Toplam yorum: 3.284.714
Bu ayki yorum: 6.220
E-Dergi
_Akdeniz_ Tarafından Yapılan Yorumlar
Belli bir olay örgüsü üzerine okumayı sevenler bu kitapta hayal kırıklığına uğrayabilir. Çünkü kitaptaki ana odak noktası olay örgüsü değil. Bir olay örgüsü var, ama karakterin gözünden ilerleyen ve bazılarına pek de çekici gelmeyebilir. Daha ziyade sıradan ve arkadaşı olmayan bir memurun hiç tanımadığı sıradan bir insanı merak etmesi, konuyla ilgili bir yandan fikir yürütüp bir yandan araştırması, araştırırken sınırlarda dolaşması üzerine bir anlatı. Kitabın beni en çok etkileyen kısmı yazarın bizi ana karakteri Don José'nin zihninin kıvrımlarında dolaştırması, çoğu kişinin varlığından bile haberdar olmadığı bir karakterin dışarıya yansıtmadığı duygularını hem derinlemesine hem de ironik bir üslupla etkileyici bir şekilde okura aktarması. Herkese tavsiye edemem, ama çok severek okudum ben. İnsanın iç dünyasını gözler önüne seren metinleri okumayı sevenlere tavsiye derim. Körlük farklı yönden bu farklı yönlerden etkiledi beni. Saramago, üslubuna bayıldığım yazarlardan biri kısacası.
Yazarın üçlemesinin ilk kitabı.Ana karakter Jaime Deza'nın bilincinde, şimdiki zamanda ve geçmişin farklı katmanları arasında birbirine geçmiş şekilde ilerleyen ve sorgulayan, sorgulatan, düşündüren bir kitap.Deza İspanyol olsa ve İngiltere'de yaşasa da birkaç farklı ülkeyi, şehri de bu zihinsel yolculuğa dahil ediyor.Yanı sıra çeşitli dönemlere de kendisi ve çevresi üzerinden ışık tutuyor. Doğrusal bir zaman algısı yok.Genellikle geçmiş biraz daha bulanıktır; hatıranın dönemine, dokusuna ya da hissiyatına bağlı olsa da.Ama 'Ateş ve Mızrak'ta geçmiş daha net ve baskın, şimdiki zaman daha muğlak sanki. Bu netliğin sebebi buradaki hatıraların karakter üzerinde yarattığı travmaların dozundan kaynaklı olabilir.
Çok sevdiğim bir yazar tanıdım bu kitapla.Elbette bu kadar sevmemizde çevirmen Roza Hakmen'in payı çok büyük.Kitabı bilmeden alma sebebim de kendisiydi zaten. Yazarın lezzetli dilini bize Türkçe yazılmışçasına etkili ve doğal şekilde aktardığı için çok teşekkürler.Var olsun.
Doğrudan mitoloji anlatmasını bekleyenler için yanlış kitap. Ama mitolojinin geçmişten günümüze etkisini merak edenlerin beklentisini karşılayacaktır. Boyut olarak diğer kitaplardan büyük olmasına rağmen söyleşi tarzında olduğu için, belki ilgimi çektiği için de olabilir, daha hızlı ilerliyor bence. Ben sevdim. Bence mitolojiye başlangıç için uygun değil. Mitolojide az çok aşina olunduğunda bazı anlatılar daha anlamlı gelecek.
Tek tek farklı karakterlerin hikayelerinde kendinizi bulabileceğiniz gibi, her bir karakterin hikayesinden bir fikir, bakış açısı edinmeniz de mümkün. Kültürler, toplumun dinamikleri, yaşam tarzı farklı olsa da insana dair meseleler benziyor. Farklı dillere, kültürlere ait kitapları okumayı biraz da bu yüzden seviyorum. Tamamen farklı ortamlar, şartlar hayatlarını şekillendirse de iki insan ortak duygularda buluşabiliyor. Aradan o "yabancı" perdesi kalkıveriyor. Bu kitap da bana bunu hissettirdi. Bir de ara ara düşündüğüm "şu anda farkında olmasak da kimbilir çevremizde bizi etkileyen şeylere müdahil olacak kimlerle teğet geçiyoruz acaba?" sorusunun bu minik evrendeki izdüşümünü görmek içimi ısıttı. Karakterler arasındaki tatlı bağlantılar, sorduğu sorular ve tartıştığı konularla insanı kendi hayatına dair düşünmeye iten, günlük hayatın içinden, minimal ama derinliği olan, bana göre çok akıcı bir kitaptı. Çok severek okudum. Türkçeye kazandıran çevirmen İrem Akçay'a da teşekkürler.
Tek tek farklı karakterlerin hikayelerinde kendinizi bulabileceğiniz gibi, her bir karakterin hikayesinden edineceğiniz bir fikir, bir bakış açısı edinmeniz de mümkün. Kültürler, toplumun dinamikleri, yaşam tarzı farklı olsa da insana dair meseleler benziyor. Farklı dillere, kültürlere ait kitapları okumayı biraz da bu yüzden seviyorum. Tamamen farklı ortamlar, şartlar hayatınızı şekillendirse de iki insan ortak duygularda buluşabiliyor insan. Aradan o "yabancı" perdesi kalkıveriyor. Bu kitap da bana bunu hissettirdi. Bir de ara ara düşündüğüm "şu anda farkında olmasak da kimbilir çevremizde bizi etkileyen şeylere müdahil olacak kimlerle teğet geçiyoruz acaba?" sorusunun bu minik evrendeki izdüşümü ve karakterler arasındaki tatlı bağlantılar, sorduğu sorular ve tartıştığı konularla insanı kendi hayatına dair düşünmeye iten, günlük hayatın içinden, minimal ama derinliği olan, bana göre çok akıcı bir kitaptı. Çok severek okudum. Türkçeye kazandıran çevirmen İrem Akçay'a da teşekkürler.