Toplam yorum: 3.092.427
Bu ayki yorum: 3.028

E-Dergi

Mehmet emin Barsbey Tarafından Yapılan Yorumlar

18.12.2007

Her bölümün başında herhangi bir kişinin hayatı kısaca ele alınmış ve ardından hoşgörü, merhamet, merak, saygı görme isteği, yalnızlık gibi konular değişik başlıklar altında işlenmiş. Kitap tarihteki önemli gelişmelerden ya da büyük insanlardan değil, bizim bugün hayata dair algılarımızı ve bu algıların tarihte ne kadar farklı şekillerde var olabildiğini incelemiş. Tabi bugüne dair bir takım çıkarımlar da yapmış yazar. Kitap gündelik mesele ve düşüncelerimizi böylelikle ufuk açıcı bir şekilde irdelemiş, bize olmazsa olmaz gelen bazı alışkanlıklarımızın hiç de öyle olmayabileceğini göstermiş. Faydalı bir eser kanımca.
24.01.2007

Neil Postman, televizyonun baş aktörü olduğu yeni iletişim ortamının kamusal söylemi ve devamında insanların hayata bakışını ne kadar da derinden etkilediğini kitabında anlatmış.
Kitap tarihsel perspektife belli bir yer ayırmış, basılı medyaya ciddi bir yer ayırmış ve ardından görsel medyanın gelişim sürecini açıklamış. Daha sonra görsel medyanın zihinlerimizi nasıl dumura uğrattığını açıklamış ve örneklemiş. Kitap adından zannedilebileceğinin aksine şovenist bir dilden çok eleştirel bir dil kullanmış ancak yine en nihayetinde televizyonun nasıl bir öldüren eğlence olduğuna gelmiş.
Kitap 80'li yılların Amerikası için yazılmış. Ancak kitabın bugün Türkiye'si için geçerliliği şaşırtıcı boyutlarda. Tek eksik olarak yüzyılın son iletişim devrimi kabul edilebilecek olan internetin kitapta -yayınlandığı yıl göz önüne alınarak- yer bulamadığı belirtilebilir.
Kitabın çevirisini bu tipte kitapların ağır çeviri diline nazaran oldukça iyi buldum ve kitabı iki günden az bir sürede okuyabildim.
Kitabı sadece çok televizyon izleyenlere ya da iletişimcilere değil kendinin sadece belli bir alana sıkıştırmamış tüm okuyuculara tavsiye ederim. Ben kendi adıma kitaptan büyük zevk aldım.
23.02.2004

Atilla Yayla Türkiye'de liberal fikriyatın en ciddi ve en birikimli isimlerinden. Yalın üslübuyla siyaset hakkında bilinmesi gereken bir çok konuya bu kitapta açıkık getirilmiş. Özellikle demokrasi üzerinde durulmuş. Siyaset ile ilgilenenler ve siyaset hakkkında doğru bilgilenmek isteyenler için faydalı bir kitap.
19.02.2004

Edip Yüksel kitabı Rfah Parti'sinin kapatılması için Vural Savaş'ın hazırladığı taslağa cevaben kaleme almış. Ancak kitap asıl olarak din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü ve laiklikle ilgili kafa karışıklıklarını gidermeya dönük bir içeriğe sahip. Ayrıca kitapta İslam'la ilgili farklı yaklaşımlara yer verilmiş. Özgürlükler konusunda getirdiği açılım ve bu konudaki itirazlara verdiği cevaplarla takdirimi kazanmış bir eserdir. Ayrıca kitap inan insanların da özgürlüğün savunucusu olabileceği ve inananların da kendileri arasında nasıl farklılaşabileceğine bir örnek teşkil etmiş. Okunmaya değer bir kitap kanımca.