Toplam yorum: 3.087.948
Bu ayki yorum: 7.635

E-Dergi

Mufazzal Tarafından Yapılan Yorumlar

23.05.2024

Nihal Atsız'ın meşhur romanı "Bozkurtların Ölümü" eseriyle tanınan Kürşad'ın hakkında bildiğim ilk akademik ve müstakil kitaptı. Romandaki kurguların gerçekliğini, Çin kaynakları eşliğinde Kürşad'ın varlığını ve isyanını ele alan Tilla Deniz Baykuzu Hoca, Kürşad kelimesinin sonradan türetildiğini belirterek zihinde kalıcılığı açısından eseri boyunca bu ismi kullanmış. Kürşad İsyanı'nın önünü ve arkasını anlatmıştır. Hatta konunun daha sağlıklı zeminde anlaşılması için Çin'in askerî yapısı üzerinde durmuştur. Kürşad ve isyanı hakkında yanlışları düzelten, akademik manada doyurucu bir eser...
21.05.2024

Kitap, edebî olarak bakıldığında, gerek diyaloglar olsun gerekse olay örgüsü olsun büyük kıymet taşımaktadır. Eserin akıcılığı da bir solukta bitirmeye müsait. Ancak tarihsel olarak bakıldığında, eserde fazlaca yanlış bilgi mevcuttur. Ahmet Bican Ercilasun'un bu eser hakkında yaptığı tespit doğrudur: "Kürşad, orada âciz bir âşık."
Kürşad, yaşlı olarak yansıtılmış ancak o sıralarda muhtemelen 30'lu yaşlarda idi. İhtilâlde bulunan Türk sayısı da üç yüz küsur verilmiştir ancak bu yanlıştır. Zira asker sayısı, Çin yıllıklarında kırk küsur olarak geçmektedir. Kürşad'ın ihtilâli gerçekleştirme şekli de kurgudan olsa gerek, yanlış işlenmiş. Eserde, Kür Şad'ı ölmeden önce saraya getiriyorlar. Fakat Çin yıllıklarında ise nehir kıyısında Çin askerleriyle savaşarak öldürüldüğü kaydedilmiştir.
Sonuç olarak; kitabı, edebî bir eser olarak okuyunca, kıymetlendirmek gayet tabiî. Çünkü hakikaten değerli bir edebî eserdir. Ancak tarihî değer taşıdığını söylemek mümkün değil.
21.05.2024

Sultan Baybars, Türk tarihinin önemli şahsiyetlerinden birisidir. Ancak akademik mânâda yeteri kadar telif eser çıkarılmış değildir. Sadece Baybars dönemi değil, Memlük tarihi de aynı akıbete uğramaktadır. Daha yeni yeni bu alanda telif eserler neşredilmeye başlandı.

Bu konularda verilmiş en iyi eserlerden biri de bu. Baybars'ın sultanlık öncesi hayatı, sultanlığı, iç ve dış olayları, onun dönemindeki devlet teşkilatı ve şahsiyeti teker teker incelenmiş ve elden geldiğince birinci el kaynaklara müracaat edilmiştir. Şahsen ben doyurucu buldum.
21.05.2024

Rasûlullah (s.a.v) ve ondan sonra gelen Hulefâ-i Raşîdin'in hutbelerinin kaynaklarla derlenmesi sonucu ortaya çıkan bu eser, onlardan bizlere intikal eden değerli maden mesabesindeki nasihatleri ve tavsiyeleri içeriyor. Tabii ki hepsinin kaynakları hutbelerin sonunda verilmiş.

Ehl-i Sünnet çizgisinin takipçilerinden olan Ebubekir Sifil Hoca, bu eserinde de Ehl-i Sünnet'in bir nevi dört halifeye olan bakışını, aktarılan hutbelerle sunmuştur. Hepsinden Allah razı olsun...
21.05.2024

Bahtiyar Vahapzade, Azerbaycan'ın büyük şairlerinden birisidir. Şiirlerinin konularında umumen vatan ve ona duyulan sevgi görülür. Çünkü kendisinin yaşadığı devirde Azerbaycan, Sovyet işgali altındadır. Şiirlerinin çoğunun vatan hakkında olmasının gayet tabii addedilmesinin yanında ahengi, kafiyesi güzeldir de...
Şair, şiirlerini kendi seçip bir kitapta toplamış. Bizim de bu eserden payımıza istifade etmek düşer...