Toplam yorum: 3.092.427
Bu ayki yorum: 3.028

E-Dergi

hamdicnar Tarafından Yapılan Yorumlar

26.03.2024

Derleme bir edebiyat eseri. Dünya edebiyatından bir çok yazarla yapılan röportajların derlemesinden oluşuyor. Editör, derlemeyi yaparken yazmaya başlama süreci, okuma, yaratıcılık vs gibi başlıklarla kitabı daha düzenli hale getirmeye çalışmış. Ancak çok ne yazık ki çok tatmin edici bulamadım.

Özellikle kitabın ismi, bende büyük bir beklenti oluşturdu. Yazar olmak istiyordum ve işte aradığım kitap diye düşündüm. Kitabı okuduktan sonra bu kitabın yazarın yol haritası ile doğrudan alakasının olmadığına karar verdim. Böyle bir beklenti içerisindeyseniz, yanılabilirsiniz.

Derlemelerin edebiyatımızdaki yeri ayrıdır elbette. Bu kitabı; çerezlik, ilham verici, tadımlık bir edebiyat derlemesi olarak değerlendiriyorum
26.03.2024

Tarık Tufan, bir kelime büyücüsüdür benim nazarımda. Nasıl oluyor da kelimeleri bir usta endamıyla ince ince işleyip öyküye dönüştürüyor diye çok sorguladım kendimi. Öyküyü bir örgü gibi işliyordu adeta. Çeşitli öykülerden oluşan - aslında hayatın kendisinden ibaret olan - bu kitapta, beş altı satırlık öyküler de yer alıyor. Romandaki başarısı kadar kısa öykülerdeki becerisini de görüyoruz Tarık Tufan'ın.
Kitabı okudukça otobüs durağında yaşananların, sabah işe gidenlerin, Gazze'deki çocukların, annelerin, yalnızların , aşıkların, ölümlerin arasında buluyorsunuz kendinizi. Bir su gibi hayatın içinden akıp gidiyorsunuz kitabın sayfalarında. Oldukça soft üslubuyla hüzünlenirken bile ferahlık katıyor size.
Samimiyet eksikliğinin oldukça çok hissedildiği şu günlerde, her bir öykü samimiyet ormanlarına dönüşüyor içinizde. Okudukça yeni ufuklara açılıyorsunuz.
Ayrıca kitap öykü yazmak isteyenler için de müthiş bir fırsat taşıyor.
24.03.2024

"Hikaye Anlatıcılığının Bilimi", hikaye anlatımının temel prensiplerini, insan psikolojisini ve beynin hikayelere nasıl tepki verdiğini inceleyen bir kaynaktır. Kitap, yazarların yıllar süren araştırmalarına dayanarak, hikayelerin neden bazı insanlar üzerinde daha etkili olduğunu ve nasıl daha etkili hikayeler yazılacağını açıklar.

Kitap, hikayelerin insan beyninde nasıl işlediğini, duyguları nasıl etkilediğini ve düşünceleri nasıl şekillendirdiğini anlamak için bilimsel yöntemleri kullanır.
Sonuç olarak, "Hikaye Anlatıcılığının Bilimi" kitabı, yazarlar ve hikaye anlatıcıları için yaratıcı süreçte derinlemesine bir anlayış sunarken, hikayelerin gücünü anlamak isteyen herkes için ilham verici bir kaynak olabilir.
Will Storr, kitapta hikaye anlatımının bilimsel ve psikolojik yönlerini incelerken, insan psikolojisi, evrimsel biyoloji ve antropoloji gibi disiplinlerden faydalanır.
24.03.2024

Kaan Murat Yanık, bu kitabında gerçekliği büyülü bir dille sunuyor okura. Butimar’da uykuya dalıyorsunuz; bu uykuda yazar sizi, modern şehrin yapmacık telaşlarından alıp yüzyıllık bir aşk hikayesinin kucaklarına bırakıyor. Kaan Murat, yer yer destansı bir dille anlattığı bu aşk hikayesinde bilim kurgu dokunuşları da yapmayı ihmal etmiyor.

Başkahraman Yusuf’un yakasına yapışan bir aşk hikayesinin, nasıl onun için kanayan bir yaraya dönüştüğüne tanıklık ediyoruz. Farklı zaman ve mekanlarda aşk, dostluk ve simya üçgeninde Yusuf’un nasıl bir yanılgıya maruz kaldığını okuyoruz aslında. Savaş sahneleri ve dini dokunuşlarla karakterine zenginlik katarak Yusuf’un hikayesini derinleştiriyor.

Üslubu ve kurgusuyla okura adeta, bu kitabı bitirmeden bana rahat yok, dedirtiyor.