadar geldim. Kumarbaz, malum, Dostoyevski’nin yayıncısına söz verdiği için çok kısa bir sürede yazdığı (daha doğrusu sonrasında evleneceği sekreterine anlatarak daktilo ettirdiği) meşhur romanı. Suç ve Ceza’nın hemen ardından yayınlanan bu roman, diğer eserlerine kıyasla görece zayıf bir metin bence. Suç ve Ceza’da büyük bir incelikle ele aldığı saplantı konusunu burada da didikliyor aslında ama oradaki kadar ustalıklı biçimde değil. Dostoyevski’nin kendi kumar meselesi de bilindiğinden epeyce otobiyografik bir metin olarak değerlendirilen kitapta yine tabii insanın karanlık taraflarına, bağımlılığa, takıntıya dair çok şey bulmak mümkün. Para kazanmak için değil, bizatihi kazanmak, kazanan olmak için oynayan bir anlatıcımız var - yahut öyle mi sahi, yoksa bu Dostoyevski’nin kendi bağımlılığını kendine karşı meşrulaştırmak için bulduğu bir yol mu? Süre kısıtından olsa gerek, kitap tam yükselişe geçerken apansız bitiveriyor, birden sonsözvari bir son bölüme geliyoruz. Bu açıdan teknik olarak biraz sıkıntılı bir roman bence bu. Yarım kalıyor, üstüne eklenebilecek bir sürü katmandan mahrum halde bitiveriyor. Bu arada epeyce çokuluslu bir kitap kendisi (Fransız, Alman, İngiliz karakterler var romanda), o karakterler üzerinden Avrupa’ya, Avrupa fikrine, Avrupalılık karşısına konan Rusluk prototipine dair ilginç gözlem ve görüşler aktarıyor yazar ki buralar oldukça ilgi çekiciydi. Ama benim için bu zayıf romanın alamet-i farikası kadınlar oldu. Güçsüz, zayıf, savruk erkeklerin karşısına müthiş bağımsız, özgür, burnunun dikine giden kadınlar konmuş; hepsi birbirinden güçlü, akılda kalıcı kadın karakterlerle dolu kitap. Bunun sırrını da Gündüz Vassaf’ın müthiş sonsözüyle çözdüm (her açıdan muazzam bir sonsöz bu arada kendisi), 1860’lar Rusya’da kadınların özgürlüklerini ele geçirmeye başladığı yıllarmış ve romanda da bunun etkisini görmekteymişiz meğerse, şaşkınlıkla okuduğum kadınlar bu etkiyle yazılmış, ne iyi olmuş. Bitireceğim bu külliyatı ben. Hadi bakalım.
M_KRMZRK
Hezarfen
11.09.2025
dostoyevski'nin kısa, sade ve derinden etkileyen kitabı. tempo çok iyi, okurken inanılmaz bir keyif aldım. kimi yerde gerildim, kimi yerde kızdım. bazen “yok artık, dur” noktasına bile geldim. roman, aleksey ivanoviç’in gözünden anlatılıyor. onun hem polina’ya duyduğu tutku hem de kumara olan bağımlılığı çok sarsıcı. dostoyevski, sadece aşk ve kumara değil, toplum içindeki tutunma çabası, çıkar ilişkileri gibi konulara da yer vermiş. kumarhane kısımları çok etkileyiciydi. kazanmaktan çok kaybettiğini geri almaya çalışmanın verdiği hırsı oturduğum yerde yaşadım. beni en çok etkileyen ve aklımdan çıkmayan bölüm ise, tüm heybeti ve huysuzluğuyla kumar oynamaya başlayan büyükannenin, oyunun sonundaki perişanlığıydı.
NEDİM DEKTAŞ
16.04.2026
çok güzel beğendim efsane
anka_kuşu
Hezarfen
15.11.2025
dünya klasiklerinin baş yapıtlarından biri. dostoyeski nin anlatımı da çok güzel.
Osman Palta
Kitapkurdu
18.03.2025
Dostoyevski’nin geçmişe götüren, akıcı ve zevkle okuyacağınız bir kitap.
kartal636363
Kitapkurdu
29.08.2024
Dostoyevski kitaplarına eleştiri yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama konu bakımından bu sefer başka yere eğilim gösteriyor. Yayınevinin çok kaliteli çevirisi ile akıp gidiyor.
doğa kurkan
16.09.2023
dostoyevski severlerin okuması gereken bir kitap, başlangıç bile olabilir.
serdarx57
Üstat
23.04.2023
Dostoyevski'nin en beğendiğim eseri. İletişim Klasiklerini de çok beğeniyorum
Murat Atik
Kitapkurdu
14.03.2023
Sıkıcı bir kitap. Acele bir şekilde yazıldığı çok belli
Gözde Fener
23.02.2023
Dostoyevskinin ilk okuma deneyimiydi benim için. Güzel ve akıcı keyifli bir okuma oldu. Son sayfalara doğru gerçekten heyecan verici ve merak uyandırıcıydı.
Remziye  Çobanoğlu
Dostoyevski"nin hayatından izler bulduğunuz ve okurken akan bir kitaptı. Normalde iş bankasından başka yayın okumamama rağmen İletişim yayınlarına bir şans verdim ve çevirisi aşırı iyiydi. Hatta daha önce neden hiç bu yayınevinden kitap almadığımı düşündüm. Kitap çok güzel aktı. Öneririm.
kiymazarslan
Kitapkurdu
04.05.2022
Kumarın hayatı nasıl kapsadığını anlatan bir eser
Mona Roza
Kitapkurdu
26.02.2022
Dostoyevski'nin ruh dünyasını anlamak adına okunmalı
ORAL HAVLUCU
Kitapkurdu
16.05.2021
Herkesin okuması gereken kitaplığında bulundurması gereken bir kitap
porsli
25.03.2021
başları biraz sıkıcı gelsemde ilerki sayfalarda güzel ve akıcı
Black509
Kitapkurdu
07.03.2021
Dostoyevski Kumarbaz kitabında bir kadının, bağımlılık olgusunun nasıl oluştuğunu, psikolojik tahlilleri ustalıkla kullandığını gösteren eseri. İletişim Yayınları kalitesiyle, mutlaka okunacaklar listesine eklenmesi gerekenlerden...
Ömer Can Ayten
27.01.2021
Herkesin okuması gereken kitaplığında bulundurması gereken bir kitap...
derviş yunus
03.01.2021
Dostoyevski ruh tahvilleri konusunda mutlaka okunması gereken bir yazar ve bu kitabı da yine muhteşem teşekkürler...
rabia yıldıztekin
Kitapkurdu
20.09.2020
Güzel bir ruh analizi yapılmış bir eser..
kkulac
16.09.2020
Dostoyevski'nin çaresiz ve iç dünyasında git geller yaşayan insanların ruh halini yine başarılı bir şekilde dile getirdiği eserlerden biri. okumanızı tavsiye ederim.